Ramazan ayı Müslümanlar tarafından heyecanla beklenen, 11 ayın sultanı olarak adlandırılan bir aydır. Hicri takvime göre dokuzuncu ay anlamına gelmektedir. Üç aylar arasında sonuncu aydır. Diğer iki ay Ramazandan önce gelen Şaban ayı ve Recep ayı olmaktadır.
Ramazan ayında birçok ibadet yapılmakta dini bir şölen yaşanmaktadır. Ramazana girmeden önce iki ay boyunca yapılan manevi hazırlıklar Ramazan ile birlikte tamamlanmaktadır. Ramazan ayında tutulan oruçlarla birlikte Kuran-ı Kerim okumak, iftar sonrası teravih kılmakta Ramazan ayının içerisinde bulunan makbul ibadetlerdendir.
Bin aydan daha kıymetli olarak bilinen Ramazan ayında Müslümanlar nefislerine hakim olma, dini vazifelerini yerine getirmek niyetiyle oruç tutmakta ve ibadet etmektedirler.
Ramazan Ayı Nedir? Önemi Nedir?
Ramazan ayı bin aydan daha faziletlidir. 11 ayın sultanı olarak bilinen bu ay da birçok dini olayda gerçekleşmiştir. Müslümanlar bu ayda bolca ibadet etmekte ve kendilerini manevi bir atmosfere adapte etmektedirler.
İslam dininin beş şartı bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de oruç tutmaktır. Zaruri bir durum olmadığı sürece, üzerine farz düşen herkesin oruç tutması gerekmektedir. Bunu Müslümanların sorumlu olduğu dini bir vazifedir. Bakara süresinde de Ramazan ayına erişenlerin oruç tutması gerektiği belirtilmiştir. Oruç ve ibadet ayı Ramazanda Müslümanlar 30 gün boyunca oruç tutmaktadırlar.
Oruç Nedir Nasıl Tutulur?
Oruç nedir Ramazan ayında tutulan, bazen de nafile olarak yapılan bir ibadettir. Müslümanlar oruç tutmaya niyet ettikleri andan itibaren yeme içmeden tamamen kesilmektedirler. Oruç sahur ve iftar denen vakitler arasında tutulmaktadır.
Oruç tutmak sadece yeme içmeden kesilmek anlamına gelmemektedir. Oruç tutan kişinin gıybet, dedikodu ve haram kılınan işlerden de uzak durması gerekmektedir. Kişinin maddi olarak kendini yemeden içmeden koruduğu gibi manevi olarak da ruhunu olumsuz etkileyecek etmenlerden koruması gerekmektedir.
Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz?
Üzerine dini sorumluluk farz olan herkesin ramazan ayı içerisinde oruç tutması gerekmektedir. Ramazanda kimler oruç tutamaz diye bakıldığında bu durumdan istisna tutulan kişiler vardır. Bu kişiler oruç tutamadığı takdirde farklı şekillerde oruçlarını telafi etmelidirler.
Şu kişiler oruç tutamamaktadırlar;
Hastalık durumlarında oruç tutulmayabilmektedir. Kişi eğer hastalı varsa ve oruç tutuğunda bu durumdan olumsuz etkileniyorsa oruç tutmamasında herhangi bir mahsur yoktur. Kişinin hastalığı kalıcı ise tutmadığı gün sayısı kadar fitre vermelidir. Maddi olarak bu güce sahip değilse bu durumdan muaftırlar. Eğer kişinin hastalığı geçici ise sağlığına kavuştuktan sonra kaza orucu tutmalıdır.
Yolculuğa çıkacak olan kişilerinde belli km dahilinde oruç tutmamalarında bir sıkıntı yoktur. 90km den daha uzun bir mesafe gidiliyorsa bu durum geçerlidir. İleri de bu durumu kaza orucu ile telafi etmek gerekmektedir.
Ramazan ayı içerisinde Özel gününde olan kadınlar namaz ile yükümlü olmadıkları gibi oruç ile de yükümlü değillerdir. Kadınların özel günlerinde oruç tutmamalıdırlar. Bu durum bittiği zaman oruçlarını kaza orucu tutarak gidermelidirler.
Hamilelikte mazeret sayılabilmektedir. Kişi eğer hamileliğinde veya çocuğunu emzirirken sıkıntılı bir durum olacaksa oruç tutmamalıdır. Oruçlarını ileriki zamanlarda kaza orucu olarak tutmalıdır.
Yaşlılığından dolayı oruç tutamayan kişiler fitre verebilmektedirler.
Fitre Nedir?
Fitre nedir Müslümanların Ramazan ayında maddi durumlarına göre yoksullara vermiş oldukları sadakadır. Kişi bakmakla yükümlü olmadığı kişilere fitre verebilmektedir. Her sene fitre nedir diyanet tarafından cevaplanan bir sorudur. Verilecek olan fitre miktarı diyanet tarafından belirlenmektedir.
Ramazan Ayı ve Mukabele Nedir?
Kuranı Kerim Mukabele nedir mukabele karşılık verme ya da karşılıklı anlamına gelmektedir. İlk mukabele efendimize Kuranı Kerimin aktarılması ile başlamıştır. Mukabele sürekli yapılmakla birlikte özellikle Ramazan ayı içerisinde yapılan bir ibadettir.
Mukabele toplu mekanlar da ya da iki kişinin bir arada bulunması ile yapılan bir ibadettir. Kuranı Kerimi biri yüksek sesle okurken diğer kişiler gözleri ile okunan kısımları takip etmektedirler. Kuranı Kerim bu şekilde takip edilerek hatim yapılmaktadır. İlk kez Cebrail as ve efendimiz arasında mukabele yapılmıştır. Genel olarak günün öğlene kadar olan kısmında okunmaktadır. Ramazanda özellikle bu olay mescit ve ibadet yerlerinde yapılmaktadır.
Mukabele okunmadan önce okuyacak ve dinleyecek kişilerin maddi manevi temizliklerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişi başlamadan önce dişlerini fırçalamalı, okumak ve dinlemek için temiz bir mekan tercih etmelidir. Besmele çekmeli ve Kuranı Kerimi tane tane okumalıdır.
Ramazan Ayı ve Teravih Nedir?
Teravih namazı Ramazan ayında kılınan ve sünnet olarak geçen bir namazdır. Efendimiz bu namazı hiç terk etmemiştir. Yatsı namazı ve bu namaz Ramazanda iftardan sonra camilerde cemaat ile birlikte kılınmaktadır. Ramazan ayı içerisinde bu namazı kılmak oldukça sevaptır.
Teravih namazının kılınışı 20 rekattır. Teravih namazı yatsı, namazından önce mi kılınır diye bakıldığında öncelikle yatsının ilk sünnet, farz ve son sünneti kılınır. Daha sonra ise teravih namazına niyet edilir. İmamın kıldırış şekline göre iki rekatta bir ya da dört rekatta bir selam verilir. Bu namazı cemaat ile kılmak büyük bir sevaptır. Kimi imamlar tarafından teravih namazları hatim ile de kılınabilmektedir.
Teravih namazına ilk sahura kalkılacak geceden önce başlanır. Ramazanın son gününden önce de teravih namazının sonuna gelinmektedir.
Ramazan ayı ibadet ve sabır ayıdır. Bu ayın sonunda ise Ramazan Bayramı gelmektedir. Dini bir bayram olan bu bayram üç gün sürmektedir. Ramazan bayramı ne zaman diye bakıldığında ise bulunmuş olunan seneye göre bu tarih değişmektedir. 2020 ramazan bayramı ne zaman olacak dersek bunu ramazanın bitiş tarihi ile ilişkilendirmemiz gerekmektedir. 2020 ramazan başlangıcı 24-26 Mayıs tarihleri arasındadır.