Mandela Etkisi

Daha önce, gerçekliğinden emin olduğunuz bir olayın aslında gerçek olmadığını ya da var olduğunu düşündüğünüz bir şeyin aslında hiç var olmadığını öğrendiğiniz oldu mu? Peki ya daha önce sizinle beraber aynı olay üzerinden aynı yanılgıya düşen birileri oldu mu? Eğer olduysa bunun bir adının olduğunu bilmenizi isterim, “Mandela Etkisi”. Hatta bu durum o kadar popülerleşti ki, Mandela Etkisi için sebep olan şeyler düşünülmeye başlandı, bununla alakalı ilginç teoriler ortaya atıldı; kimi uzaylılar yapıyor dedi, kimi reenkarnasyon… Kimi ise daha ileri gitti ve bir zaman makinesinin varlığından söz etti… Peki gerçek ne?

İlginizi Çekebilir: Mistik Bir Yolculuk

 

Mandela Etkisi Nedir?

Mandela Etkisi, yaşandığını sandığımız bir olayın yaşanmaması, var olduğunu sandığımız bir şeyin aslında hiç var olmaması ya da var olan bir olayı yanlış hatırlamanızdır. Buna bir isim verilmesinin sebebi ise; günümüzde çoğalan kitle iletişim araçları ile beraber evrenselliğin artması, olayların yayılma alanının genişlemesi, daha çok insana ulaşması ve olaylara erişen kişilerin büyük bir çoğunluğunun o olayı aynı şekilde yanlış hatırlamasıdır. Başka bir deyişle, medyanın gücünün artmasıyla, medya manipülasyonlarına olan rağbetin artması da diyebiliriz.

Nasıl Ortaya Çıktı?

Mandela Etkisi, adını ırkçılığa karşı duruşuyla bilinen, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi devlet başkanı Nelson Mandela’dan alır. Nelson Mandela, 5 Aralık 2013 tarihinde hayatını kaybetmesine rağmen dünyadaki insanların büyük çoğunluğu Nelson Mandela’nın 80’li yıllarda öldüğünü zannediyor. Hatta öyle ki; Fiona Broome adında bir yazar kaleme aldığı şu satırlarla Mandela Etkisini ortaya ilk atan kişi olmuştur: “O öldükten sonra meydana gelen olayları daha dün gibi hatırlıyorum. Televizyonda gösterilen cenazesini… Çeşitli şehirlerde meydana gelen olayları… Dul kalan eşinin yaptığı o yürek burkan konuşmayı…” Yazar, Nelson Mandela’nın 80’lerde bir hapishanede öldüğünü ve o gün yaşanan olayları dün gibi hatırladığını bu satırlar ile aktarmıştır. Fiona Broome’nin 2010 yılında kaleme aldığı bu satırlardan sonra dünya genelinde birçok insan Mandela’nın 80’lerde hapishanede öldüğüne emin olduğunu iddia etmesiyle, geçmişten beri var olan, “bir şeyi yanlış hatırlama” ya da “olmayan bir şeyi oldu zannetme” durumuna Mandela Etkisi adı verilmiştir.

 

Mandela Etkisi Bilinen Özellikleri

 

Hepimiz çocukluğumuzda, gençliğimizde yahut hayatımızın herhangi bir döneminde eş, dost, akraba toplanıp “Monopoly” oynamışızdır büyük bir ihtimalle. Peki monopoly’nin logosunun üzerinde bulunan şapkalı adamın gözünde bir mercek var mıydı, yok muydu? İnsanların çoğuna göre cevap “var” ama aslında adamın gözünde bir mercek yok, hiç de olmamış.

Mandela Etkisi Bilinen Özellikleri

 

Diğer bir örnek ise Mickey Mouse. Mickey Mouse karakterini gözünüzün önüne getirin. Hatırlamaya çalışın, pantolonunda bir askı var mıydı, yok muydu? Yine insanların büyük çoğunluğu bir pantolon askısının varlığından söz etse de aslında Mickey Mouse’nin pantolonunda bir askı yok.

Mandela Etkisi Bilinen Özellikleri

 

Peki çocukluğumuzun vazgeçilmez TV programlarından “Hugo ve Tolga Abi”yi hatırlayanlar bilir! Programı takip eden çoğu kişi programda o malum sahnenin yaşandığını söylerken, Program sunucusu Tolga Gariboğlu öyle bir şey yaşanmadığını, kanıtlayana araba vereceğini bile söyledi. Olay ise şu; izleyenlerin çoğu “Ramazan” isimli bir çocuk telefon tuşları ile oyunu oynarken, Hugo karakterini kontrol edememesi sonucu sinirlenip küfür ettiğini söylüyor ama dediğimiz gibi aslında böyle bir olay da yaşanmamış.

 

Mandela Etkisi Bilinen Özellikleri

Bir sorumuz daha var; “Pokemon”dan tanıdığımız “Pikachu” karakterinin kuyruğunu hatırlıyor musunuz? Pikachu’nun kuyruğunda bir siyahlık var mıydı, yok muydu? Cevabınız evet ise üzülerek söylemeyim ki yanıldınız! “Pikachu” karakterinin kuyruğunda hiçbir zaman siyahlık olmadı.

Mandela Etkisi Bilinen Özellikleri

 

Gelelim Temel Reis’e… Temel Reis’in iki kolunda da dövme olmasına rağmen büyük bir kitle karakterin yalnızca bir kolunda dövme olduğunu hatırlıyor.

 

Mandela Etkisi Bilinen Özellikleri

Sırada listemizin en popüler örneği olan Volkswagen logosu… İnsanların çoğu logonun içerisinde yer alan üstlü altlı konumdaki “v” ile “w” harflerinin bitişik olduğundan emin. Oysa Volkswagen logosu hiçbir zaman bitişik olmamıştır, “v” ile “w” harfleri bir çizgi ile daima ayrı durmuşlardır.

 

 

 

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *