Migren Aşısı ve Tedavisi Hakkında Detaylı Bilgiler
Vücutta migrenin vermiş olduğu ağrıyı esas arttıran şey, trigeminovasküler sistemde bulunan damarların etkisi ile oluşmakta ve bunun sonucu olarak baş ve beyindeki damarlar genişlemektedir. Migrenin ortaya çıkışında özellikle ergenlik dönemindeki hormonların etkisi yüksek olmaktadır. Fakat migrenin etkisi dış ve iç etkilere bağlı olarak daha çok 35-45 li yaşlara denk gelmektedir.
Migrenin Ortaya Çıkışı Hangi Yaşa Dayanıyor?
Yaklaşık 10 yıl öncelerine kadar migren tedavisi yöntemleri hastalığı tamamen ortadan kaldırmak yerine o an ki ağrıyı dindirmekten öteye geçemiyordu. FDA tarafından 2009 yılında onaylanmış olan botulinum toksin ilacı, migren rahatsızlığı yaşayan kişilerdeki ağrısız gün sayısının artmasına yardımcı olmaktadır.
Kişide migrenin atak halinde görüldüğü zamanlarda uygulanan ilaç tedavi yöntemleri uzun süreli tüketim adına uygun görülmemektedir. Triptan grubunda bulunan bu ilaçların aylık kullanım miktarı 6-8’i geçemezken migren ağrısının ayda 15 günü geçen kişilerde bu tedavi eksik kalmaktadır.
Teknolojinin ilerlemesi, ilaç tedavisine de olumlu gelişmeler getirmiştir. Geçmiş yıllar içinde tedavi edilemeyen hastalıkların birçoğu biyolojik ilaç devrimleri ile günümüzde rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Biyolojik ilaç grupları arasında bulunan migren aşıları, gerçek anlamda aşı olarak tanımlanmamaktadır. Bu migren aşısı, hastalığı henüz tamamen sonlandırmamaktadır.
Migren Aşısı Hastaya Nasıl Uygulanır?
FDA tarafından erenumab isimlik migren aşısı, migren önleyici olarak kullanım için onaylanmıştır. Uygulanan hastalar üzerinde (aylık ağrılı gün sayısı 4-15 gün olan) 3 aylık bir sürecin sonunda migren ağrılarının neredeyse %50 oranında azaldığı belirlenmiştir. Migren hastaları için uygunluğu, başvurduğu nöroloğu tarafından belirlenmelidir. Maalesef bu ilaç tedavisi henüz sağlık bakanlığı tarafından onaylanmadığı için Türkiye de migren aşısı uygulaması yapılamamaktadır.
Ülkemizde yaşayan migren hastalığı olan kişiler için eğer klasik ilaçlardan yeteri kadar yararlanamıyorsa, sinir blokajları bunun için ekonomik bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Botulinum toksin ilacı,
- Aylık migren atak miktarı 3’ün üzerinde,
- Migren ağrılı gün sayısı 8 ve üzeri,
- Baş ağrısı yaşadığı gün sayısı 15 ve üzeri olan hastalar için en etkili yöntem olarak bilinmektedir.