Kürtaj rahim içerisinde bulunan bebeğin çeşitli yollarla alınmasıdır. Kürtajın yapılmasının farklı nedenleri vardır. Bu nedenlerden biri tespit edildiği zaman kürtaj işlemi yapılır. Kürtajda sadece bebeğin alınması işlemi yoktur. Rahim içerisinde var olan rahatsızlığa yol açan faktörlerinde alınması işlemine kürtaj denilmektedir.
Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtajı birçok kişi bebek aldırmak olarak bilir. Ama ölü bebeklerin alınması, düşük yapıldıktan sonra rahim içerisinde kalan parçaları almak ve boş gebelik nedeniyle gebeliğe son verme durumu da kürtajdır. Kürtajın yapılabilmesi için gebelik süresinin 10 haftayı geçmemiş olması gerekir. Kürtaj işleminde vakum aspirasyon kürtaj yöntemi en çok kullanılan ve en az riskli olan yöntemdir. Bu yöntemde oldukça ince olan plastik bir uç rahim ağzından içeriye sokulur. Vakum sayesinde bu uçla bebek çekilir ve gebeliğe son verilmiş olur. Bu işlem 5 10 dakika arasında bir sürede gerçekleştirilir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Kürtaj işleminden sonra hastanın enfeksiyon kapmaması için antibiyotik verilir. Kürtajdan sonra bir haftaya kadar süren kanamalar olabilir. Ama aşırı derecede kanama veya ağrı var ise bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.
Kürtaj İşleminin Riskleri
- Kürtaj işlemi yapıldıktan sonra kişi çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalır. Bunlardan birincisi kanamadır. Kanama kürtaj sonrasında yaşanması normaldir. Ama kanama aşırı derecede ise bu normal bir durum değildir. Bu nedenle bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir.
- Kürtaj işleminden sonra enfeksiyon kapma riskide bulunmaktadır. Enfeksiyon kapılmasını önlemek için kürtaj işleminde steril olan aletler kullanılmalıdır. Vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonla temizlenmelidir. Herhangi bir şekilde enfeksiyon oluşması riskini önlemek için kürtaj işleminden sonra antibiyotik kullanılır.
- Rahmin delinmesi çok nadir görülsede ileri gebelik haftalarında görülebilir. Rahim delinmesi kendiliğinden geçebileceği gibi doktor müdahalesi de gerekebilir.
- Rahim içinin aşırı temizlenmesine bağlı olarak rahim yapışıklığı da meydana gelebilir.
- Kürtaj sonunda rahim içerisinde parça kalması tehlikeli bir durumdur. Eğer rahim içerisinde parça kaldı ise bu parçalar operasyonla alınmalıdır.
- Kürtaj işlemi yapılırken lokal anestezi veya genel anestezi uygulamalarında da çeşitli riskler vardır.
- Kürtaj eğer gebeliğin ilk haftalarında yapılıyorsa bebek daha küçük olduğu için kürtaj işlemi yapılamayabilir. Bu durumda bebeğin biraz daha büyümesi beklenerek tekrar kürtaj işlemi uygulanabilir.
- Kürtaj sırasında eğer rahim ağzına zarar verildi ise düşük yapma riski artar. Rahim ağzına zarar verilmesi oldukça nadir görülen bir tehlikedir.
- Kürtaj sonrasında bazı kadınlar adet düzensizliği yaşayabilir. Bu durum her kadında görülmediği gibi geçici bir durumdur. Kürtajdan sonra ilk adet 30 ila 40 gün sonra olmaktadır.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir : Kadınların Korkulu Rüyası Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi
Kürtaj işleminin yapılmasından sonra hamile kalınmaması gibi bir durum yoktur. Kürtaj işleminden sonra rahim belli bir süre dinlendikten sonra tekrar hamile kalınabilir. Eğer kürtaj işlemi sonrasında rahim delinme, enfeksiyon ve enfeksiyona bağlı olarak tüplerin tıkanması gibi durumlar yaşanırsa hamile kalınmakta zorlanılabilir. Bu durumlardan biri hamile kalmaya engel oluyorsa bu sorunları ortadan kaldıracak olan tedavi uygulanmaya başlanır. Tedavi sonrasında tekrar hamile kalınabilir.