Yaz aylarında burun kanaması birçok insanın başına gelebilecek rahatsız edici bir durumdur. Küçük büyük her yaştaki insanın başına gelebilir. Eminim birçok kişide bu rahatsız edici durumdan nasibini almıştır. Fakat yaz aylarında burun kanamasının sadece sıcaklıkla bir ilgisinin olmadığının, kişide oluşan tansiyona birde üzerine sıcaklık eklenince burun kanaması meydana gelebilmektedir.
Evet! Yaz mevsiminde burun kanaması oldukça sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi salt sıcaklıkla burun kanamasından söz edemeyiz. Bu soruna birçok etken sayabiliriz. Özellikle sıcak ve kuru havanın oluşturduğu atmosfer ile alerjik reaksiyonlar burun kanama riskini artıran özelliklerdir.
Burun içi damarların çok olduğu veya damarları belirgin olan insanlarda burun karıştırılması, şiddetli şekilde ve bilinçsizse burun kılı koparılması, ani ve kuvvetli bir şekilde sümkürülmesi kanama olasılığını oldukça artıran etkenlerdir. Burun kanamasına yatkın kişilerin, kan sulandırıcı ilaçlar kullanan ve özellikle tansiyon hastalarının yaz aylarında sıcak havaya çıkmaması veya güneşe maruz kalmaması en doğru davranış olacaktır. Öte yandan serin yerlerde vakit geçirilmeli ve bol su tüketilmelidir.
Burun Kanamasını Tetikleyen Unsurlar
Burun kanamasının nedenlerine baktığımızda birçok unsur karşımıza çıkar. Bunlar sırasıyla söyleyecek olursak; yüksek tansiyon, eğri burun, kalp ve karaciğer hastalıkları, kaşıntıya sebebiyet veren alerji, burun kırılmaları, yaralanmalar, solunum hastalıkları, ilaçlar ve kimyasal etkenler, k vitamini eksikliği, tümörler, burnun kurcalanması ve şiddetli bir şekilde sümkürmek olarak ifade edebiliriz.
Burun Kanaması Gerçekleştiğinde Ne Yapılmalıdır?
İnsanlara burun kanaması korkutucu gelebilir. Fakat çoğu zaman bu durumda telaşlanacak bir durumun olmadığını bilmelisiniz. Yani Burnun kanaması esnasında yapılması gereken en doğru davranış paniğe kapılmamaktır. Çünkü telaşa kapılan kişilerin burun kanamasının artığı gözlenmiştir.
Burnu kanayan kişi burnuna çokça soğuk su alarak burnunu güzelce temizlemelidir veya diğer yandan tuzlu su içeren spreylerle burun yavaş yavaş temizlenme yoluna gidilmelidir. Akabinde kişi dik oturtulur ve burnun her iki yan tarafına parmakla hafif baskı yapılır. Yaklaşık olarak bu baskı beş dakika gibi bir süre zarfında gerçekleştirilir.
Yetişkin insanlarda genellikle burun kanaması tansiyona bağlı gerçekleşir. Bu yüzden burnu kanayan kişinin tansiyonu o esnada ölçülüp ve not edilmesi gerekir. Kişi sıcak ortamlardan uzak tutulmalı ve sıcak duş aldırılmamalıdır. Sıcak havaya çıkmak gerekiyorsa mutlaka bir şapka tarzı bir başlık kullanılmalıdır.
Alınan tüm önlemlere rağmen ve 15 dakikadan fazla süren kanamalarda derhal acil olarak doktora gitmelisiniz. Fakat ne olursa olsun burun kanaması dursa bile kişi en kısa zamanda bir kulak burun boğaz hastalıkları hekimine gidip muayene olması doğru olacaktır.
”Sonbahar ile Birlikte Başlayan Grip Salgınından Nasıl Korunabiliriz?‘ adlı yazımıza gitmek için tıklayın.