Şaban Ayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Şaban Ayı hakkında bilinmesi gerekenler deyince aklımıza öncelikle bu ayın faziletleri, bu ay içerisinde yapılan ibadetler gelir. Allah katında bazı aylar ve günler diğer günlerden daha kıymetlidir. Yani bazı aylarda ya da günlerde yapılan ibadetlerin mükafatı çok daha fazladır. Bu ayda onlardan bir tanesidir.

Şaban Ayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Üç aylar olarak isimlendirdiğimiz ayların ikincisi olan bu ayda, yapılan ibadetler normal zamanlardaki ibadetlere kıyasla üç yüz kat daha fazla sevap kazandırmaktadır. Yani bir Müslüman’ın normal zamanlarda kıldığı namazdan, tuttuğu oruçtan on sevap kazandığını düşünelim. Bu ay içersinde bu ibadetleri yerine getirdiği takdirde ise üç yüz sevap kazanmış olacaktır. Bu yüzden Müslümanlar için fırsatlarla dolu bir ay diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir:Tilavet Secdesi Nedir Nasıl Yapılır?

Şaban Nedir?

Şaban Ayı Nedir?

Hicri yıla göre sekizinci ayı olan Şaban Ayı, Müslümanlar için çok büyük bir öneme sahiptir. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesidir. Allah henüz hiçbir şeyi yaratmamışken her şeyi takdir etmiştir. Bir yıl içerisinde olacak her şeyi de meleklere bu gecede bildirildiğine inanılır. Ayrıca Kuran-ı Kerim’in Levh-i mahfuza indirilişi bu gece gerçekleşmiştir. Peygamber Efendimiz Berat gecesinde bol bol dua ve ibadet ederdi. Şaban kelimesi sözlükte “dağılmak” anlamına gelmektedir. Peygamber efendimizde bu ayın bu şekilde isimlendirilmesinin ramazan ayı için çok büyük hayırların dağılması sebebiyle olduğunu belirtmiştir. Alemlerin efendisi başka bir hadisinde de Recep’in Allah’ın ayı, Şaban’ın kendi ayı, Ramazan’ın ise ümmetinin ayı olduğunu belirtmiştir.

Bu ay içerisinde Müslümanlar Peygamber efendimize çokça salavat getirirler. Peygamber efendimiz bu ayın tamamını oruçlu geçirirdi. Bu ay içerisinde oruç tutmasının sebebini soran Hz Aişe’ye ise “bu ayda sene içerisinde ölecek kişilerin isimleri deftere yazılarak Azrail’e teslim edilir. Ben ancak oruçlu olduğum zaman ismimin defterde olmasını isterim” buyurmuştur.

Bu ay Müslümanlar tarafından Ramazan ayına hazırlık olarak görülmektedir. Bu sebeple geçmişteki günahlardan arınmak amacı ile tövbe edilerek Allah’tan af dilenmektedir.  Peygamberimiz bir hadisinde de bu ayın on beşinci gününde oruç tutmamızı ve gecesini de ibadet ile geçirmemizi öğütlemiştir.

Şaban Ayı Faziletleri

Şaban Ayı Faziletleri

Şaban Ayı faziletleri arasında en önemli olanı, bu ay içerisinde yapmış olduğunuz ibadetler sevabı diğer aylardakilerin sevabından 300 kat fazladır. Bu açıdan bakıldığında oldukça kazançlı olan bu ayı tüm Müslümanların iyi değerlendirmesi gerekmektedir. Normal zamanlarda namaz kıldığınızda bir sevap kazanıyorsanız, bu ay içerisinde kıldığınız namazdan üç yüzden fazla sevap kazanmaktasınız. Aynı şekilde bu ay içerisinde kuran okuduğu takdirde harf başına üç yüzden fazla sevap kazanılmaktadır.

Bu mübarek ay girdikten sonra yapılan ibadetler, şeytanın bize vermiş olduğu vesveselere karşı adeta kalkan görevi görmektedir. Bazen hepimiz bir anlık gaflete düşüp hata ya da günah işleyebiliriz. İşte o zaman böyle özel ay veya günlerde işlenen sevaplar yapılan iyilikler, bu günahlara kefaret olacaktır. Ayrıca yapılan bu ibadetler insanı, kötü amellerin işlenmesinden de alıkoymaktadır.

Peygamber efendimiz de Şaban ayının kendi ayı olduğunu belirtip bu ayda bolca ibadet ve güzel amellerde bulunmuştur. Ayrıca Efendimiz başka bir hadisinde de Şaban ayının günahları temizleyici özelliğinin altını çizerek bu ayın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

Peygamber Efendimiz (sav)’in bu aya bu kadar önem ve saygı duymasının bir diğer önemli sebebi de bu aydan sonra Ramazan ayının gelmesidir. Bir gün sahabelerden biri kendisine “Ramazan ayı haricinde hangi ayda oruç tutmak en kazançlıdır?” sorusuna “Ramazan ayına hürmet etmek amacı ile Şaban ayında oruç tutmak en faziletlisidir.” Yanıtını vermiştir.

Hz Aişe (ra)’den nakledilen habere göre Efendimiz (sav) kimi zaman bu ayın tamamını oruçlu geçirirmiş. Kimi zaman da bu ayın büyük çoğunluğunda oruç tutarmış. Bu ayın dışındaki aylarda da özellikle pazartesi ile Perşembe günlerini oruç tutarak geçiren Alemlerin Efendisi (sav) bu ibadeti sıklıkla yerine getirmeye çalışırdı. Ayrıca Hz Aişe (ra) Efendimiz (sav)’in en çok bu ayda oruç ibadetini ifa ettiğini belirtmiştir.

2020 Yılında Şaban Ayı Ne Zaman Başlıyor?

Bu faziletli ayın bereketinde yararlanmak isteyen Müslümanlar “2020 yılında Şaban ayı ne zaman başlıyor?” diye merak etmektedir. Üç ayların ilk ayı olan Recep ayı 25 şubatta başlamıştı. İkinci ayı olan Şaban ise 25 Mart’ta başlayacaktır. Berat kandili ise 7 Nisan Salı gününe denk gelmektedir.

 

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *