Yaz tatilini boş geçirmemek için kitap okuma istiyorsanız ve ne okuyacağınıza karar vermediyseniz işte size 4 kitap önerisi bulunan yazı. Kitap okumak çoğu insan için ekmek ve su gibi ihtiyaç iken kimileri için angarya olarak gözükmektedir. Kitap okumayı angarya olarak gören kişileri bir kenara bırakalım. Yazın tatile gidecek ya da yazın çalışsa da bir uzun günleri tüketmek amacıyla kitap okumayı düşünen birçok kimse bulunmaktadır.
Kitap okumayı seven bu kişilerden bazıları kendileri bir liste yapmış bulunmaktadır. Bu liste üzerinden gitmektedirler. Bazı kitap okumayı sevenler ise anlık karar vermektedirler. Hangi kitabı okuyacağına anlık karar verenler için seçenekler sunduk. İşte yazın okunması gereken 4 kitap önerisi:
Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
İlk sırada Türk Edebiyatı’nın güçlü kalemlerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı bulunmaktadır. Bu roman okumayı bitirenler için harika bir romandır. Çoğu kimse ise ya olayı anlamayıp ya da kitabın dilinden sıkılıp okumayı bıraktığı romandır.
Tam bir Türkiye romanı olan bu eseri okuyanların yüzde 30’u genellikle tam puan vermektedir. Ülkemizde devlet işlerinin nasıl yürüdüğünü mizahi bir yaklaşımla anlatmıştır. Bunu anlatırken de roman kahramanın etrafında fakirken gelişen olaylarla zenginleştiğinde olanları yine harika bir hicivle gözler önüne sermektedir.
Eğer bir roman okumak istiyorsanız kesinlikle yazın okumanız gereken 5 kitap önerisi içerisinde bulunması gereken bir kitaptır.
Fahrenheit 451 –Ray Bradbury
Distopya romanı denince akla genellikle 1984 ve cesur yeni dünya gelmektedir. En az onlar kadar harika bir distopya ve bilim kurgu kitabı ise Fahrenheit 451’dir. Eğer distopya okumak istiyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir kitaptır.
Öyle bir toplum düşünün ki düşünmek bile yasak. Düşünmemeniz için her şey ama her şey çok hızlı akmakta. Bir an durup düşünmeye fırsatını olmamakta. Aslında böyle bir zamanı düşününce sanki bizim zamanımızmış gibi geliyor değil mi? Fakat korkmayın daha henüz kitap okumak yasaklanmadı ve itfaiye elemanları hala yangın söndürmekle ilgileniyor yangın çıkarmakla değil.
Pal Sokağı Çocukları – Ferenc Molnar
Yazın okumanız gereken 4 kitaptan 3. Kitap önerisi ise Pal sokağı Çocukları. Her ne kadar çocuk edebiyatı olarak görülse de aslında yetişkinlere de muhteşem mesajlar veren bir roman. Her bir karakterin kendisine ait özellikleri var. Çocukların lideri bu özellikleri bilerek herkese görev dağılımını ona göre yapmakta. Yani işi ehline vermenin önemini anlatmaktadır.
Bir yandan da yine çocukların lideri bir bilgi duyduğunda hemen harekete geçmemektedir. Önce bu bilginin doğruluğunu araştırmaktadır. Daha sonra doğruysa ona göre iyice düşünüp kararını vermektedir. Bu da örneğin iyi bir lider ya da bir çalışma grubunda amir nasıl olunur onun örneğidir.
Yani her ne kadar çocuk romanı diye geçse de biz yetişkinlerin içinden alabileceği harika hayat dersleri bulunan bir romandır. Bunun yanında duygusal olarak da bizi çocukluğumuza götürmeyi de başarmaktadır.
Matematik ve Gerçek – Ali Nesin
Yazın okumanız gereken 4 kitap önerisi arasında son kitap da biraz bilim olsun. Bu kitap matematik ile hayatı birleştiren felsefe tadında yazılardan oluşmaktadır. Ünlü matematikçi Ali Nesin’in yazılarıdır. Matematiği bilmiyorum ama diyenler hiç korkmadan alıp okuyabilir. Çünkü içinde yer yer akademik bilgiler de olsa günlük dille yazılmış bir kitaptır.
Örneğin sonsuzluk kavramının ne olup olmadığını anlamak istiyorsanız harika bir kaynak olarak size eşlik edebilir. Bunu yanında çeşitli hayat içindeki konuların matematik ile bağlantılarını anlamanızı sağlayacaktır.