Ramazan Ayı’nın değerli oluşunun en önemli sebeplerinden biri Kur’an-ı Kerim’in Ramazan Ayı içerisinde bulunan Kadir Gecesi indirilmeye başlanmış olmasıdır. Kadir Gecesi’nin de bin aydan daha hayırlı olduğu haberini verende Yüce Rabbimizdir. Peygamber Efendimiz Aleyhissalatü vesselam inanarak ve sevabını Allah’tan (C.C.) ümit ederek Kadir Gecesi’ni değerlendiren müminlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağını söylemiştir. Ramazan Ayı içerisinde orucun tutmanında yine Ramazan’ın ne kadar önemli oluşunun göstergesidir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim vasıtasıyla bizlere şöyle buyurmuştur: “Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun (Bakara Suresi 185. Ayet)”. Mübarek bir ay olan Ramazan’da oruç tutmanın farz, bu ayında sabır ayı ve sabrın sevabının da cennet olduğunu söyleyen Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam aynı zamanda bu ayı oruçlu geçiren müminlerinde rızkının artacağını söylemiştir. Oruç aklı başında bir kişinin yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durması halidir.
Ramazan Ayı’nda Müminlerin Sıkça Sorduğu Sorular Nelerdir?
Ramazan ayında en çok sorulan sorular nelerdir diyerek Ramazan Ayı’na erişen müminlerin hata yapmamak adına merak ettikleri tüm soruları ve cevaplarını bir araya getirdik.
- Ramazan ayında oruç tutmak kimler için farz sayılır?
Müslüman olan, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış her mümin için oruç tutmak farzdır.
- Kaza orucu ve kefaret ne demektir?
Bozulan orucun gün sayısı kadar Ramazan bitiminde tutulan oruca kaza orucu denir. Kefaret ise Ramazan Ayı’nda bir orucun herhangi bir sebep olmaksızın kişinin kendi isteğiyle ve bile bile orucunu bozması durumunda ödemesi gerekli cezadır.
- Orucun başladığı ve bittiği vakit ne zamandır?
Bakara Suresi 187’inci Ayeti Kerime’sine göre siyah ip beyaz ipten ayırt edilecek hale gelene kadar yenilip içilir ve oruç geceye kadar tamamlanır. Bu imsak vakti ile akşam ezanı arası demektir.
- Sahur vaktinde ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi?
İmsak vaktine kadar yenilip içilebilir, ezan başlasa da başlamasa da imsak vaktine dikkat edilmelidir.
- Oruç tutmaya nasıl niyet edilir?
Ramazan Ayı’nın bütünü için niyet edilemez, bu sebeple her gün için niyet etmek gerekir. Ramazan Ayı orucu için niyet şu şekilde yapılabilir: “Niyet ettim Allah (C.C.) rızası için bugün ki orucumu tutmaya”.
- Akşam uyumadan önce niyetlenen kişi imsak vaktinden önce uyanırsa yiyip içebilir mi?
İmsak vakti öncesi uyanan kişiler önceden niyet etmiş olsalar bile imsak zamanına kadar yiyebilirler ve içebilirler, çünkü oruç imsak vakti ile başlar.
- Bayramda oruç tutulabilir mi?
Bayramda oruç tutmak tahrimen (haram derecesinde) mekruhtur.
- Yolculuk esnasında oruç tutmasam olur mu?
Bakara Suresinin 185’inci ayeti kerimesine göre her kim hasta veya yolcu ise tutamadığı günler kadar başka bir gün orucunu tutmalıdır (yani kaza edebilirler).
- Hasta iken veya her gün ilaç kullanmak durumda olan bir mümin oruç tutmasa olur mu?
Hasta olanlar yine Bakara Suresinin 185’inci ayeti kerimesine göre başka bir gün kaza olarak orucunu tutmalıdır.
- Oruçlu iken regl (adet) gören kadın orucuna devam etmeli midir?
