Gerek tarihi dokusu gerek doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakan harika bir şehirdir Bursa. Ölmeden önce yapılması gerekenler listenizin ilk maddeleri arasında yer almalıdır Bursa gezisi.
Bursa’nın her bir ilçesi hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüler. Bir doğal park olan ULUDAĞ, yaz aylarında sıcaktan cayır cayır yanan Bursa insanına cennet olur adeta. Kışın ise nefis bir kayak pisti ile kış sporları merkezi olur. Eteklerine yerleşen şehirle gurur duyar adeta. Dünyaca ünlü otel zincirlerinin işletmelerinde konaklayacağınız gibi Milli Parklar Müdürlüğü’ne ait bungalov evler veya çadır seçeneklerini de sunar ziyaretçilerine. Şehir merkezinden taksi ile minibüs ile ve Yıldırım ilçesindeki Teferrüç İstasyonu’ndan kalkan teleferik ile ulaşım mümkündür. Ayrıca dünyanın en uzun teleferik hattında yolculuk etmek sadece burada mümkündür.
Bursa da Kesinlikle Görülmesi Gereken Yer : İnkaya Çınarı
Uludağ’dan inerken İnkaya Köyü’ndeki İNKAYA ÇINAR’ ını görmeden geçmeyin. Çınarın 160 metreye varan dallarının uzunluğu ziyaretçilerine 600 yıllık bir kucaklaşma imkânı sunarken çevresine kurulmuş olan köylülerin hazırladığı mis gibi gözleme ve çay da mis gibi lezzetlerle doyma olanağı verir. Bol bol fotoğraf çekilen ziyaretçilerine adeta poz veren Çınar’ın bahçesinde kurulan daimi köylü pazarında da organik ürünleri insanların ayağına kadar getirir.
İnkaya Köyü sınırlarından çıkınca aşağı doğru inince şehrin kaplıca merkezi Kükürtlü ‘den geçilir. Eğer zaman ayırmak sorun olmayacaksa bir saatlik bile kiralanabilen kaplıca odalarında dinlenmek ve kaplıca suyunda rahatlamak insanını kendine vereceği harika bir armağan olacaktır. Bursa’ya gidip de kaplıcaya girilmeden geçen bir gezi, yarım kalmış bir Bursa gezisi olacaktır.
Tarihin en önemli tanıklarından olan Tophane Bursa ya kuş bakışı bakmaya olanak verir. Burada yer alan Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbeleri, saat kulesi buraya mutlaka uğramayı gerektirecek diğer sebepler. Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna vesile olan insanlara teşekkür etme fırsatı verir insana.
Türbeleri İle Meşhur Bursa
Tophane’den biraz yukarı çıkınca Üftade Hazretleri’ nin türbesi ve camii yer alır. Bu ziyaretten sonra maneviyatınıza vereceğiniz daha pek çok hediyeden biri olan Somuncu Baba Türbesi ve fırını ile Tezveren Dede ‘ nin türbesini de mutlaka ziyaret edilmeli. Tezveren Dede Türbesi’nde Allah’tan istenen dünya nimetlerine çok kısa sürede kavuşan insanlar bu türbeyi meşhur etmiştir. Bursa’da yaşayan evde kalmış kızların mesken tuttuğu bu türbeye uğrayıp istekte bulunmak bir Bursa gezisi ritüelidir.
Biraz daha aşağıya inince tüm ihtişamıyla ULUCAMİİ karşılar ziyaretçileri. Sultan 2. Bayezid tarafından yaptırılan camii en büyük namaz kılma alanına sahip camiimizdir. İçinde bulunana şadırvanın sesi ile huzur verirken hat sanatının eşsiz örneklerine hayran bırakır. Hissettirdiği manevi huzur gözyaşlarına neden olur bazı ziyaretçilerin.
Alışveriş’in En Ünlü Durağı Kapalı Çarşı
Hemen altında yer alan KAPALI ÇARŞI içinde yok yoktur. Mücevherden kestane şekerine kadar çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Kapalı Çarşı’ya bağlantısı olan Koza Han ise Bursa ipeğinin haklı ününü kanıtlar adeta. Hediyelik ürünler de sunan dükkânlarda her türlü bütçeye uygun mamul bulmak mümkündür.
Tarihi binası her ne kadar sonradan restore edilse de Tayyare Kültür Merkezi ve Kent Müzesi’nin bulunduğu Valilik binası az ilerideki Setbaşı Kütüphane binası ve Irgandı Köprüsü de mutlaka görülmesi gereken yerlerden.Yine yürüyerek gidilebilecek mesafede bulunan Yeşil Türbe ve Yeşil Camii, o ünlü İznik çinilerinin renginden aldığı ismi, tüm gururuyla taşımakta hiç zorlanmıyor. Biraz daha yürümekten çekinmeyenler için Emir Sultan Camii ve Türbesi karşılıyor gezginleri. Tarihi ve önemli bir yeri olan bu camiinin bahçesindeki mezarlıkta Sanat Güneşimiz Zeki MÜREN ‘ in mezarı bulunmaktadır.
Unesco Dünya Mirası Evleri İle Meşhur Cumalıkızık Köyü
Bunlardan başka bir günlük Bursa gezisinde bir de tarihi Cumalıkızık Köyü’ ne uğramanız mümkündür. Burada Unesco dünya mirası evleri görmek hatta onlardan birinde o müthiş gözlemelerden yemek olmazsa olmazdır denebilir.
Aslında Bursa’yı gezmek için asla bir gün yetmez. Mudanya ve Trilye ‘yi görmek için bir gün ayırmak, İznik için de bir gün ayırmak, Uludağ’da bir gece konaklamak gerekir. Her bir ilçesini ayrı ayrı ziyaret etmek ve özüne inmek gerekir. Bursa gezisi planlanırken en az üç gün ve konaklamalı olması sağlandığı takdirde belirtilen adresleri ziyaret etme imkânı ancak bulunabilir.