Üç aylar hakkında bilinmesi gerekenler; üç aylar hicri takvime göre oluşan Recep, Şaban ve Ramazan ayına denir. Bu aylar islam alemi için oldukça faziletli mübarek aylardır. Üç ayların girişiyle insanlar yaptıkları iyilik ve ibadetlere daha çok özen gösterirler. 2021 yılı üç aylar başlangıcı, Recep ayına giriş 13 Şubat olarak takvimlerde yerini aldı.
13 Mart’ta ise recep ayı sona erecek ve Şaban ayı başlangıcı olacak. Üç ayların önemi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından hadisi şeriferle bizlere nakledilmiştir. Haram aylar diye sayılan; zilhicce, zilkade, muharrem ve recep ayından, recep ayı, aynı zamanda üç aylardandır. Üç aylarda hakkında tüm bilinmesi gerekenler bu yazıda yer alır.
İlginizi Çekebilir:ŞABAN AYI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Üç Aylarda Kılınan Namazlar

Üç aylarda kılınan namazlar, farz namazlar dışında bolca nafile kılınması tavsiye edilir. Üç aylardan recep ayının başında, ortasında ve sonunda olmak üzere, ilk 10 gün, sonraki 10 gün ve son 10 gün içerisinde kılınması tavsiye edilen bir hacet namazı vardır.
Recep ayı için;
Her üç kere kılındığında yapılması gereken ayrı ayrı duaları vardır. Bu namazların özellikle akşam ve yatsı namazından sonra kılınması tavsiye edilmiştir. Normal hacet namazı gibi kılınır. Niyet edilerek sırasıyla 1 Fatiha, 3 Kafirûn, 3 İhlas suresi okunur, her iki rekatta bir selam verilir ve 10 rekata tamamlanır.
İlk 10 gün içinde kılınan hacet namazının duası; “La ilahe illallahu laşerike leh lehul mülkül velehul hamdu yuhyi ve yumit ve huve hayyun la yemut bi yedihil hayr ve huve ala külli şeyin kadir”
İkinci 10 gün duası; ‘’İlahen vahıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyumen daimen ebeda”
Son 10 gün duası;
Şu şekildedir.
Şaban ayı için;
Bu aya özel bir namaz yoktur fakat şaban ayı içerisinde olan berât gecesine özel, kılınması tavsiye edilen bir namaz vardır. Berât gecesi 100 rekatlık namaz kılınır. 2 rekatta bir selam verilerek kılınan namazda okunması gereken sureler şu şekildedir. Her rekatta Fatiha ve ardından 10 ihlas okunur.
Ramazan ayı için;
Bu aya özel olarak kılınan en önemli namaz teravih namazıdır. Her akşam yatsı namazının ardından fecr vaktine kadar kılınan teravih namazı tek başına kılınabildiği gibi cemaatle de kılınabilir. Cemaatle kılınan tek sünnet namazdır. Toplamda 20 rekattır.
Üç Aylara Özel Dualar
Üç aylara özel dualar olarak, recep ayında en çok yapılması tavsiye edilen dua; “Rabbim recebi ve şabanı hakkımızda hayırlı kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır. Bize iman ve Kuran’la yardım et” şeklinde yapılan duanın arapçası şu şekildedir “اللهم بارك لنا في رجب و شعبان و بللغنا رمضان”
Şaban ayında yapılması tavsiye edilen dua olarak ‘’Allah’ım bizlere Şaban-ı Şerifi hayırlı kıl. Bizi Ramazan’a kavuştur. Ömrümüzü imanla bitirmemiz nasip eyle. Kuran’ı Kerim’i bize kolaylaştır.’’
Ramazan ayında özellikle yapılması gereken dua olarak sabah ve akşam olmak üzere 7şer defa Allahumme ecirna mine’n-nâr diyenin cehennem azabından kurtulacağı nakledilmiştir.
Bu aylarda yapılan tüm dualar hayr üzere kabul olunur. Özellikle kişinin Allah rızası için yapmış olduğu ibadetlerden sonra rabbinden af ve mağfiret dilemesi nakledilir.