Oruçlu olduğu esnada regl olan bir kadının orucu bozulmuş sayılır. Orucu regl sebebiyle bozulan kadın fark ettiği andan itibaren yiyebilir ve içebilir. Ancak Ramazan Ayı bitiminde kaza orucu olarak tutamadığı gün kadar orucunu tutmalıdır.
- Nifaslı ya da hayızlı olan bir kadın oruç tutabilir mi?
Hayır hayızlı veya nifaslı bir kadın oruç tutamaz fakat sonradan uygun bir günde tutamadıkları gün kadar kaza orucu tutmalıdır.
- Mümin oruçlu iken kan aldırırsa orucu bozulur mu?
Kan aldırmak orucu bozmaz. Çünkü Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam ihramlı olduğu sırada oruçlu iken kan aldırmıştır.
- Oruçlu bir kişi niyetli olduğunu bir an unutur da yiyip içerse orucu bozulur mu?
Oruçlu bir kişi unutarak yemek yese ve içse orucu bozulmaz. Fark ettiği anda hemen yemeyi içmeyi kesip tekrar niyetlenerek orucuna devam etmelidir.
- Oruçlu iken kulağa damlatılan damla orucu bozar mı?
Kulak ile boğaz arasında bir kanal olmasına rağmen kulak zarının kanalı tıkaması nedeniyle zaruri olduğu için kulağa damlatılan sıvı yani damla ve kulak yıkatma orucu bozmaz.
- Oruçlu ilen burun damlası damlatılabilir mi?
Abdest alırken mideye ulaşan su miktarı orucu bozmadığından burun damlası da aynı ölçekte mideye ulaştığı için orucu bozmaz.
- Göz damlası orucu bozar mı?
Göze dökülen damlanın çok az miktarının mideye ulaşma ihtimali bulunduğu için oruç bozulmaz.
- Diş fırçalamak oruç bozar mı?
Diş macunu ve suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur.
- Niyetli iken krem kullanabilir miyim?
Kişi niyetli olunan süre içerisinde krem kullanılabilir ve orucu bozulmaz.
- Su içmeden hap yutsam orucum bozulur mu?
Evet, su içerek ya da su içmeden yutulan hap orucu bozar. Bozulduğu zamanda kaza orucu tutmak gerekir. Bazı mezheplere göre kefarette gerekir.
- Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?
Hayır, mideye herhangi bir şey ulaşmayacağı için biyopsi yani vücuttan parça aldırmak orucu bozmaz.
- Oruçlu iken banyo yapmak ya da duş almak orucu bozar mı?
Ağız veya burun yoluyla su yutulmadığı takdirde oruç bozulmaz.
- Oruçlu iken diş tedavisi yaptırabilir miyim?
Oruçlu iken morfin verilerek ya da morfin verilmeden diş tedavisi yapılabilir ve oruç bozulmaz, ancak kan veya herhangi bir sıvının boğaz vasıtasıyla yutulması durumunda oruç bozulur.
- Kan vermek veya kan almak orucu bozar mı?
Oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz ancak kan almak orucu bozar. Bu sebeple bozulan oruç için kaza yapmak gerekir.
- Oruçlu bir mümin kusarsa orucu bozulur mu?
İsteği dışında bir mümin kusarsa orucu bozulmaz. Fakat bir kişi kendi isteğiyle ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.
- Oruçlu bir kişinin sigara içmesi orucu bozar mı?
Sigara gibi kişiyi uyuşturan tüm maddelerin kullanılması orucu bozar. Fakat istem dışı sigara veya puro gibi dumanların içimize kaçması durumunda oruç bozulmaz.
- Oruçlu müminin sakız çiğnemesi orucu bozar mı?
İçerisinde çeşitli tatlandırıcı ya da farklı maddelerin bulunduğu sakızları çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı içerisinde herhangi bir madde bulundurmadığı için orucu bozmayacaktır. Yine de oruçlu iken sakız çiğnemekten kaçınmak doğru olacaktır.
