Ejder Meyvesi: Son yıllarda ülkemizde alternatif tarım ürünlerine ilgi daha da artmıştır. Bu ürünler ülkemizin ekonomisi için oldukça değerli ürünlerdir. İsmini son yıllarda duyduğumuz ama 8 10 yıllar Akdeniz bölgesinde Mersin, Adana, Antalya ve Muğla gibi bölgelerimizde yetiştirilmeye çalışan kaktüsgillerin bir üyesi olan pitaya her geçen gün daha fazla rağbet görmektedir.
Ejder Meyvesi Hakkında Detaylı Bilgiler
Pitaya Latince Hylocereus olarak bilinmektedir. Meyvesinin görümünden dolayı bu meyveye ejder meyvesi olarak da adlandırılmıştır. Sıcak çöl iklimi arayan bitki kaktüs görünümlü ve içerikli bir meyveye sahiptir. Kırmızı, beyaz ve sarı renkte çeşitleri olan meyvenin tatlı ve ekşi tatta çeşitleri bulunmaktadır. 1986 yılından bu yana dünya üzerinde birçok ülkenin ekonomisini güçlendirmiştir. Endonezya, Filipinler, Güney Amerika, Vietnam, Çin ve Tayland gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Pitayanın anavatanı Endonezyadır.
Ejder Meyvesinin Faydaları Nedir?
Ülkemizde hızla namının yayılması ile büyük ilgi gören Pitaya-Ejder Meyvesi sağlık bakımından çok zengin besin değerine sahip bir meyvedir. Protein, likopen, lif, karbonhidrat C ve B vitaminleri açısından oldukça sengin bir meyvedir. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve sodyum açısından da bolca tüketilebilecek bir meyvedir. Pitaya meyvesinin çekirdeklerin de omega 3 ve omega 6 yağları bulunmaktadır.
Bu meyve sağlık bakımından tam da aranan bir meyve olarak ülkemizde yetiştirilmeye başlamıştır. Vücudun nem dengesini ayarlayan ve cilt kuruluğu yaşayan insanlar için oldukça tedavi edici bir meyvedir. Bol miktarda içerisinde potasyum bulundurması göz sağlığında büyük bir destekleyici olmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları için düşük şeker oranına sahip olan meyve önemli bir besin olmaktadır.
Kalp ve damar hastalıkları için içerisinde bulundurduğu likopen etkisi ile hastalık riskini azaltıyor. Meyve kan basıncı dengesini ayarlarken yüksek tansiyonun önüne geçmektedir. Çocuklarda ve kemik erimesi hastası olan hastalar için kemik gelişimi ve kemik sağlığı için çok önemli bir meyvedir.
100 gr bir ejder meyvesinin günlük besin değeri şöyledir.
- Su 80-90 gr
- Karbonhidrat 9-14 gr
- Protein 0,15 gr
- Yağ 0,5 gr
- Lif 0,6 gr
- Kül 0,5 gr
- Kalori 35 – 50
- Kalsiyum 6-10mg
- Demir 0,3-0,7 mg
- Fosfor 16-35 mg
- A vitamini
- B1 vitamini
- B2 vitamini
- B3 vitamini
- C vitamini
Ejder meyvesi dayanıklı bir meyve olduğu için ihracata uygundur. Meyve 7C sıcaklıkta yüzde 80-90 nem oranına sahip ortamlarda 10 güne kadar saklanabilir. Ülkemizde yeni yeni büyük marketlerde bulunmaya başlayan ejder meyvesi tane fiyat olarak satışı gerçekleşmektedir.