Vitiligo; deri yapısını oluşturan, deriye kendi rengini veren melanosit hücrelerinin zamanla tahrip olması ve görevlerini yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık, vücutta görülen beyaz lekeler şeklinde ortaya çıkar.
Vitiligo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

En belirgin Vitiligo hastalığı belirtisi deri üzerinde oluşan dağınık ve beyaz lekelerdir. Leke renkleri süt kadar beyazdır.
Vitiligo hastalığı lekeleri herkeste aynı büyüklükte ya da aynı dağılımda görülmez. Esmer tene sahip kişilerde daha belirginken; açık renkli tene sahip kişilerde daha güç fark edilir.
Vitiligo hastalığı, belirli bir bölgede oluştuktan sonra renk pigmentlerinin kaybı hala devam ediyorsa; lekelenmede artış görülebilir. Eğer sadece belirli bir bölgede sınırlı kalıyorsa; pigmen kaybı devam etmiyor demektir. Her iki durumda da tedavi görülmelidir.
Vitiligo Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vitiligo hastalığı tedavi sürecinde genellikle krem bazlı ilaçlar ve oral ilaçlar kullanılır. Tüm bu ilaçların ana amacı renk pigmentlerini etki eden melanosit hücrelerinin tekrar çalışır hale gelmesini sağlamaktır.
Vitiligo hastalığı tedavisi gören hastanın da bazı durumlara dikkat etmesi, hayat tarzını kontrol altına alması gerekmektedir. Hasta, dışarı çıkarken en az 15 faktör güneş koruyucusu kullanmalıdır. Güneş yanığı oluşması, hastalığın tedavi edilemez bir durum almasına neden olabilir. Ayrıca çok soğuk havalardan da korunmak gerekmektedir.
Vitiligo hastalığı tedavi yöntemlerinden bir diğeriyse UVB ışın tedavisidir. UVB ışınları uygulandığı bölgenin dışına etki etmemesi ve hızlı sonuç alınması yönüyle en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Fakat bu yöntem krem ya da ilaç tedavisine göre daha çok maliyet gerektirmektedir.
Hangi tedavi yöntemi tercih edilirse edilsin el ve ayaklardaki lekelenmeler en zor yanıt veren bölgelerdir. Vitiligo hastalığı tedavisinde en iyi yanıt alınan bölge yüz ve boyun çevresidir. Çünkü bu bölgeler kendini yenilemeye daha elverişlidirler.
This Post Has One Comment