- Oruçlu iken tırnak kesmek oruç bozan bir durum mudur?
Oruçlu bir kişinin saçını, sakalını ya da tırnağını kestirmesi oruç bozan bir durum değildir.
- Oruç tutan bir kimse denize ya da havuza girip yüzebilir mi?
Ağız yoluyla veya burun yoluyla su yutulmadığı sürece bir kişi havuza veya denize girip yüzebilir. Bu gibi durumlarda ağızdan veya burundan su yutmamaya dikkat etmek gerekir, bu sebeple akşam oruç açıldıktan sonra havuza veya denize girilmesi tavsiye edilir.
- Oruçlu bir kişi rüyasında ihtilam olursa orucu bozulur mu?
Hayır, oruç bozulmaz ancak yaş geldiği ise sabah namazından önce gusletmek gerekir, yaş gelmediyse gusül gerekmez.
- Aşı veya iğne yaptırmak oruç bozar mı?
Vitamin ya da besin içeren iğne ya da serum taktırmak, kan almak orucu bozar. Bu nedenle iğnenin oruç vakti geçtikten sonra vurulması doğru olacaktır, ancak acil durumlarda iğne vurulduğunda ise kaza orucu tutmak gerekir. Hasta bir kişi tedavisi sürecince oruç tutmayabilir fakat tedavisi bittikten sonra tutamadığı günler kadar orucunu tutması gerekir.
- Ağzımızdaki tükürüğü yutmak oruç bozar mı?
Ağız içerisinde bulunan tükürüğün yutulması orucu bozmaz.
- Niyetli bir kişi parfüm ya da yemek kokusu teneffüs ederse orucu bozulur mu?
Bu gibi durumlara yani parfüm, kolonya ya da yemek kokusu teneffüse maruz kalan kişilerin oruçları bozulmaz.
- Oruçlu iken mastürbasyon yapmak orucu bozar mı?
Evet, orucu kesinlikle bozulur ve böyle bir durumda kaza orucu tutmak gerekir ve kefarete gerek yoktur.
- Öpüşmek orucu bozar mı?
Evli çiftin yanaktan öpüşmesi durumunda meni gelirse oruç bozulur. Mezi gelirse oruç bozulmaz. Ancak şehvetli bir öpüşme ve öpüşürken sevdiğiniz kişinin tükürüğünü yutmak orucu bozar ve Şafilere göre kaza gerektirdiği gibi Hanefilere göre de kefaret gerektirir.
- Ramazan ayında cinsel ilişki yapılabilir mi?
Oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak orucu bozacağı gibi 2 ay süren kefaret gerektirir. Ancak oruç açıldıktan sonra imsak vaktine kadar cinsel ilişkide bulunmanın bir sakıncası yoktur.
- Gebe veya emzikli bir kişi oruç tutabilir mi?
Bu durumda oruç tutmak anne ya da anne adayına ve doktoruna bağlıdır. Tutamayacak durumda olanlar hamilelik veya emzirme döneminden sonra kaza orucu tutmalıdır.
- Oruç tutamayan bir kişi ne zaman ve kimlere fidye verebilir?
Ramazan öncesi, sonrası veya içerisinde oruç fidyesi, fakir kişilere verilebilir. Kişi kendi çocuğu ve torunu hariç fakir olan kimselere vermelidir.
Ramazan Ayı içerisinde tuttuğumuz oruçla nefsimizi dizginleriz. Tuttuğumuz oruç ile her şeyin sahibinin Yüce Rabbimiz olduğunu anlarız. Ayrıca oruç bizi gafletten kurtarır ve bize insan olduğumuzu hatırlatır. Bu nedenle Ramazan-ı Şerif içerisinde tutulan orucun, yapılan amellerin, edilen duaların ya da bir fakire yapılan ikramların bir mümin için faydası diğer aylara göre daha değerli ve kıymetli olacaktır.
Hayırlı Ramazanlar…