Suçiçeği, özellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Hatta bir çocuk hastalığıdır demek hiç yanlış olmaz. Çocuk hastalıkları arasında yer alan bu hastalık genelde ciltte kırmızı lekelerin ortaya çıkması ve bu lekelerin dökülerek yerine yenilerinin oluşması şeklindedir. Döküntüler ile birlikte ateş, halsizlik ve burun akıntısı da oluşur. Genelde ateş ve halsizlik gibi sorunlar birkaç gün içinde son bulmaktadır.
Suçiçeği hastalığında oluşan döküntüler tıp dilinde vezikülerdir. Türkçeye tercüme edersek; içi sıvı dolu olan döküntülerdir. Hastalığa yakalanan çocuklarda kırmızı lekeler ve döküntüler genelde; yüz, saç derisinde, boyunda, karında ve sırtta görülür. Kollarda nadiren dökülme oluşur. Oluşan dökülmelerde çok az olur.
Bu yazımızıda okumanızı tavsiye ederiz : Çocuklarımızı Menenjitten Koruyabilmek İçin Önce Menenjiti Ve Belirtilerini Tanımamız Gerekir
Oluşan kızarıklar genelde kabartılı bir biçimdedir çünkü; içeriğinde sıvı barındırır. Bu dökülme şekli dışında birde kuru dökülme vardır. Kuru dökülme, lekelerin içinde bulunan sıvının boşalması sonrasında ortaya çıkar ve sıvının boşalmış olduğu yerde kabuklanma oluşur. Bu döküntünün olduğu zamanlarda genelde ateşlenme de görülür. Ateşlenme ve döküntü dışında, çocuk döküntünün olduğu bölgeyi sürekli kaşımaya çalışır. Halk arasında yaygın olan “Kaşınıyorsa iyileşiyordur” söylemi bir bakıma burada doğrudur. Bu safhadan sonra hastalık etkilerini hafifletir ve yok olur.
Suçiçeği Belirtileri
Suçiçeği belirtileri, ilk safhada kızamık ile karıştırılabilir ancak kızamıkta lekeler görülür, suçiçeğinde ise oluşan lekelerin içi sıvı ile doludur. Aradaki fark budur. Suçiçeği belirtileri arasında ateşlenme, halsizlik, burun akıntısı, iştahsızlık görülür. Elbette ciltte oluşan lekeler en büyük belirtidir. Oluşan lekeler kısa bir süre sonra sıvı ile dolmaya başlar ve dökülmeler başlar. İlk dökülmelerden sonra ortaya kuru dökülme ve kaçıntı çıkar.
Suçiçeği Tedavisi
Suçiçeği tedavisi, diğer pek çok virüs kökenli hastalık ve kızamıkta olduğu gibi kesin bir ilaç tedavisi yoktur. Ateş düşürücüler ve kaçıntıyı azaltıcı ilaçlar kullanılır. Geriye kalan tedavi evde yapılır. Bol su tüketimi, bol dinlenme ve bol miktarda C vitamini tüketimi yapılmalıdır. Dinlenme yapılan yatak sürekli temiz olmalıdır. Çarşaflar ve yastık kılıfları daima temiz tutulmalıdır. Giyilen kıyafetler ve özellikle iç çamaşırlar her daim temiz olmalıdır. Gerektiği zamanlarda iç çamaşırlar gün içinde birkaç sefer değiştirilmelidir.