Photo shop; hayatın birçok yerinde duyduğumuz teknolojik bir uygulamadır. Birçok özelliği ile görseller üzerinde her türlü değişikliği sağlama özelliği ile dikkat çeker. Aslında bir çeşit fotoğrafla oynama sanatıdır. Tabi biz, uygulamalardan, programlardan, meraklısına Yeşil Perde ve CGI’ dan bahsedip sinemacıların kulaklarını çınlatacağız. Peki nedir bu fotoğrafla oynama sanatı? Hemen anlatalım.
Sosyal medyada fotoğraf çektikten sonra onlarca filtre arasında dolanıp dururuz fakat bir türlü hangisini seçeceğimize karar veremeyiz. Fotoğrafa bir şeyler ekleyip çıkartırız işin işinden çıkamayınca hemen arkadaşımıza danışıp bize yardım etmesini isteriz. Ardından hikayelere atıp gelen yorumları merak ederiz. İşte tam bu durumda fotoğrafımıza aslında Türkçesiyle şop yapmış oluruz. Belki filtreler sayılmasa da görüntünün üstünde oynamak bu terimin açıklamasıdır. Haydi sizlere daha sade anlatıyım.
Günümüzde çoğu yerde uygulanan herhangi bir görüntünün üstünde oynama olayıdır. Her görüntü piksellerden oluşur. Bu oluşan pikseller görüntünün orjinalidir. Oluşan pikselleri değiştirirsek bu olay orjinalliğini kaybeder ve günümüzde buna Photo Shop denir.
Photo Shop Nerelerde Kullanılır?
Bu kadar kolay mı ya bu işi yapmak dediğinizi duyuyorum. Tabi ki bu kadar kolay değil ama teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde fotoğrafların üstünde oynamak iki parmağınız ucunda. Bir iki tane program indirip neredeyse yapamayacağımız hiçbir şey yok. Fakat bunlar sadece amatörce diyebileceğimiz düzeydedir.
Instagram için çokça şahit olmuşsunuzdur. Sivilcelerimizi yok ederiz, siyah noktaları alırız, çeneleri daraltırız veya filtre kullanırız fotoğraftaki renklerin tonu değişir. Kolaylaştırılmış uygulamalar sağolsun artık görüntü üzerinde oynamak zor bir iş değil. Amatörce herkesin yapabileceği bir hale geldi. Olaya profesyonelce bakarsak bu iş biraz fazla emek ister. Kendimizi Tokyodaki caddeye eklersek veya arka planda olsun istediğimiz herhangi bir görüntü, bunlar amatörlerin eline gülünç dursa da profesyonellerin elinde birer harikaya dönüşür, gerçek olup olmadığını anlamak çok güçleşir.
Photo Shop Kullanım Alanları Nelerdir?
Kullanım alanları çok fazladır. Reklam sektöründe, dizilerde ve filmlerde kullanılır. Film afişlerinde, fragmanlarda, sosyal medyalarda, çizgi filmlerde, görsel animasyonlarda her zaman karşımıza çıkar. Sinema sektöründe çoğunlukla bilim kurgu ve aksiyon/macera türlerinde bizi karşılarlar. Yüzüklerin Efendisi filmlerini izlemeyen yoktur heralde, oradaki Gollum karakterinde tabi ki Photo Shop var ama onun altında da farklı bir sistemle geliştirilmiş bir yazılım var. Bunu yapmak her yiğidin harcı değildir. Sinema sektörlerinde gelişmiş olarak kullanılır ve buna CGI teknolojisi denir. Bunun birde ekürisi vardır onun ismi de hepimizin bildiği Yeşil Perde (Green Screen)’dir.
Peki Nedir Bu Yeşil Perde ve CGI?
Yeşil bir fon önünde çekilen videoları kaydettikten sonra yeşil görüntüyü silip bunu yerine istenilen görüntüyü ekleme tekniğine Yeşil Perde tekniği (chromakey) denir.
Yeşil Perde tekniğinin gelişmişliğini gösteren CGI teknolojisidir. CGI açılımı: Computer Generated Imagery yani Türkçesiyle Bilgisayar Üretimli İmge demektir ve bu teknoloji bilgisayar ile oluşturulan görüntüdür. Bunların birer Photo Shop olduğu bile anlaşılmaz. Daha iyi anlamanız için bir link bırakıyorum izlerken oldukça hoşunuza gidecektir.
Hangi Uygulamalarla Telefonumda Kolayca Photo Shop Yapabilirim?
30-40MB gibi ufak tefek boyutlarda programları Appstore ve GooglePlay mağazalarından indirip uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu uygulamalarda çok daha pratik ve kolay şekilde sihirli parmaklarımızı konuşturacağız.
- PicsArt
- VSCO
- BeautyPlus
- Adobe Lightroom
Hangi Sitelerde Photoshop Online Uygulama Yapabilirim? Photoshop Free Nedir?
Photo shop konusunda kendinizi geliştirmek için online uygulamalar mevcuttur. Tek yapmanı gereken en doğru adımı atmak ve gerçekten bu işe zaman ayırmaktır. Her başarısız deneme sizi başarıya götürecek doğru adımdır. Herhangi bir uygulama ve yazılım yüklemenize gerek kalmadan direk istediğiniz görüntüyle oynayabilirsiniz.
- Aviary Advanced Suıte
- piZap
- Adobe Photoshop Express Editor
- Pixlr Editor
- Picmonkey
Hangi Programlarla Profesyonel Photoshop Uygulaması Yapabilirim? Photoshop Programı Ücretsiz Uygulamalar!
Daha profesyonel olmak için uygun programları edinip bu programın dilini, ara yüzünü ve neyin ne için kullanıldığını öğrenmek, zaman ayırmak gerekir. E neticede emeksiz yemek olmaz öyle değil mi?
- Adobe Photoshop
- PaintShopPro
- GIMP
Photoshop Programları Konusunda Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
Profesyonel bir şekilde bu işi yapmak istiyorsanız veya bu işe merakınız varsa, bir şeyler öğrenmek istiyorsanız Udemy adlı internet sitesinde ders alarak sizde Photo Shop yapmaya kolaylıkla başlayabilirsiniz. Bazı derslere ücretsiz bazı derslere cüzi miktarda ödeme yaparak derslere katılabilirsiniz.
Photoshop hakkında mükemmel bir makale olmuş. Tüm herşey anlaşılır bir şekilde anlatılıyor. Zaten birçok bu konuda araştırma yapan arkadaşıma gönderdim bu sitenin linkini gerçekten çok yaralı bilgiler var.
Fotoşop hakkında merak ettiğim her bilgiyi sizin sayfanızda sadece detaylı olarak bulabildim gerçekten çok faydalı ve doğru bilgiler paylasyrsnz.