Hayatta herkesin her konuda değişik tercihleri olabilir ki bu oldukça normal bir şeydir. Bu anlamda insanlarca yapılan birçok tercih genel ruh hali değişimlerine göre farklılıklar gösteriyor. Ketojenik ekmek kavramı da insanlarca tercih edilen şeylerden biridir. Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen ve daha çok kilolarından müzdarip kişiler, bolca ketojenik ekmek kullanır. İçeriğindeki zengin besin değeri bu ekmeğin tercihinde önemli bir rol oynar.
Ketojenik Ekmek Nedir?
Ketojenik ekmek genel olarak, düşük karbonhidrat bazlı yapılan ekmek çeşitlerine denmektedir. Bu ekmek çeşidi hem kalori bakımından düşüktür hem de besleyici tarafı yüksek bir yiyecektir. Evlerde yapıldığı gibi profesyonel olarak fırınlarda da yapılmaktadır. İçeriğindeki fındık yüksek derecede protein barındırdığı için ekmeğe mega bir besin değeri sunar.
Ketojenik Ekmek Yapmak İçin Malzemeler
Bu ekmek türü besleyici ve düşük kalorili olduğu kadar yapımı da oldukça kolaydır. İlla ki profesyonel bir fırıncı fırını olması gerekmez. Ortalama bir elektrikli ev fırını yeterli olacaktır.
Ketojenik ekmek için gereken malzemeler şunlardır;
- 150-200 gram fındık
- 3 tane yumurta
- 60 gram civarında tereyağ
- 4 gram kabartma tozu
- Varsa bir miktar susam
İsteğe göre minik baharat eklemeleri de yapabilirsiniz. Malzeme listesine bağlı kalmanız, güzel bir ekmek yapmak için çok önemlidir. Azami ölçüde malzemelerin eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir.
Ketojenik Ekmek Tarifi
Sizde ketojenik ekmek nasıl yapılıyor? diye merak ediyorsanız bu yazıyı sonuna kadar okumanız tavsiye edilir. Hem malzeme olarak, hem de yapım aşamasında herhangi bir sıkıntı sorun olmayacaktır. Ketojenik ekmek hem malzeme hem de yapılış açısından son derece pratiktir.
İlk önce 3 tane yumurtanın sarısını ve beyazını ayırmanız gerekiyor. En iyisi 3 yumurtanın beyazını ayrı bir kaba sarısını ayrı bir kaba ayırın. Çünkü biraz sonra çok işe yarayacaklar. Sonrasında ise bir tavaya tereyağını eritin. Fındıklar ve kabartma tozunu blendra atıp neredeyse toz halı alacak kadar karıştırın.
Blender yoksa ha gayret deyip derin bir kaba fındıkları ve kabartma tozunu atıp, bir su bardağının tersi ile fındıklar ve kabartma tozu toz kıvamına gelecek kadar ezin. 3 tane yumurtanın sarısını ve tavada erittiğiniz tereyağını, blender veya derin kaptaki fındık ve kabartma tozu karışımına ekleyin ve de tekrar karıştırın.
Ayrıca bir kaba ayırdığınız yumurtanın beyazını kabarıp rengi beyaz hal alıncaya kadar çırpma şeklinde karıştırın. Blender içindeki veya derin kaptaki; fındık, kabartma tozu, yumurtanın sarısı ve tereyağı karışımına şu anda çırptığınız yumurtanın beyazından biraz ekleyin karıştırın. Daha sonra ise kalan yumurtanın beyazının tamamını dökün ve yine karıştırın.
Yoğunluk olarak kek hamuru şeklinde olması gerekir ya da ilk defa yapanlar için hamur kıvamı olması bile yeterlidir. Şimdi bu hamuru fırın kalıbına veya ona benzer bir şeye dökmeniz gerekiyor. Sonrasında ise serpme şeklinde hamurun üstüne susam serpiştirin. Susam tamamen opsiyoneldir ve olmasa da olur. Son aşamada ise önceden 180-190 derecede ısıttığınız fırına hamuru atın. 30 dakika pişirin ve fırından alın. Ortalama 15 dakika soğumaya bırakın. Ekmeğiniz hazır, afiyet olsun.