Üç Aylarda Çekilmesi Gereken Zikirler
Üç aylarda çekilmesi gereken zikirler olarak tavsiye edilenler şunlardır;
Recep ayının;
- ilk on gününde okunması tavsiye edilen zikir; Subhanellahil hayyul kayyum
- İkinci on gününde okunması tavsiye edilen zikir; Subhannallah’is-samed
- Son on gününde okunması tavsiye edilen zikir ise şu şekildedir; Subhanellahil ğafururrahim
Şaban ayında her gün çekilmesi tavsiye edilen zikir; Lâ ilâhe illallâhü velâ na’büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihe’l-kâfirûn
- Şaban ayı ilk on gün 100 kere çekilmesi gereken tesbih şu şekildedir: Ya Latif Celle Şanühü
- Şaban ayı ikinci on gün, 100 kere çekilen tesbih şu şekildedir: Ya Rezzak Celle Şanühü
- Şaban ayı son on gün, 100 kere çekilmesi tavsiye edilen tesbih şu şekildedir: Ya Aziz Celle Şanüh
Ramazan ayında
- ilk 10 gün çekilmesi tavsiye edilen zikir ‘’Ya Erhamer’r-rahimin’’
- İkinci 10 gün ‘’Ya Ğaffaru’z-zünub
- Son 10 gün ‘’Ya Atike’r-rikab’’
Bu aylarda çekilen bütün tesbihlerin kat be kat sevabı vardır.
Üç Aylarda Tutulması Gereken Oruçlar ve Faziletleri
Üç aylarda tutulması gereken oruçlar ve faziletleri birçok hadisi şerifte aktarılmıştır. Üç aylarda bulunan önemli gecelerin gündüzünde oruçlu olmak çok faziletlidir. Efendimiz bu ayları diğer aylardan çok daha fazla oruç tutarak geçirmiştir. Bu aylarda oruç tutmanın faziletlerini hadisi şeriflerden rivayetle şu şekilde anlarız. Hz. Ayşe annemiz Efendimiz için, ‘’Üç aylarda öyle çok oruç tutardı ki Recep ve Şaban’ı Ramazanla birleştirecek sanardık.’’ Diye buyurmuştur. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı, oruç ayıdır. Bu ayda Müslümanlara oruç tutmak farz kılınmıştır. Geriye kalan iki ayda da olabildiğince oruç tutulmasını Efendimiz tavsiye etmiştir.
Üç Ayların Önemi (Kalan 9 aydan ayrılan özellikleri)
3 ayların önemi, bize fırsat ve indirim günlerini hatırlatır. Nasıl ki fırsat günlerinde birçok alışveriş ürününü almak daha çok kolaylaşıyor. Bugünlerde de yapılan iyilik ve ibadetlerin sevabı çok daha artıyor ve cenneti kazanmak daha da kolaylaşıyor. Diğer aylarda tutulan oruçların sevabının çok daha fazlasını kazandıran bu mübarek aylar Müslümanlar için bir fırsattır. 3 aylar Müslümanlar için fırsat aylarıdır. Bu aylarda yapılan dualar hayr üzere kabul olunur. Bunların yanı sıra birçok mübarek gecede bu aylarda bulunur. Dolayısıyla 3 ayların hürmet ve fazileti daha da artar.
Üç Aylar Tarihleri Nasıl Belirlenir?
3 ayların tarihleri nasıl belirlenir, Hicrî takvime göre belirlenir. Hicrî takvim, başlangıç olarak Peygamberimiz’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarihi esas alır.
Efendimizin 3 Aylar Hakkında Tavsiye ve Öğütleri
Efendimizin 3 aylar hakkındaki tavsiye ve öğütleri şu şekilde olmuştur. Şaban ayının kendi ayı olduğunu ve şaban ayının günahları temizleyen bir ay olduğunu söylemiştir. Bunların yanı sıra bir başka hadisinde ise, Recep ve Şaban’ın Allah’ın ayı olduğunu Ramazan ayının ise Müslümanların ayı olduğunu buyurmuştur. Hz. Ayşe validemizin rivayetlerine göre Efendimiz, Şaban ayını neredeyse tamamen oruç tutarak geçirirmiş ve ramazan ayıyla birleştirirmiş.
Sahabe efendilerimizden birisi bir gün Efendimiz’in yanına gelmiş ve: ‘’Ya Resulullah senin kardeşlerim diyerek andığın bizden sonra gelecek olan ümmetin cihad sevabını nasıl alacak?’’ diye sormuş. Efendimiz de şu cevabı vermiş: ‘’Onlara öyle mübarek gün ve geceler verilecek ki o geceyi değerlendirenler cihad sevabına nail olacak.’’ Bu nedenle üç aylar ve içinde ev sahipliği yaptıkları mübarek gün ve gecelerin kıymeti bilinmeli, değerlendirilmelidir.
Üç Aylar Nasıl İhya Edilmelidir
3 aylar nasıl ihya edilmelidir, dediğimizde ilk olarak tavsiye edilen oruç tutmaktır. Ramazan ayının da içinde bulunduğu üç aylarda oruç tutmak oldukça faziletlidir. Nafile namaz kılmak, Sadaka vermek, çokça dua etmek kişisel olarak bizi ilgilendiren ibadetlerimizdir. Gıybet, iftira, yalandan uzak durmak bunların yapıldığı ortamlarda bulunmamak hem bize faydalı olduğu gibi bu ortamlarda bulunan çevremize de faydalıdır.
3 Aylarda Yer Alan Önemli Geceler
3 aylarda yer alan önemli geceler ilk olarak Recep ayının ilk cuma gecesi olan Efendimizin anne rahmine düştüğü söylenen Regâip gecesidir. Bir diğeri Mirac gecesi recep ayının 27.gecesi gerçekleşen, Efendimiz’in Mescid’i Haram’dan Mescid’i Aksa’ya İsra diye adlandırılan gece yürüyüşünü gerçekleştirdiği akşamdır. Aynı zamanda Efendimiz’in Hz.Cebrail ile beraber bir yolculuğa çıktığı, cennet ve cehennemi gördüğü ardından Allah ile görüştüğü gecedir. Bu gece 5 vakit namaz Müslümanlara farz kılındı, Allah’a şirk koşmayan Müslümanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Bakara suresinin son ayetleri indirilmiştir. Mirac gecesi, Kadir gecesinden sonra kabul edilen en faziletli, mübarek gecedir.
Şaban ayının 14ünü 15ine bağlayan gece ise Berât gecesidir. Suçtan kurtulmak anlamına gelen berât kelimesi, günahlardan kurtulmak, arınmak anlamına gelir. Bu mübarek gecede kul rabbinden mağfiret diler ve Allah kulunu affeder. Bu gece, Kuran’da geçen Duhan suresindeki gecedir ‘’…Biz Kuran’ı mübarek bir gecede indirdik…O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.’’
3 aylar ın son önemli gecesi ise Ramazan ayının 27.gecesi olarak kabul edilen Kadir gecesidir. Efendimiz’in ‘’o mübarek geceyi Ramazan’ın son 10 günü içerisinde ve tek gecelerde arayınız’’ diyerek işaret ettiği Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu mübarek gecede yapılan dualar kabul olunur. Kuran’ı Kerim’in indirildiği gecedir.
Üç Aylar Duası
Üç aylar duası, diye belirteceğimiz belli başlı bir dua yoktur. Bu aylarda yapılan dualar hayır üzere kabul olunur. Bolca tesbih çekmek ve Allah’ın isimlerini zikretmek dualar için tavsiye edilir.
Üç Aylarda Nasıl Oruç Tutulur
Üç aylarda nasıl oruç tutulur, Recep ve Şaban ayı için tavsiye edilen ilk 10 gün, sonraki 10 gün ve son 10 gün içerisinden herhangi bir gün oruç tutulabileceği. Ramazan ayının tamamını oruç tutarak geçirmek farzdır. Oruç, imsak vaktinin girmesiyle başlar ve akşam vaktiyle son bulur. Oruçluyken hiçbir şey yiyip içilmez.
This Post Has 2 Comments