Güzel ve rahat bir uyku çekmenize rağmen uyandığınız zaman kendinizi hiç uyumamış, aşırı bitkin hatta dayak yemiş gibi hissediyorsanız siz de fibromiyalji hastalığı olabilir. Doku zedelenmesi veya doku aşınması olarak da bilinen bu hastalık türü kişilerin hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Strese bağlı durumlarda ortaya çıkan fibromiyalji hastalığını tüm detaylarıyla inceleyelim.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji uzun süreli devam eden kronik bir hastalık türüdür. Peki nedir bu hastalık? Kaslarda şiddetli ağrı, aşırı yorgunluk ve bitkinlik gibi kendini gösteren doku ve romatizma türü ağrılar bu hastalığın tanımı olarak geçmektedir. Özellikle vücudun belirli noktalarında aniden beliren şiddetli ağrı söz konusuysa bunun nedeni fibromiyalji olabilir. Bu hastalığın bilinen bir nedeni olmadığı için genellikle başka bir teşhis konularak yanlış tedavi edilir.
Hastalığın Belirtileri
Fibromiyalji, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Fibromiyalji rahatsızlığı olanların çoğunda gerginlik, şiddetli baş ağrıları, eklem rahatsızlıklar ve depresyon görülür. Genel olarak özetleyecek olursak Fibromiyalji belirtileri aşağıdaki gibidir :
- Şiddetli Ağrılar : Fibromiyalji ile oluşan ağrılar genellikle en az üç ay kadar sabit ve aynı şiddette devam eder.
- Halsizlik : Kişiler sağlıklı ve huzurlu bir uyku çektiklerinde bile, uyandıkları zaman kendilerini hala yorgun ve bitkin hissediyorsa fibromiyalji rahatsızlıkları olabilir. Hatta bu nedenle sık sık uyku apnesi gibi uyku düzensizlikleri yaşıyor olabilir.
- Zihinsel Zorluklar : Fibromiyalji odaklanma ve konsantrasyon bozukluklarıyla da ortaya çıkabilir.
Tedavisi
Hastalığın tedavisinin asıl amacı ağrıyı kontrol altında tutmak ve yaşamı düzene sokmaktır. Bu tedavi düzenli ve etkili bir ilaç tedavisiyle sonuçlandırılabilir. Tabii, ilaç tedavisine başlamadan önce doktorunuza görünmeyi unutmayın. Doktor kontrolleri dışında kullanılan ilaçlar sizi aksine daha kötü etkileyebilir.
- Ağrı Kesici : Doktorunuz aşırı yorgunluk ve ağrı durumları için size etkili bir ağrı kesici verebilir.
- Antidepresanlar : Fibromiyaljiyle ilişkili dikkat bozukluğu ve depresyon için doktorunuz size uygun bir antideprasan tavsiye edebilir.
Hastalığının Sebepleri?
Doktorlar ve araştırmacılar fibromiyaljiye neyin ve neden yol açtığını henüz belirleyemiyor. Fakat uzun süren araştırmalara göre bu hastalığın neden oluştuğuna dair birkaç bilgi mevcut:
- Enfeksiyon : Kişilerin daha önceden yaşadıkları enfeksiyonlar bu hastalığı tetikleyebilir.
- Genetik : Araştırmacılar fibromiyaljide genetik etkenlerine rol alabileceğini söylüyor.
- Travma : Fiziksel ya da kişisel travma yaşayan kişilerde fibromiyaljinin görülebileceği uzmanlar tarafından tespit edildi.
Fibromiyalji de Ağrının Nedeni Nedir?
Nedenleri bilinememekle beraber bu hastalık stres, fiziksel travma veya yorgunluk gibi nedensiz bir hastalığın sonucunda ortaya çıkabiliyor. Araştırmacılar tekrarlanan sinirlerin kişilerin beyinlerini de etkilediğine inanıyor. Bu değişiklik beyindeki ağrıyı işaret eden bazı kimyasalların artmasından kaynaklanıyor. Ayrıca beyin ağrı kanalları aslında ağrının daha etkili olmasını sağlıyor ve daha çok hassasiyet yaratıyor. Bu durumda vücutta oluşabilecek herhangi bir ağrıya daha fazla tepki verilebileceğini kanıtlıyor.
Bu Belirtiler Siz de Varsa Dikkat! Karaciğer Yağlanması Olabilir adlı yazımıza gitmek için tıklayın.