Saç ekimi, saç dökülmesi problemini kalıcı olarak ortadan kaldıran bir çözümdür. Saç ekimi operasyonları, hastane ortamında yapılması gereken mikro cerrahi operasyonlarıdır. Erkek tipi saç dökülmesi problemlerinde yaygın olarak kullanılır. Saç dökülmeleri dışında, kaza sonucu saç kayıpları için saç ekimi operasyonu yapılır. Saç ekimi operasyonları 1990 yılında günümüzde yapıldığı şekilde yapılmaya başlanmıştır.
Saç ekimi öncesi sonrası yaşanan süreç hakkında pek çok kişi endişe yaşıyor ve sorularına cevap arıyor. Hazırladığımız bu yazı içerisinde saç ekimi yöntemlerinden saç ekimi öncesi sonrası tüm aşamalar hakkında sık sorulan sorulara yanıt vermek istedik.
Saç Ekim İşleminin Aşamaları Nelerdir?

- Hasta ile alın çizgisinin belirlenmesi; Doktor tarafından hasta ile saç alın çizgisinin belirlenme aşamasıdır. Doğru hesaplamalar ile belirlenmeyen alın çizgisi saç ekiminden sonra kötü bir görüntü oluşturur.
- Kökleri alınacak saçların analizi; Saç köklerinin sağlamlığı ve deriye tutunmadaki hızları hesaplanır.
- Operasyon yapılacak kişinin sağlık taraması ve kan testlerinin yapılması; Lokal anestezi kullanılacağı için kişinin kan değerleri, alerji durumu, anesteziye nasıl cevap vereceği test edilir. Bulaşıcı hastalık, HIV ve benzeri hastalık taşıyıcılarında operasyon uygulanmaz.
- Operasyon gününe karar verilmesi; Hasta operasyon sonrasındaki 3 gün dinlenmek zorunda olduğu için işleri ile ilgili ayarlamaları yapması istenir.
- Saç köklerinin toplanması; İki kulak arası ense bölgesinden sağlıklı saç köklerinin alınması işlemidir.
- Saç kökleri için kanalların açılması; saç kökleri özel bir makine ile kanallar gevşetilerek alınır ve ekim gereken bölgelere tek tek ekilerek yerleştirilir.
Saç Ekim Operasyonu İle İlgili Bilgiler
- 20 ve 50 yaş arasındaki tüm kişiler saç ekim operasyonu yaptırabilirler.
- Operasyon sonrası 3 günlük dinlenme süresi gereklidir.
- Operasyon süresi ortalama 5-8 saat arasında sürmektedir.
- Saç ekimi konusunda uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
- Saç ekim işleminden sonra saçların tamamen çıkması 6 ile 12 ay arasında sürmektedir.
Saç Ekimi Öncesi Sonrası En Sık Sorulan Sorular
Bayanlar ve erkekler; vitamin yetersizliği, genetik faktörler, stres gibi sebeplerden saç dökülmesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Özellikle saça şekil vermek amacı ile erken yaşlardan itibaren jöle kullanımı, ısıtıcılarla saça uygulama yapılması, saçın doğal yapısına zarar vermektedir. Bu uygulamaların tamamı saç diplerine kadar kalıcı zarar vermektedir. Erken yaşlarda kellik gibi bir durumla karşılaşılması hem bayanlar hem de erkekler açısından hiç de hoş karşılanacak bir durum değildir. Bazı durumlarda kişiler kellik sebebi ile ciddi ruhsal bunalımlar geçirmektedirler.
Günümüzde ruhsal bunalımlara gerek kalmaksızın, kellik gibi bir sorunu ortadan kaldıran saç ekme yöntemi bulunmuştur. Kişilerin isteklerine yerinde cevap verebilmek adına saç ekim çalışmaları her geçen gün bir adım daha ileri başarıya ulaşmaktadır. Uygulama sonrası %90 lara varan başarılı sonuçlar herkesin yoğun ilgi göstermesine sebep olmuştur. Gelin hep birlikte saç ekim uygulamaları, saç ekimi öncesi sonrası ve saç ekim sonuçları hakkında bilinmesi gerekenleri baştan sona inceleyelim:
[geo_alert style="2" color="primary" ]<a href="https://fikirsiz.net/sma-hastaligi-nedir-belirtileri-ve-tedavisi-nelerdir/" rel="bookmark">10 Soruda Konazol Şampuan Nedir, Ne İşe Yarar?</a>[/geo_alert]
Saç Ekim Yöntemleri Nelerdir?
FUT (Foliküler Ünite TransPlantasyonu) Nedir?
