Üniversitede matematik bölümü okumak isteyenler matematik bölümü hakkında bilgi edinmek istemektedirler. Sıralama bilgisinden tutun, ne iş yaptıklarına kadar birçok bilgiyi öğrenmeleri istemektedirler. İstemenin yanında bu zaten bir gerekliliktir. Çünkü bir bölüme onun hakkında bilgi edinmeden gitmek gözlerini kapatıp ormanda yürümek gibidir. Bu yüzden hangi bölüm olursa olsun bilgi edinmek gerekmektedir.
Matematik Bölümü Nedir?
Matematik bir temel bilimdir. Bu yüzden üniversitede matematik teorik bilgileri içeren bir lisans programıdır. Lisans programında matematik içinde birçok alan bulunmaktadır. Temel olarak cebir ve analiz olarak iki ye ayrılsa da birçok yan dal mevcuttur. Matematik bölümü tercih edilmek isteniyorsa öncelikle üniversite burada çok önemlidir. Çünkü seçmeli dersler ilgilendiğiniz ve hoşunuza gidecek alan için belirleyici olacaktır. ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde seçmeli derslere önem verilirken diğer üniversitelerde bu seçmeliler zorunlu seçmeli statüsünde olmaktadır. Bu yüzden bu bölüm tercihinde üniversite çok önemlidir. Tercih etmeden önce üniversitenin akademik programına bakılmalıdır.
Matematik okumak isteyenler üniversitedeki matematiğin liseden farklı olduğun bilmeliler. İşlem yapmak yerine kavramların ne olduğunu ve neden böyle olduğunu irdelemektedir. Bunun yanında ikinci olarak İngilizce eğitim veren bir bölüm mü yoksa Türkçe eğitim veren bir bölüm mü tercih edilmesi gerektiğidir. Zaten şöyle bakıldığında iyi üniversiteler İngilizce eğitim vermektedir. Bu da İngilizce eğitim veren bir üniversitede matematik okumanın dahi iyi olacağını göstermektedir.
Matematik Mezunu Ne İş yapar?
Matematik bölümü iş ilanları arasında bakıldığında aranan bir bölümdür. Öyle bir alandır ki birçok iş sahasının ortak noktasıdır. Fakat sadece matematik mezunu olmak çok maalesef ülkemizde temel bilimlere yeterince önem verilmediğinden çok işe yaramamaktadır. Öncelikle şunu belirtelim matematik mezunu olup öğretmenlik dışında devlet memuru olmak düşünülüyorsa yol yakınken vaz geçilmelidir.
Özel sektörde matematik iş ilanlarına gelince yukarıda bahsettiğimiz gibi tek başına işe yarayabileceği yer özel sektörde yani dershanelerde öğretmen olmaktır. Onun dışında havalı meslek sahibi olunmak isteniyorsa üzerine bir şeyler katılmalıdır. Bunlardan ilki hiç şüphesiz ki dildir. İkincisi ise ne iş yapılmak isteniyorsa o iş hakkında özel bazı bilgiler öğrenilmelidir.
Örneğin programcı olunmak isteniyorsa kesinlikle en az bir tane programlama dilin üniversitede okurken hakim olmak gerekmektedir. Matematik bölümü mezunu olup programlama dili bilmek sizi bir adım öne çıkaracaktır. Bankalarda veya sigorta şirketlerinde risk analisti gibi bir alana kayma düşüncesindeyseniz buna göre temel analiz programları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Ben ekstra bir de bunlarla uğraşamam diyorsanız ortalamanızı yüksek tutup en nihayetinde bir temel bilim olan matematikte akademik kariyer düşünebilirsiniz.
Matematik Bölümü Öğretmen Olur Mu?
Matematik ve matematik öğretmenliği bölümleri arasında fark vardır. Matematik fen fakültesi içerinde yer almaktadır. Bilim adamı yetiştirmek için açılmıştır ve daha zordur. Matematik öğretmenliği ise eğitim fakültesi içerisinde yer almaktadır. Liselere öğretmen yetiştirmek için açılmıştır. Bölüm dersleri daha az ayrıntılıdır. Bunun yanında ise eğitim bilimleri dersleri vardır.
Ülkemizde bu durum durmadan değişmektedir. Önce Matematik mezunu dahil fen fakültesinde benzer eğitim yapan bölümlere tezsiz yüksek lisans yapma şartı ile öğretmen olabilecekleri söylendi. Daha sonra formasyon eğitim almaları şartı getirildi. Daha sonra formasyon eğitimi her üniversite kendi verirken merkezi hale getirildi. Şimdi ise okurken aynı anda isteyen alabilecek hale getirilmiştir. İlerde ne olacağı belirsiz bir haldedir. Siz üniversitedeyken bile kural değişebilir.
Özel eğitim kurslarında ise formasyona bakılmamaktadır. Çok rahat bir şekilde derse girilebilmektedir.
Matematik Bölümü Sıralama 2020
Matematik bölümü sıralamalarına bakacak olursa Devlet üniversitesi olarak ilk üç sırada sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve ODTÜ bulunmaktadır. 2019 yılında yapılan yerleştirmelere göre ilk 5 üniversite ve sıralama başarıları aşağıdaki gibidir.
- Koç Üniversitesi Burslu 2.410
- Boğaziçi Üniversitesi 14.512
- Bilkent Üniversitesi Burslu 33.905
- Galatasaray Üniversitesi 39.056
- ODTÜ 41.755
Matematik başarı sıralaması olarak en düşük başarı sıralamasına sahip üç üniversite ise şöyledir.
- Muş Alpaslan Üniversitesi 422.188
- Bitlis Eren Üniversitesi 421,174
- Kilis 7 Aralık Üniversitesi 399,026