“Bebeğim gaz sancısından uyuyamıyor. Ne yaptıysam başarılı olamadım bebeğim gaz çıkaramıyor. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Geceler kabus gibi geçiyor. Ne kendi uyuyor, ne beni uyutuyor. Pilim bitmek üzere…”
Yukarıdaki cümlelerden kaç tanesini kullandınız? Peki, ne sıklıkla kullandınız? Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmenizi öneriyoruz.
Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri
Bebeklerde gaz sancısı genellikle 0 – 6 ay aralığındaki sürede görülür ve bazı bebeklerde bu durum daha uzun bir süreye yayılabilir.
Gaz sancısı çeken bebek, ağlarken bacaklarını kendine doğru bükerek ayaklarını karnına doğru çeker. Ani ayak ve kol titremeleri, kol ve ayakta ani kasılmalar da bebeklerde gaz sancısı belirtileri arasındadır.
0 -3 aydaki sağlıklı bebekler 2 ile 3 saat arası kesintisiz uyuyabilirler. Gaz sancısı çeken ilk ay bebekleriyse yarım saat, 1 saat aralıklarla uyurlar ve ağlayarak uyanırlar. Bu da en sık görülen gaz sancısı belirtilerindendir.
Gaz sancısı çeken bebek sürekli olarak kusma ve öğürme refleksi geliştirmektedir. Uyurken de kusma isteği duyan bebek refleks olarak öğürerek uyanıyorsa ya da öksürerek uyanıyorsa, bebeğiniz gaz sancısı çekiyor demektir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Anne Sütü
Bebeğin gaz sancısı çekmesinin ilk nedeni, annenin beslenme düzenidir. Düzensiz, gazlı içecekler içeren ya da gaz yapıcı gıdalarla beslenen anne, bebeğini beslerken onun gaz sancısı çekmesine neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, ilk 6 ayda anne sütü, annenin tükettiği her besini ve her zararlı gıdayı bebeğe aktarmaktadır.
Çiğ soğan, sarımsak, mercimek, bulgur, portakal, mandalina, kavun, kayısı, bakliyat türler, kuru fasulye ve gazlı içecekler gaz yapıcı besinler arasındadır. Bu noktada annenin beslenmesine dikkat etmesi ve böylelikle bebeğinin rahat uyku ve yaşam sürdürmesini sağlayabilir.
Ek Gıdaya Erken Başlama
Ülkemizde anneanne ve babaannelerin etkisiyle bebeklerde ek gıdaya başlama dönemi acele edilerek erken dönemlere çekilmektedir. Bu kesinlikle yanlış ve önerilmeyen bir durumdur. Eğer anne sütü yetiyorsa ilk 6 ay kesinlikle anne sütü dışında bir gıdaya gerek yoktur.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Tüp Bebek Aşamaları Nedir? 8 Soruda Tüp Bebek Transfer Sonrası[/geo_alert]
Anne sütünün yetmediği durumlardaysa pediatri doktorunun önereceği bir formül mama ile gıdaya başlanmalıdır. Ek gıdaya erken dönemde başlamak, çocuğun biyolojik yapısına uygun olmadığı için gaz sancısına neden olabilmektedir.
Sık ve Düzensiz Beslenme
Bebeğin düşük kiloda doğması ya da bebeğin her an açmış gibi hissedilmesi, annenin bebeği sürekli emzirme isteği duymasına neden olmaktadır. İlk bir ayda bebekler bir saatte bir emzirilerek yeterince besin alabilirler. İkinci aydan itibarense bu saat dilimi iki saatte bire çekilebilir. Üçüncü ay ve sonrasındaysa bebek acıktığında anneye kendisini ifade etmeye başlayacaktır. Bu dönemde çocuğun sürekli emmeye ihtiyacı yoktur.
Emziklerin Yanlış Kullanımı
Bazı anneler bebeğin emziğe alışması için emziği bala ya da pekmeze batırarak bebeğe verirler. Bu durumsa çocuğun gaz sancısı çekmesine neden olur. Pekmez, bal ve reçel gibi gıdalar ayrıca bebeğin böbreklerine zarar verebileceğinden ilk 6 aydan önce kullanılmamalıdır.