Saç ekiminde geleneksel kullanılan tekniktir. Alın bölgesinde saçın çıkış yönüne göre bir bölge belirlenir ve kalem yardımı ile işaretlenir. Geleneksel bir yöntem olmasına rağmen FUT yöntemi hızlı sonuç vermektedir. Ekonomiktir.
Ense kısmında seçilen bir alanda kesi yapılır ve saç kökleri bu yöntemle alınır. Kafa derisine dikiş atılır. Santimetre kare hesabınde 4 0/60 kök ekildiği göürülür. Dezavantajı da daha sonraki aşamada saç diplerinde görünebilen yaraların olmasıdır. Ensede 6 aya kadar uyuşukluk hissi oluşabilir. Bu yönü ile günümüz şartlarında pek tercih edilmemektedir. FUT yöntemi sadece enseden alınan saçlar ile yapılan ekim yöntemidir.
FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) Nedir?
FUE tekniği ise kafa derisinde belirlenen verimli saç köklerinin olduğu bölgeye dairesel çizim yapılır ve saç kökünü komple alabilecek delikler açılır. Bu bölgeden alınan saç kökleri saçın ekim yapılacağı alana aktarılır. FUE yöntemi de klasik bir yöntemdir ancak yara oluşması daha küçük ve beyaz renktedir. Ameliyatsız bir yöntemdir.
Milimetrik uçlu aletler yardımı ile saç kökleri alınır ve ekilir. Burada saçların sağlıklı ekimi doktor becerisine bağlıdır. Santimetrekaresine yaklaşık 160 saç kökü ekilebilir. Herhangi bir uyuşukluk ya da rahatsızlık hissi olmaz. FUE saç ekim yönteminde vücudun herhangi bir yerinden kıl kökü alınıp ekilebilir.
DHI (Direct Hair İmplantatıon) Nedir?
Bu teknik klasik saç ekim yöntemlerine nazaran hastanın konforunun ön plana çıkarıldığı bir yöntemdir. Kafa derinizde asla dikiş ve benzeri operasyon emmaresi bulunmaz. Ağrısızdır. Yara izi yok denecek kadar azdır. İşlem sonrasında rahatlıkla çalışmaya da devam edilebilir. En doğal görünüm veren saç ekim yöntemi olarak çok tercih edilmektedir.
Saç Ekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- En az bir hafta önce kan sulandırıcı etkiye sahip; asprin, ağrı kesici, grip veya soğuk algınlığı ilaçları, vitamin ya da saç güçlenmesine dair her türlü ilaç kullanımı bırakılmalıdır.
2- Sigara ve alkol kullanımı en az 1 hafta önceden kesilmelidir.
3- İşlem öncesinde kesinlikle uykusuz kalınmamalıdır. Tok karnına gitmek daha yararlı olacaktır.
4- Saçlar kısa ve temiz olmalıdır. Mümkünse düğmeli önü rahat açılır bir kıyafet tercih etmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.
Erkeklerde Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Kullanılan robotik cerrahinin en önemli özelliği kafa derisinde saç çıkış yönünün hesaplanarak ekimin buna göre yapılmasıdır. Aynı yöne doğru ekim yapılması işlemin doğal görünmesini sağlamaktadır.
FUE saç ekim işlemlerinde daha çok enseye yakın bölgeden yoğun saçlı alan seçilir ve buradaki kökler alınarak saçsız olan alana ekilir. Bu işlem öncesi saçın analizi ile kaç kök alınması gerektiği ve kaç kök ekilirse ne kadar saç kökünün ekilen yerde çıkabileceği açıkça hesaplanabilmektedir. Bu yöntem saçsız alan kalmaması için önemlidir. Saç ekiminin doğal bir sonuca ulaşması için kök sayısı ve saç çıkış yönü önceden belirlenmelidir.
Bayanlarda Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Bayanlarda saç ekimi esnasında FUE saç ekim yönetimi daha sık kullanılmaktadır. Bu yöntem süreç gereği oldukça sabır gerektirmektedir. Saçların çıkış süreci biraz uzun olabildiğinden hanımlar için de zorlayacı niteliktedir.
Bayanların saç dökülmelerinin ana sebebi hormonal ve genetik sebepler de olabilir. Bu sebeple saç ektirme işleminden önce gerekli kan tahlillerinin yapılması gereklidir. Bayanlarda saç dökülmesi sebep olabilecek rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilmektedir:
– Hamilelik, bebek emzirme,
– Troid hastalıklarının varlığı,
– Mevsimsel etkenler,
– Stres,
– Cilt hastalıkları,
– Kemoterapi,
– Genetik faktörler.
