Kötü koku ve görüntünün yanı sıra birçok hastalığı da beraberinde getiren küf, duvarların nem almasından sonra ortaya çıkar. Küf önleyici boya ile evinizin, ofisinizin ve diğer yaşam alanlarınızın küf, nem ve rutubet gibi sorunlarını çözebilirsiniz.
Duvar ve tavan çevresinde oluşan küflerin önünü kesmek için küf, nem ve rutubet önleyici boya kullanılmalıdır. Peki, küflü duvara nasıl boya yapılır? Tüm detaylar burada.
Küf Nedir, Neden oluşur?
Rutubetli her evde küf oluşumu mutlaka görülebilir. Küf genelde siyah lekeler ya da duvarda bırakmış kara toz gibi görebilir. Bazen de duvar ve tavanda sarı renkli lekeler olarak da oluşabilir.
Küf neden olur? Farkettiyseniz küf, genelde pencere kenarlarında, banyo tavanlarında ve nemli su almış yüzeylerde ortaya çıkar. Yani küfün en büyük tetikleyicisi nem ve rutubet diyebiliriz. Peki, küf oluşumunu engellemek için nem ve rutubetten nasıl kurtulabiliriz?
- Duvarların dışarıdan su almasını önlemek (Dış cephe bakımı yapmak)
- Pencere kenarlarını gözden geçirerek su alıp almadığını kontrol etmek,
- Banyo ve tuvaletleri sık sık havalandırmak
- Su sızıntısının olmaması için tesisatları gözden geçirmek
- Nemli bir bölgede ikamet ediyorsanız, evinizi sık sık havalandırın. Ayrıca boya ve badana işlemlerini sık sık uygulayın.
Tüm bunları yaptıktan sonra yaşam alanlarınız nemli ve rutubetli olmaktan kurtulacaktır. Bu da ermeyen zamanda küflenme olasılığının yok olmasını sağlar.
Küf Olan Duvara Ne Yapılır?
Küf önleyici boya kullanmadan önce küf olan duvar ya da yüzey temizlenmelidir. Küf, evin içine kötü bir koku yayar. Küflü yüzey, ilk önce nemli bir bez yardımı ile iyice silinmelidir. Ardından zımpara ile yüzeye zımpara uygulanmalıdır. Çamaşır suyunda yıkanmış bir bez yardımıyla geride kalanın küfü temizlemeye ve küfün bulunduğu tüm bölgeye çalışır suyunda yıkanmış bezi gezdirin. Bu sayede küf hücrelerinin yok olmasını ve küflenme ihtimalinin azalmasını sağlar.
Genelde dolap, kanepe ve diğer ev eşyalarının arkasında ki bölgeler önce neme sonrasında ise havasızlığa maruz kaldığından, o bölgedeki eşyalarda da küflenme görülebilir. Kanepe ve gardolabı gibi eşyalarınızı amonyak, lizol ya da gliserin gibi sıvı maddeler yardımı ile temizleyebilirsiniz.
Gardolabının küflenmesi, içindeki eşyalarınızın da küf kokusuna maruz kaldığı anlamına gelir. Bu esnada ise çamaşırlarınızı; amonyak, lizol ya da eczanede satılan diğer küf kokusu giderici kimyasallar ile yıkayabilirsiniz.
Küf Üzerine Boya Yapılır Mı?
Nem ve rutubetten dolayı küfleyen duvarlar, etrafa kötü koku yayar. Ayrıca küflenen alanlarda uzun süre zaman geçirmek vücut metabolizmasını zayıflatır ve uzun süre öksürüğe neden olur. Hem yaşam alanlarınızı hem de kendi sağlığınızı korumak için küflenmiş duvarları bir an önce küf ve mantarlardan arındırın.
Peki, küf üzerine boya yapılır mı? Hayır, küf üzerine boya işlemi uygulamak zaman kaybı olmakla birlikte hiçbir fayda sağlamaz. Küflü duvarlar, siyah mantarlarla kaplıdır. Bu siyah lekelerin üzerine direkt boya işlemi uygulandığında boya, küften dolayı duvara temas edemez. Bu da boyanın küf tutan bölgeyi kapatmasına yetmez. İlk önce, küflü bölge temizlenir ve kurumaya bırakılır.
Duvarlarda bulunan nem giderildikten sonra yüzeye küf önleyici astar uygulanır. Astar uygulamasından sonra 7-8 saat kurumaya bırakılır. En sonra yüzeye 2 kat boya atılır (Her kat 4-6 saat arayla). Küf duvarlara boya yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında; boyanın küf önleyici özelliğinin olmasıdır. Diğer kaliteli boyalar da küf yüzeyler için kapatıco özellikler taşısa da, küf boyalarının etkisi daha fazladır. Aynı bölgenin bir daha kif tutma olasılığının azalmasını sağlar.
Küflü Duvara Hangi Boya Gider?
Küflü duvarlar, normal duvar boyalarına göre daha fazla özellik taşır. Bunun için küf önleyici boya fiyatları da diğer normal boya fiyatlarına nazaran daha yüksektir. Bunun en önemli nedeni ise, kapatıcı özelliğinin yüksek olmasının yanında hava alabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Antibakteriyel özellikleri ile küf önleyici ve küf mantarının oluşumunu engelleyen boya markaları;
- Isonem küf önleyici boya
- Polisan küf ve rutubet önleyici boya
- Düfa küf önleyici boya
- Dryfix rutubet boyası
En İyi Küf Önleyici Boya Hangisi?
En iyi küf önleyici boya markaları arasında Dryfix rutubet boyası ilk sıralarda yerini almayı başarmıştır. Nemli ve rutubetli duvar ve tavanlarda sık sık küf oluşumu meyane gelir. Küf oluşumunu engellemenin birçok yolu olsa da en sağlıklı ve pratik yolu; rutubet boyasıdır.
Nemli ve rutubetli yüzeyler için üretilen Dryfix, en çok kullanılan ve önerilen rutubet boyaları arasındadır. Rahatsız edici kokuya sahip olmayan bu boya, kapatıcı etkisiyle birlikte antibakteriyel bir özelliğe sahiptir.
Dryfix boyasını küflü bölgelere uygulamadan önce; küflü bölge temizlenmeli, ardından astar uygulanmalıdır. Astar uygulaması kurduktan sonra Dryfix, rulo ya da fırça yardımıyla yüzeye uygulanmalıdır. 1-2 kat boya işleminden sonra duvar ve tavanlar, küften tamamen arınmış olur. Bu boya her ne kadar küf oluşumunu engellese de, evinizin nem ve rutubet almasını önlemek için sık sık havalandırın.