Su Kullanımının Dengesizliği
İlk 4 aydan itibaren bebek su ihtiyacının tamamını anne sütünden alamamaya başlar ve anne sütü bu dönemde daha yağlı bir duruma gelebilir. Bebeğe çok az su verilmesi ya da çok fazla su verilmesi de bebeğin gaz sancısı çekmesine neden olabilir.
Bez Değiştirme Düzeni
Bebeğin altı uzun süre ıslak kaldığında nemden aldığı serinlikle üşüterek gaz sancısı yaşayabilir. Bu nedenle bebeğin altını ıslattığı anlaşıldığında mutlaka temizlenmesi ve yerine kuru bez kullanılması gerekmektedir.
Kundaklama
Bebekler hareket ettikleri zaman gaz sıkışmalarının önüne geçerek vücutları rahatlama sağlar. Çok sık kundaklanan ya da sürekli aynı pozisyonda yatırılan bebeklerde gaz sancısı meydana gelir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Geçer, Gaz Sancısıyla Baş Etme Yolları Nelerdir?

Anne Sütü İle Besleme: Gaz sancısının önüne geçmenin ilk yolu anne sütü vermektir. İlk 6 ayda anne sütünden başka gıdayla tanışmayan bebekler çoğunlukla gaz sancısı çekmezler.
Üşütmekten Kaçınmak: Bebek üşürse karnı ağrır ve gaz sancısı yaşar. 0 – 6 ay bebeklerin mümkün olduğunda sıcak ortamlarda uyutulması ve kıyafetlerinin mutlaka tam kuru olması gerekmektedir. Kusma ya da başka bir nedenle ıslanan kıyafet çocuğun üşümesine neden olur.
Aşırı Sıcaktan Ya Da Soğuktan Kaçınmak: Bebekler çok sıcak ya da çok soğuk ortamları sevmezler. Her iki durumda da gaz sancısı çekerler. Bu nedenle bebeğin bulunduğu odanın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
Dar Kıyafetlerden Kaçınmak: Bebekler dar ya da üst üste giydirilmiş kıyafetlerden bunalırlar, hareket kabiliyetleri daralır. Bu nedenle çocuğun esnemesine ya da hareket etmesine engel olabilecek kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Rahat ve geniş kıyafetler tercih edilmelidir.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Görüntülü Bebek Telsizi Seçimi Nasıl Yapılır? | 5 Önerimiz Var![/geo_alert]
Masaj Yapmak: Bebeğin bezi her değiştirilişinde ona hafif karın ve bacak masajları yapılarak, bebeğin rahatlaması sağlanabilir. Bu da gaz sancısıyla baş etme yolları arasında en önemlilerindendir.
Beslenme Sonrası Gaz Çıkarmak: Bebeğin her emişinin ardından sırtı sıvazlanarak gazı çıkarılmalıdır. Aksi takdirde bebek kendi çıkaramadığı durumlarda gaz sancısı çeker.
Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir sorusu pek çok anne ve babanın en merak ettiği husustur. Bebeklerde gaz sancısı belirtileri fark edildiği anda öncelikle annenin sakin ve rahat olması gerekmektedir. Çünkü bebekler, hissettiğiniz her duyguyu hissederek taklit ederler.
Sakin olduğunuz taktirde kendini güvende hissederek, rahatlama isteği duyar. Peki, gazlı bebek için ne yapmalı, Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Gaz sancısı çeken bebeği annesinin yada babasının kucağına alması ve ona sarılması, bu ağrının giderilmesinde ikinci önemli adımdır.
Bebek kucaktayken, ona rahatlatıcı sözler söylenmesi, ona ninni söylenmesi ya da ona sarılarak “ Geçecek annem, sakin ol, annen burada.” Gibi güven verici sözler söylemesi, bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir sorusunun belki de en etkili yanıtlarından biri bebeğin karnına ılık bez ya da havlu koymak olacaktır. Bu yapacağınız bebeğin gaz sancısı çekerken sakinleşmesine dolayısıyla sancıyı çok daha kolay atlatmasına yardımcı olmaktadır.
Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir Hakkında Sık Sorulan Sorular
Gaz sancısı, yeni doğan bebeklerin en belirgin rahatsızlığıdır. Yeni doğmuş bir bebek çevresine alışmaya çalışırken sindirim sistemi de besinlere alışma sürecinden geçer. Yazımızın bu aşamasında sizlere Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir hakkında sık sorulan sorular ile yanıtlarını vermek istiyoruz.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?
Bebeklerde Gaz Sancısı Kaçıncı Ayda Biter?
Doğumdan sonraki ikinci veya üçüncü hafta başlayan gaz sancısı, bebeğin şiddetli ağlamaları ve huzursuzluğu ile kendini belli eder. Bazı bebeklerde gaz sancısı artarak devam eder. Bu aşama da ise en çok bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer sorusunun yanıtı merak edilir. Üçüncü ve dördüncü ayda bebeğin hareketlenmeye başlaması ile gaz sancısı kendiliğinden azalmaya başlar ve bir süre sonra sona erer.
Bebeklerde Gaz Sancısı Kaçıncı Aya Kadar Devam Eder?
Gaz sancısının bu denli uzun sürmesi halinde mutlaka uzman bir doktordan destek almak gerekir. Bebeklerde sancının uzun süre devam etmesinin bebeğin direnci ile ilgisi olabilir. Ayrıca erken dönemlerde ek gıda almaya başlayan bebekler veya çok erken anne sütünden kesilen bebeklerde de gaz sancısı uzun süreli olabilir.
Bebeklerde Gaz İçin Ne Yapmalı?
Bebek Sancısı Nasıl Geçer?
Çok sıcak olmayan su ile havluyu ıslatarak bebeğin ayağına sarmak bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. Sıcak havlu bebeğin karnına da konulabilir. Bebeğin çenesi omuza gelecek biçimde kucakta tutarak sırtını ovalamak sakinleşmesini sağlayacaktır. Ayrıca bebeği sırt üstü pozisyonda yatırarak ayaklarını yukarı doğru çekmesini sağlamak bebeğin bağırsaklarını rahatlatır.
Yeni Doğan Bebekte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
Gaz masajının yanında bebeği mümkün oldukça anne sütü ile beslemek ve gereğinden fazla beslememek gaz sancısının azalmasına yardımcı olur. Bebek için ağzında boşluk bırakmayacak bir biberon seçmek ve biberonu doğru şekilde tutmak da önemlidir. Ayrıca bebeği çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda tutmamak bebeklerde gaz sancısı oluşumunu engeller.
Bebeklerde Gaz Sancısı İçin Bitkisel Çözüm Nedir?
Bebeklerde gaz sancısına iyi gelen diğer bitkisel yöntem ise elma sirkesidir. Bebek su içmeye başlayınca suya bir iki damla elma sirkesi eklemek gaz oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Bunu yanında anason ve kimyonu kaynattıktan sonra süzüp bebeğe yemek yedirmeden 10 dakika önce iki çay kaşığı vermek de bebeklerde gaz sancısı için faydalıdır.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri fark edildiği anda öncelikle annenin sakin ve rahat olması gerekmektedir. Çünkü bebekler, hissettiğiniz her duyguyu hissederek taklit ederler.
Sakin olduğunuz taktirde kendini güvende hissederek, rahatlama isteği duyar. Peki, gazlı bebek için ne yapmalı, Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Gaz sancısı çeken bebeği annesinin yada babasının kucağına alması ve ona sarılması, bu ağrının giderilmesinde ikinci önemli adımdır.
Bebek kucaktayken, ona rahatlatıcı sözler söylenmesi, ona ninni söylenmesi ya da ona sarılarak “ Geçecek annem, sakin ol, annen burada.” Gibi güven verici sözler söylemesi, bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir sorusunun belki de en etkili yanıtlarından biri bebeğin karnına ılık bez ya da havlu koymak olacaktır. Bu yapacağınız bebeğin gaz sancısı çekerken sakinleşmesine dolayısıyla sancıyı çok daha kolay atlatmasına yardımcı olmaktadır.