Yaz aylarının gelmesi ve buna sıcaklıkların eşlik etmesi ile birlikte kişilerde ishal hastalıklarında bir artış gözlenir. Çünkü yaz aylarında artan sıcaklıklar, mikropların çoğalmasında etkili olmaktadır. Bu mikroplarda kişilerde yaz ishali olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sıcak yaz günlerinde kolayca çoğalma imkânı bulan mikroplar ishalin artmasında başlıca nedendir. Ayrıca buna ilave olarak tatil veya eğlence amaçlı girilen herkese açık havuzlardan insanlara mikropların bulaşma riskinin fazlaca olması, gıdaların doğru ve uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmeye çalışılması sonucu bakterilerin çoğalması gibi nedenler ishal vakalarının artmasına sebebiyet verir. Dikkat edilmesi gereken bir hastalık olup ihmale gelmemelidir.
İshal Nedir?
İshal, bireyin günlük olarak gerçekleştirdiği dışkılama sayısının artması ve bunun sulu bir şekilde olması olarak tarif edilir. Bir kişi günde en az üçten fazla sulu dışkılama gerçekleştiriyorsa bunun bir ishal vakası olması büyük ihtimal dâhilindedir. İshal vakası her yaşta görülmekle birlikte, temiz olmayan kalabalık ortamlarda bulaşma ve yayılma riski de vardır. Ayrıca ishal, hastalarda su, potasyum, sodyum ve karbonatın vücuttan hızla kaybolmasına sebebiyet verir.
Yaz İshalinin Nedenleri Nelerdir?
Yaz ishalinin nedenlerinin en başında mikroplar gelmektedir. Yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklıklar ile birlikte insanların dışarıda geçirdiği zamanda artmaktadır. Bundan dolayı insanlar sokaklarda satılan sıvı ve gıda ürünlerini daha çok tüketme eğilimi içindedirler. Öte yandan sıcak yaz günlerinde insanların tatil için tercih ettikleri ve hijyen bakımından yoksun olan otel havuzları, hamamlar, saunalarda insanların yaz ishaline yakalanma riskini artırmaktadır.
İshali artıran diğer etkenler ise ilaç kullanımlarına bağlı olarak meydana gelebilir. Yine diyabet, apandisit ve tiroid gibi hastalıklarda ishal yapabilmektedir. Lakin genel olarak yaz ishali hastalıklarının su ve besin kaynaklı olduğunun altını çizelim.
Yaz İshallerinin Belirtileri Nelerdir?
Yaz ishalinin belirtileri genel olarak kişilerde şu şekilde gerçekleşir.
- Sıvı dışkılama
- Acil olarak tuvalete gitme isteği
- Ateş,
- Bulantı ve kusma,
- Halsizlik,
- Karın ağrısı ve gaz
- Baş dönmesi
- Göz kararması
- Ağız ve dudaklarda kuruma gibi belirtileri ifade edebiliriz.
İshalden Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Yaz ishali olan hastalarda en çok görülen durum sıvı kaybını çokça yaşanmasıdır. Bundan ötürü ishal hastalıklarından kişinin mutlaka sıvı tüketimine önem göstermesi gerekmektedir. Ayrıca beslenme düzeni de önemlidir.
Öte yandan ishalden korunma yöntemi olarak, kaynağı ve geldiği yer bilinmeyen musluk suları içilmemelidir. Meyveler ve sebzeler tam olarak yıkanmalı ve öyle tüketilmelidir. Besinler buzdolabı dışında uzun bir süre bekletilmemelidir.
Özellikle kişisel hijyene son derece önem gösterilmelidir. Hijyen bakımından tehlike arz eden kalabalık ortamlardan kaçınılmadır. Halka açık lavabo ve tuvalet kullanımlarına dikkat edilmelidir. Eller, yemek öncesi ve tuvalet sonrası mutlaka bol olarak sabunlu su ile yıkanmalıdır.
İshal kişilerde sıvı kaybına neden olduğu için hastalar özellikle, yağlı ve lifli gıdaları yememelidir. Çünkü bu gıdalar bağırsakları daha fazla çalıştırarak sıvı kaybını daha çok artırmaktadır. Bundan dolayı bunlara ek olarak çikolata, cips, kızartma, kuru yemiş gibi yiyeceklerden ishal geçene kadar uzak durulmalıdır.
Marketten alınan süt ve süt ürünlerinin son kullanma tarihlerine dikkat etmek, ambalajı açılmış ya da ambalajı iyi yapılmamış ürünleri tüketmemek, açıkta satılan ve denetimi yapılmayan suları da içmemek gerekiyor.
İshal Hastaları Ne Yemelidir?
İshale maruz kalmış kişiler çorbayı, yağsız makarnaları, patates pürelerini, haşlanmış patatesi, pirinç pilavını, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte gibi gıdaları tüketmeleri daha doğru olacaktır. Bağırsakları hareketlendiren yulaflı, çavdar ve kepekli ekmekler yerine beyaz ekmeği tercih edilmelidir. Belli aralıklarla az ama sık sık su içilmelidir.
Son olarak ishale yakalanan kişilerin bir hekime başvurmadan ishal kesici ilaçları gelişigüzel kullanmamaları gerekmektedir. Gelişigüzel kullanılan ilaçlar daha fazla zararlı sonuçlar doğurabilir. Sindirim sisteminde bazı sorunlara gebe kalabilirsiniz. Çok dikkatli olunmalı ve doktora danışmayı ihmal etmemelidir.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
İshali, 3 günden fazla bir süre devam edip geçmeyen ve buna ek olarak ateşi olan ve şiddetli bir şekilde karın ağrısı çeken kişiler hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Tekrar söylemek gerekirse, ishal hastalığı ihmale gelmeyecek kadar önemli bir hastalıktır.