Peter Pan hikayesini bilmeyeniniz yoktur. Bir çocuk masalı olarak ortaya çıkan bu hikayede baş kahramanımız olan Peter Pan büyümeyi reddetmekte ve asla büyüklerin dünyasına katılmayı istememektedir. İşte literatüre de Peter Pan Sendromu olarak geçen davranışsal bozukluğun özü bu hikayeden gelmektedir. Peki nedir bu sendrom ve etkileri nelerdir? Gelin bu soruların cevaplarına hep birlikte bakalım.
Peter Pan Sendromu Nedir?
Peter Pan Sendromu, tıp literatürüne ilk kez psikanalist doktor Dan Riley tarafından yerleştirilmiştir. Bu psikolojik rahatsızlığa göre kişi büyüme yaşını geciktirmeye ve sosyal ilişkilerinde bir çocukmuş gibi davranmaya devam etmektedir. Özellikle erkeklerde gözlemlenen bu durum büyüme korkusu olarak da adlandırılabilir.
Büyümekten korkan yetişkin birey, sorumluluk almaktan oldukça korkar ve yetişkinler dünyasının onu kabul etmeyeceğini düşünür. Bunun yanı sıra yetişkinlerin sergilediği davranışların pek çoğuna kayıtsız kalır ve yetişkinler dünyasının dertlerine ve problemlerine kayıtsız kalarak adeta küçük bir çocukmuş gibi hayatına devam etmeyi seçer. Bu sendrom yüzünden kişiler, kendilerini dünyanın merkezinde görebilir ve sosyal ilişkilerde zayıflık yaşayabilirler. Neşeli ve hareketli yapılarına rağmen sosyal iletişimlerde kendilerini kapatmayı seçerler. Bu durum kişinin ciddi ortamlarda ciddiyetsiz giyinmesine ve çocuk kıyafetlerine ilgi duymasına kadar gidebilir. Ciddi bir ruhsal davranış bozukluğu olan Peter Pan Sendromu mutlaka tedavi edilmelidir.
Korkunç Psikolojik Şiddet Yöntemleri Arasından Gizlice Sıyrılanı: Gaslighting
Peter Pan Sendromu Çeşitleri Ve Nedenleri
Peter Pan Sendromu, yaştan yaşa değişim göstermekte ve her yaşta farklı şekilde ortaya çıkmaktadır;
10 – 15 Yaş Arası: Dış dünya ile iletişimin kopması, görevlerden ve sorumluluklardan kaçma çabası olarak ortaya çıkar.
16 – 22 Yaş Arası: Kendini aşırı beğenme durumu. Narsizm belirtileri.
23 – 25 Yaş Arası: Aşırı mutsuzluk. Gerçekler ile yüzleşme ve kaçmaya çalışma çabası olarak ortaya çıkıyor.
26 – 30 Yaş Arası: Mutsuzluk hissinin daha yoğun bir hale gelmesi. Kaygı durumunda artış ve huzursuzluk hissi olarak ortaya çıkıyor.
45 Yaş ve Sonrası: Yeniden çocuk olma hissinin artması. Hareketler ve tavırlardaki aşırı çocuksuluk ve umursamama durumu olarak ortaya çıkıyor.
Peter Pan Sendromu’nun nedenleri olarak genellikle otorite boşluğu ve çocukluk travmaları gösteriliyor. Çocukluğunu otoritenin yetersiz olduğu bir ortamda fazla özgür ve sorumluluk almadan geçiren bireylerde ileride bu sendromun görülmesi olasıdır. Fakat sendromun tek sebebi de bu durum değildir, sendromun çıkış noktası bireyden bireye değişim gösterebilir.