Günlük yaşamın koşuşturması içerisinde insanlar sağlıklarına pek de dikkat etmezler. Çeşitli durumlar karşısında ortaya çıkan kan lekesi bulaştığı zeminlerde oldukça kötü bir görüntü oluşturabilir.
Kimi insanlar oldukça zor şartlar altında çalışmak durumunda kalırlar. Bu durumda kalan insanlara dikkatli bir şekilde bakıldığında ellerinde veya vücudunun belirli bölgelerinde sıklıkla yaralanmalara şahit olmuşuzdur. Bu yaralanma durumları sayesinde vücuttaki kanların dışarıya çıkışı sağlanır.
Dışarı ortama çıkışı sağlanan kanlar istemeyerek de olsa kişinin elbisesine bulaşır. Bulaşan bu kan lekesi öyle lanet bir durum meydana getirir ki normal saf su ile ovalanarak çıkarılması neredeyse imkansız bir hale gelmektedir. Bu durumlar sadece şirketlerde, fabrikalarda veya marketlerde çalışan kişiler için geçerli olmamaktadır.
Çocuklar sürekli merak eden ve sürekli oyun oynama derdi içine giren bireyler olarak bilinmektedir. Çocuklar bu koşuşturmaları içerisinde ara sıra yerlere düşebilmektedir. Yere düşün bir çocuğun pantolonu yırtılarak diz kapağında kanamaların meydana gelmesi oldukça olağan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu durumlarda çocukların giymiş oldukları pantolonlar veya üst elbiseleri kanlar içerisinde kalır. Bu durumdan en büyük şikayetçiler de haliyle anneler olmaktadır. Çünkü kurumuş olan kan lekelerinin elbiselerin üzerinden çıkarılması o kadar da kolay olamamaktadır.
Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır
Kan lekesi genelde annelerin şikayet ettikleri çıkarılması güç olan lekeler arasında neredeyse ilk sıraları çekmektedir. Kan lekesinin oluşmuş olduğu andan itibaren ilgili olan yere soğuk su takviyesi ile ovalama yapılmalıdır. Sonrasında ise yine soğuk ile yıkanmalıdır. Kan lekesi bulaşan bir kıyafetin soğuk su ile yıkanmasındaki en önemli etken kanın yoğunluğunu azaltmasından kaynaklanmaktadır.
Kan lekesi bulaşmış olan bir kıyafet sıcak su ile yıkanır ise kanın daha çok kıyafete yerleşmesine neden olacağı için kesinlikle sıcak su ile yıkama işlemi yapılmamalıdır. Bazı kıyafetler el yardımı ile yıkanırken bazı kıyafetler ise kuru temizlemeci de yıkanması sağlanmaktadır. Kıyafette kan kurumuş ise kuru temizlemeci yardımına başvurulması da oldukça mantıklı bir seçim olmaktadır.
Soğuk su ile ovalama yöntemi haricinde kanı çıkarmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında kıyafete dökülecek olan deterjanlar sayesinde kan lekesinin çıkarılması sağlanmaktadır. Hem soğuk su yardımı ile hem de deterjan yardımı kan lekesi az da olsa gücünü kaybetmesinin sağlanmasının ardından çamaşır makinesine atılması gerekmektedir. Makineye atılan kan kıyafetli giysilerin de yine soğuk ile yıkanmalıdır.
Kurumuş Olan Kan Lekesi İçin Kesin Çözüm
Bazı zamanlarda kan izi bulaşmış olan giysilerimize hemen o anda müdahale etme şansı bulamayız. Bu durumda da kan izi olan giysi üzerinde bulaşmış olan kan kuruma etkisi gösterir. Giysilerin üzerinde kuruyan kan lekesinin rengi normalde açık kırmızı iken kuruması ile kan renginin kahverengi tonlarına dönüşüm yaşadığına tanıklık ederiz. Kanın kahverengiye dönmesi demek oldukça zor çıkabilecek olan kan lekesi anlamı taşır.
Tuz yardımı ile kan lekesi bulaşmış olan giysinin ilgili yerine su ile karıştırılarak sürülmesi işlemi yapılmalıdır. Bu işlemin yapılması demek macun kıvamına gelen bir karışımında ortaya çıkarılması demektir. Bu sayede giysideki kurumuş olan kan lekesinin ağırlığı hafifletilmiş olur.
Kurumuş olan bu lekeye bir başka çözüm önerisi de diş macunu olmaktadır. Diş macunlarının içerisinde bulunan karışımlar giysideki kan izi ile etkileşim halinde olurken kanın gücünün kaybetmesini de sağlamaktadır.