Orta Asya’dan günümüze kadar gelen, 4000 yıllık bir geçmişe sahip olan bu kadim oyun Göktürkler, Hunlar ve Sakalar tarafından zekâ ve strateji oyunu olarak genellikle eğitim amaçlı olarak oynanmıştır. Günümüzde de eğitim ve eğlence amaçlı oynanan mangala oyunu iki kişi ile oynanır. Yazımızın devamında Mangala nasıl oynanır hakkında temel bilgiler ve oyun kuralları ile birlikte video da yer almaktadır.
Her oyuncunun kendi önünde altışar tane kuyu adı verilen minik çanaklar bulunur. Bu çanakların hemen sağında kasa (ambar, hazine vs.) isimlerle adlandırılan daha büyük bir çanak bulunur. Mangala nasıl oynanır diye soracak olursanız oyunun amacı, kasada en fazla taşı toplayabilmektir. Toplamda 48 taşla oynanan mangala oyununda kazanmak için oyunun sonunda kasada 25 taş toplamış olmak yeterlidir.
İlginizi Çekebilir: 101 OKEY Nasıl Oynanır? İşte Size OKEY 101 Kuralları
Mangala Hakkında Temel Bilgiler
- Oyun iki kişi ile oynanır.
- Her bir kuyuya dörder taş bırakılır.
- Oyuna kura ile başlanır.
- Oyun sonunda kendi tarafındaki kasada en fazla taşı biriktiren oyuncu oyunu kazanır.
Mangala Nasıl Oynanır
Temel Kurallar
1.Kural
Kura sonucu oyuna başlama hakkı kazanan oyuncu kendi önündeki istediği bir kuyudan üç taş alır ve saatin ters istikametindeki ilk kuyudan başlamak şartı ile aynı yönde giderek her bir kuyuya bir taş bırakır. Elindeki taşlar bittiğinde eğer son taş kasaya girdiyse hamle hakkı tekrar kendisinde kalır. Diğer oyuncu hamle yapmak için bekler. Eğer son bırakılan yer kasa değilse hamle hakkı diğer oyuncuya geçer.
Mangala oyunu oynarken dikkat edilmesi gereken her bir kuyuya bir taş bırakmaktır. Taşların alındığı kuyuda ise en az bir taş bırakmaktır. Eğer ki taş alınan kuyuda sadece tek bir taş kaldıysa sağdaki kuyuya bırakılabilir.
2. Kural
Hamle sırası kendine gelen oyuncu elindeki taşları sırasıyla kutulara bırakırken kendi tarafındaki kuyular biterse karşı taraftaki oyuncunun kuyularına bırakarak elindeki taşları bitirir. Karşı taraftaki son bırakılan kuyudaki taş sayısı oyuncunun koyduğu taşla birlikte iki veya ikinin katları kadar ise bu kuyudaki taşların hepsini alıp kendi kasasına koyar. Hamle sırası karşı tarafa geçer.
3.Kural
Eğer oyuncunun taş koyduğu son kuyu kendi tarafında ve boş bir kuyu ise hem bıraktığı taşı hem de karşı tarafında bulunan rakibinin kuyusundaki taşları alarak kendi kasasına koyar.
4. Kural
Oyunun bitmesi için bir oyuncunun kendi tarafındaki kuyularda hiç taş kalmaması gerekir. Bu durumda kendi tarafındaki kuyulardaki bütün taşları bitiren oyuncu rakibinin kuyularında kalan tüm taşları da kendi kasasına götürür. Bu kural nedeniyle oyunun dinamiği, heyecanı hiç bitmez. Son ana kadar her iki oyuncunun da kazanma ihtimali devam eder.
Oyun sonunda kasalardaki taşlar sayılır. Kasasında en fazla taş bulunan oyuncu oyunu kazanır ve 1 puan alır. Kasalardaki taşlar eşit ise her bir oyuncu yarım puan alır.
Mangala 5 set üzerinden oynanır. Beşinci setin sonunda en fazla puanı alan oyuncu oyunu kazanır. Eğer puanlarda eşitlik söz konusu olursa eşitlik bozulan kadar oyuna devam edilir.