Wushu sporu kısaca söylememiz gerekirse dövüş sanatı gösterimidir. Çin dövüş sanatlarının harmanlanıp sunuş biçimidir. Çin’de en popüler spordur. Her yaştan sporcu bulunmaktadır. Aslında daha popüler ismi ile bildiğimiz Kung fu ile aynı spordur. Fakat kung fu bugünlerde daha çok karate tarzında birebir dövüş olarak kullanılırken, bu spor daha çok sergileme ve odaklanma olarak sunulmaktadır.
Wushu Tarihi
Çin dövüş sporları tarihi çok öncelere dayanmaktadır. Avcı-toplayıcıların olduğu zamana kadar dayanmaktadır. Çinliler avcılık ve toplayıcılık yaparken dövüş sanatının icat etmişlerdir. Bu sanatı kullanarak kendilerini olası tehlikelerden korumaktadırlar.
Binlerce yıldır süre gelen bu dövüş sanatı Komünist rejim altında geleneksel olan her şeyin yok edilme sevdası yüzünden yok edilmeye çalışıldı. Bu çabalar sonucu Kung fu ustalarının çoğu ülkeden ayrıldı. 1950’lerde Çin hükümeti Çin Dövüş sanatlarını standartlaştırma çabalarına girdi. 1958 yılında Çin Wushu Federasyonu kuruldu. Böylece Kung fu artık Wushu adıyla bilinir hale geldi.
Wushu Nasıl Yapılır?
Müsabakalarda çeşitli dallar bulunmaktadır. Günümüzde grupça veya tek olarak sergilenebilmektedir. Bunlardan tek başına yapılan gösteriye wushu taolu denir. Bu etrafı açık 12 m x 18 m alanda yapılmaktadır. Grupça yapılan gösteriye ise wushu sanda denmektedir. 8 m x 8 m bir alanda yapılmaktadır.
Tıpkı bir bale gibi belli standartlara sahip bir gösteri şeklindedir. Bu standartlar sekiz ana bölüme ayrılmaktadır. Wushu öğrenmek isteyen biri önce bu temel sekiz çekirdek hareketi bilmelidir. Daha sonra istediği herhangi birinde uzmanlaşmakta özgürdür.
Dövüş sanatı öncelikle 3 ana başlığa ayrılır. Bunlar:
- Çıplak el
- Kısa Silah
- Uzun Silah
Şeklindedir. Her biri de kendi içinde dallara ayrılmaktadır.
Çıplak El
Bu dövüş sanatı adında anlaşılacağı üzere elinde hiçbir silah olmadan yapılan dövüş sanatıdır. Bu ana kategorinin içinde de 3 dal bulunmaktadır. Bunlardan ilki uzun yumruk diye adlandırılmaktadır. Bu hareket kişinin kendinden uzaktaki birini alt etmesi için yapılan harekettir. Hızlı ve çevik olmalıdır. Hareket atlama teknikleri ile bitirilmelidir.
İkinci alt kategori güney yumruk diye geçmektedir. Bu teknik biraz daha vahşice olanı temsil eder. Zorlu hava şartlarında dövüşüyormuş gibi daha serttir. Arada bağırma gibi argümanlar kullanılarak ek güç üretmeye ve ruhu güçlendirmeye çalışılır.
Kısa Silah
Adından da anlaşılacağı üzere bir silah ile dövüşme sanatıdır. Fakat silah nispeten kısa boyutludur. Bu silahlardan biri staff diye adlandırılan bir silahtır. Bu silah tüm silahların babası olarak adlandırılmaktadır. Bizim bildiğimiz bıçağa benzemektedir. Fakat tam onun gibi değildir. Tutulan yeri yarı esnektir. Hafif eğimli bir yapısı bulunmaktadır.
Diğer kısa silahlı oyunlar ise tek taraflı veya çift taraflı kılıçlar ile oynanmaktadır.
Uzun Silah
Uzun silahlar kısa silahlara göre daha uzun silahlarla oynanan gösterilerdir. Mızrak bunlardan biridir. Tüm silahların kralı olarak bilinmektedir. Uzun bir sopanın ucuna tutturulmuş elmas şeklinde bir bıçak vardır.
Bunun yanında diğer silahlar ise uzun sopa ve kılıçtır.
Türkiye’de Wushu
Ülkemizde Çin dövüş sanatları sporu daha yeni gelişim göstermektedir. Türkiye Wushu Federasyonu 2006 yılında kurulmuştur. Daha 14 yıllık genç bir federasyondur. Federasyon sitesindeki bilgilere göre şu an 120 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. Bunların bin dört yüz kadarı milli sporcudur. Kayıtlı kulüp sayısı beş yüz on beştir Antrenör sayısı ise dört bin civarındadır. Yaklaşık federasyona kayıtlı üç bin de hakem bulunmaktadır.
2019 yılında yapılan 5. Avrupa Şampiyonasında 28 altın, 26 gümüş, 18 bronz madalya aldı. 25 ülkenin katıldığı şampiyonada toplamda 72 madalya kazandı.