Karatay diyeti son yıllarda kilo vermek isteyen herkesin kesinlikle duyduğu bir diyet adıdır. Prof. Dr. Canan Karatay tarafından 2011 yılında aynı isimle yayınlanan kitap ile hem yazarı Canan Karatay hem de diyeti ülkemizde oldukça ses getirmiş bir diyet modeli olmuştur.
Kimileri tarafından oldukça eleştirilmiş olsa da çoğunlukla oldukça sevilen ve başarılı bulunan bir diyet çeşididir. Aslında sadece ismi diyet çeşididir. Canan Karatay bunu sağlıklı beslenme ile kilo verme olarak adlandırmaktadır. Birçok diyet programında duyduğunuz az az ama çok yiyin ifadeleri bu diyette yok. Onun yerine günde 2 ya da 3 öğün ve tam yiyin ifadeleri var.
Ara öğünler Dr. Karatay’a göre insülini etkiler ve size zarar verir Yaptığınız ya da uyguladığınız tüm diyet modelleri arasında oldukça farklı bir yere sahiptir. Kilo verdikten sonra bile bir yaşam biçimi olarak devam etmeniz gereken bir uygulamadır. Bu yazımızda sizler için bu diyetin yararları, zararları ve nasıl uygulanacağı gibi çokça sorulan sorulara cevap vereceğiz.
Bu Diyet Nedir?
Bu diyet bizlere kilo verme amacından ziyade bir yaşam tazı olarak benimsememiz gereken bir uygulama. Çıktığı ilk günden beri tıp dünyasında oldukça yoğun tartışmalar sebep olmuş bir diyet çeşididir. Çünkü Karatay bu diyeti ile kolesterolün insan sağlığı için zararlı değil yararlı olduğunu bu diyet ile bizlere anlatmakta. Çoğu tıpçıya göre ise bu tamamen yanlış.
https://www.youtube.com/watch?v=EghYfuXoLPs
Tıp dünyası Karatay’ın kolesterol açıklamaları ile resmen ikiye ayrılmış durumda. Bunun dışında tıp dünyası bizlere tereyağı ve çeşitli hayvansal yağların damar tıkanıklığına sebep olduğunu söylemekte iken Karatay bu diyeti ile tereyağı, pastırma, kırmızı et ve süt gibi gıdaların bolca tüketilmesi gerektiğini bunların insan sağlığına oldukça yararlı olduğunu söylemekte.
Bunun yanı sıra ülkemizde oldukça bol tüketilen karbonhidratlı yiyecekler bu diyet ile tamamen yasaklanıyor. Ekmek, un, kepek, yulaf, bezelye ve musli gibi karbonhidratlı yiyecekler bizlere bu uygulama ile yasak.
Karatay Diyeti İle Zayıflayanlar Ne Kadar Zamanda Kaç Kilo Verir?
Karatay diyeti ile zayıflayanlar verdikleri kilolardan oldukça memnun. Uygulayan herkes birbirinden farklı kilolar vermiştir. Örneğin bu diyet ile 2 ayda 14 kilo verenler varken farklı gıdalar tüketerek 1 ayda 10 kilo verenlerde bulmanız mümkün. Karatay’a göre hayatınız boyunca devam etmeniz bu beslenme ile tabi ki sonsuza kadar kilo vermiyoruz. Bu beslenme ile devam ettiğiniz sürece vücudunuz ideal kilosuna geldiğinde daha fazla kilo vermiyor.
Bu diyeti uygulayarak kaç kilo verdikleri ile ilgili birçok insan bilgi paylaşmaktadır. Bu kişilerin diyet listesine göre kendinize bir diyet programı hazırlayarak sizde o kiloları belirtilen süre içerisinde verebilirsiniz. Çünkü bu diyet programında sabit yiyecekler yoktur. Yiyecekleri siz kendiniz belirtilen şekillerde istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Karatay Diyeti Zararları Var Mı?
Karatay diyeti zararları konusunda doktor ve diyetisyenler ikiye ayrılmış durumdadır. Kimi doktor ve diyetisyene göre karbonhidrat tüketmemek ya da az tüketmek sağlığa oldukça zararlı. Günlük enerji ihtiyacımızı karbonhidratlar çektiğimiz için karbonhidrat eksiliği ile vücudumuzun gerekli enerji kaynaklarını kaslardan çekmesi gerekmektedir.
Bu yüzden kas erimesi ve kas yetmezliği olabileceği söylenmektedir. Bu diyet bizlere karbonhidrat olarak un ve ekmek gibi ürünleri yasaklı gıdalar olarak söylemekte. Bunu yerine karbonhidrat içeren gıdalardan az bulgur tüketilmesi önerilmekte.
Ayrıca bu diyet ile fazla protein alımı çok önerilir hatta baş gereksinim proteindir. Fazla protein alımı ile karaciğere fazla yük bineceği için karaciğeri yorabilir ve yağlanma yapabileceği de bazı doktor ve diyetisyenler tarafından dile getirilmektedir.
Karatay Diyeti Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?
- Bu diyette sebze ve meyve tüketirken mevsiminde yetişmiş ürünler seçmelisiniz.
- Bu diyeti uygularken tüketilen tavuk ve tavuk ürünlerinin gezen tavuk olmasına dikkat etmeniz önerilir.
- Yemek yaparken tereyağı ve zeytinyağı dışında başka hiçbir yağ kullanılmamalıdır.
- Yiyeceğiniz öğünler arası en az 4 saat geçmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- Atlanmaması gereken ve en önemli öğün olan kahvaltıyı bol proteinli bir şekilde yapmalısınız.
- Yemenin yanı sıra günde en az 30 dk yürüyüş yapmanız gerekir.
- Ekmek, şeker ve tuz hayatınızdan tamamen çıkmalıdır.
Karatay diyeti yapanlar bu kurallara uydukları takdirde oldukça sağlık bir şekilde aç kalmadan kilo vermeye başlayabilirler.
Örnek Bir Karatay Diyet Listesi
Karatay diyet listesi hazırlamak aslında oldukça basit. Bu diyet ile tüketebileceğiniz gıdalar kısıtlı değil. Kısıtlı olan bu diyet ile tüketilmeyecek gıdalardır. Örneğin bir pirzola ya da balık ızgara çoğu diyette yasak iken bu diyette tamamen serbest.
Bu diyeti uygulayacak kişiler için internet üzerinden en beğenilen ve en çok etkisini gösterdiğine inanılan bir liste hazırladık.
Sabah: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, salatalık, dereotu, biber, zeytin.
Sabah alternatif: Omlet, 1 çay bardağı kuruyemiş, peynir, söğüş sebze ve şekersiz çay.
Öğle: Tuzsuz ayran, kuzu pirzola ve yanında keten tohumlu yeşil salata.
Öğlen alternatif: Kırmızı et, az bulgur, bol limon ve zeytinyağlı salata ve yoğurt.
Akşam: 1 tabak yeşil mercimek yemeği, 50 gram dana et, ayran ve havuç salatası.
Akşam alternatif: balık ızgara, isteğe göre domates, roka ile yeşil soğanlı salata ve çok az helva.
Karatay diyeti ile bol lezzetli ve tok tutucu bir diyet ile kilo vermeniz oldukça muhtemel.