Özellikle saç temizliğinde kullanılan şampuanların ya da saç kremlerinin de bir kimyasal olduğu bilinen bir gerçektir. Her kimyasal ürün insan vücudu için elbette yan etkilere sahiptir. Hanımlar saç temizliği için kullandıkları ürünlerin, deodorantların ya da deterjanların saç dökülmesine sebep olduğunu bilmelidirler. Saç temizliğinizde doğal sabun kullanmanız her zaman saç sağlığınız için çok daha verimli olacaktır.
Peki bayanlarda saç ekimi erkeklerde yapılan saç ekiminden farklı mıdır? Hayır, değildir. Yapılan işlemler ve sonrasında alınan sonuçlar birebir aynıdır.
Saç Ekim Fiyatları Nelerdir?
Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
– Doktorunuzun sizin için belirlediği talimatlara uymanız halinde DHI ve FUE tekniklerinde oldukça hızlıdır. Ancak kesinlikle kendinizi zorlamamanız gerekmektedir. Bu iki teknikte direk yatış pozisyonu en az 1 hafta önerilmemektedir.
– Saç köklerinin alım yapıldığı alan sargı bezleri ile mikrop kapmaması açısından kapatılır. Yine doktor kontrolünde çıkartılır. Saç greftlerinin ekim yapılan alanda diplerinde kırmızılıklar oluşur. Bu kızarıklıklar 3 haftaya kadar kafa derinizde görülebilmektedir. Bu dönemde doktorunuzun verdiği şampuan ve bakım losyonlarını kullanma talimatlarına uygun şekilde kullanmanız gerekmektedir.
– İyileşme süreci 1. Evrede kızarıklıkların geçmesi beklentisi ile sonlanır. 2 aşamada ekilen saç kökleri uzamış hali ile şok dökülme sürecine girer ve akabinde ekilen kökler gerçek bir saç kökü olarak çıkmaya başlar. Bu evreden sonra iyi bir görüntüye kavuşabilmek için yaklaşık 7-8 aylık bir zamana ihtiyacınız vardır. Bazı kişilerde 1. Denemede başarısız da olunabilir. Bu durumda doktor nezaretinde ikinci defa ekim yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
– 3 hafta boyunca ağır sporlar yapılmaması gereklidir. Günlük çalışma düzenine devam edilebilir. Yüzme sporundan yine 3 hafta kadar uzak durulmalıdır.
– Saç yıkama işlemleri doktorunuzun tavsiye ettiği gibi yapılmalıdır. Kesinlikle normalde saçını yıkarken ovalama yapar gibi saçınıza dokunmamanız gereklidir. Ufak çok hafif vuruşlarla verilen losyonu yedirmelisiniz. Bu losyon ekim yapılan alanda 15 dakika kadar bekletilir ve kuruyunca yıkama işlemine geçilir.
Yıkama esnasında kesinlikle su hızlı açılmadan yavaş yavaş saç kökleri ıslatılır. Yine sizin için önerilen şampuan elinizle yapacağınız hafif vuruşlarla diplere doğru yedirilmelidir. Daha sonra yine ovalama yapılmadan yıkanmalıdır. Bu sayede ekilen kökler zarar görmeden kafanız yıkanmış olacaktır.
Saç Ekimi İşleminde Yaş Sınırı Var Mıdır?
Saç Ekimi Uygulama Süresi Nedir?
Saç Ekimi Kaç Kez Yapılır?
Saç Ekimi Zararlı Mıdır?
Saç Ekimi Sonrası Saçlarınız Nasıl Görünecektir?
Saç Ekimi Öncesi ve Sonrası Psikoloji
İlk 1 aylık süreçte mutlaka sabırla kafanızda oluşan kızarıklıkların geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bu durumun kalıcı değil geçici olduğunu bilmelisiniz. Bu zorlu işlem sonucunda hemen sonuca varılmaması, kişilerin işlemde başarısızlık olduğunu düşünmelerine sebep olmaktadır. Fakat, saçınızın gerçek manada uzamaya başladığını ilk göreceğiniz tarihler neredeyse işlemden sonraki 3. aya denk gelmektedir.
Saç ekimi öncesi sonrası hakkında verilen bilgiler dâhilinde saç ektirdikten sonra eğer çalışıyorsanız bu süreci izinli olarak geçirmenizde fayda vardır. Bu durum sizin psikolojik olarak daha rahat bir iyileşme süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Panik atak ve benzeri hastalıkları olan kişilerin bu işlemden bilhassa uzak durması saç sağlığından daha önce gelecektir.