Müzik ruhun gıdasıdır. Peki, bu gıdadan nasıl yararlanılmalıdır? Sadece müzik dinlemekle zinde bir ruha sahip olunur mu? Okullarda müzik eşliğinde ders izlenilmesi, müzikli oyunlar kurgulanması bundan sebeple midir? Evet, müzik dinlemek öğrenim ve gelişim açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Müzik aleti çalmak ise çok daha ileriye gitmeyi sağlar.
Müzik aletini öğrenip çalmak, çocuğun sosyalleşmesi, kendine güvenmesi ve kendini ifade etmesinde olumlu etkilere sahiptir. Duygularını müzik yoluyla dile getiren çocuk, şarkılar üzerinde değişiklikler yaparak, özgünlük kazanarak; başarı hissini tadar.
Müzik aleti çalmayı öğrenmek, çocukların el – kol – beyin fonksiyonlarının aynı anda birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayarak; çocuğun motor becerilerini ve zihinsel aktivitelerini olumlu yönde etkiler.
Müzikle uğraşmak, stres azaltıcı etkiye sahip olup; çocukların daha verimli ve sağlıklı saatler geçirmesini sağlar.
Müzik, öğrenilme sürecinin hiçbir zaman bitmediği, sürekli gelişim kat edilebilen devasa bir alandır. Çocuklar yaptıklarının bir üst seviyesini yapma arzusunu tadarak sürekli gelişmek isterler. Bu da özgüvenlerinin artmasını sağlar. Müzik öğrenmenin disiplinine alışan çocuk, hayata da disiplinli bir tutumla yaklaşmaya başlar.
Dikkat dağınıklığı yaşayan çocukların bir müzik aleti çalmayı öğrenmesi, dikkat problemlerinin en aza indirilmesinde fayda sağlar.