Kamp Yapmak İçin Gerekli Olan 10 Malzeme ve Kampçılık hakkında Bilmeniz Gerekenler

Birkaç gün şehir hayatından kaçmak ve doğanın koynunda enerjinizi yenilemek içim kamp mükemmel bir alternatiftir. Doğa sporlarının ayrılmaz bir parçası olan bu aktivite size inanılmaz kapılar açacaktır. Bol oksijeniyle, sakinliği ve ahengiyle, bol yıldızlı geceleriyle sizi kendine hayran bırakan doğanın içinde kendi ellerinizle pişirdiğiniz yiyecekleri tüketmek, ihtiyaç duyulan o dinginliğe kavuşmak hayatınız boyunca unutamayacağınız birer deneyim sunacaktır. Tüm bu güzelliklerin yanında doğada hayatta kalmanın ve çıktığımız bu yolun kâbusa dönüşmemesinin önemli unsurları bulunmaktadır.

Kamp yapmaya karar verdikten sonra yapmanız gereken ilk şey kampçılıkla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Edineceğiniz bu teorik bilgiler doğada hayatınızı kolaylaştıracaktır. Gerekli bilgiler edinildikten sonra hareket planının yapılması, yer ve rotanın planlanması,  hava durumu hakkında bilgi edinilmesi, kamp ekipmanlarının ve kamp malzeme listesinin eksiksiz tamamlanması gerekmektedir.

Kamp Yerinin Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  • Doğayı tahrip etmemek adına kamp çadırı, mevcut ve daha önce kullanılmış yerlere kurulmaya özen gösterilmelidir.
  • Kar ile kaplı alanlar, kumlu topraklı zeminler, ölü yapraklarla kaplanmış zeminler doğaya en az zarar verecek kamp alanlarıdır.
  • Çadırınızın su kaynaklarına olan uzaklığı önemlidir fakat su kenarlarındaki bitkiler hassas yapıda olduklarından kampınızı en az 100 m uzağa kurmaya dikkat edin.
  • Tuvalet ihtiyacınıza uygun yerlerin yakınlığını araştırın.
  • Çadırınızı dik yamaçların üzerine, kurumuş ağaçların altına kurmaktan kaçının.
  • Dere yatakları ve çığ tehlikesi olan bölgeler ve vahşi hayvanların uğrak bölgeleri kamp kurmak için tehlikelidir.
  • Acil durumlarda kamp yerini terk etme olasılığına karşı dönüş planı oluşturun.
  • Ağaç altları sizi yağmurdan, nemden, soğuk hava akımından ve güneşten koruyacaktır. Kamp alanınızı buna göre belirleyin.
  •  

Kamp Ekipmanları

1) Kamp Çadırı

Çadır Seçimi

Doğadaki en önemli ekipmanlardan başlıcası sığınma alanımızı oluşturan bir çadır seçimdir. Çadırla ilgili yapılacak hatalı seçimler kampı kâbusa çevirebilmektedir. Çadırların bizi hava şatlarına karşı koruması, dayanıklılığı ve dizaynı oldukça önemlidir.

Çadır seçerken dikkat edilmesi gerekenler çadırın kaç kişilik olacağı ve hangi mevsim koşullarında kullanılacağıdır. Bir yaz tatili ya da baharda yapılacak bir kamp için çadır ihtiyacınız varsa zorlu hava koşulları için üretilmiş çadırlar doğru bir seçim olmayacaktır. Kış için tasarlanmış çadırlar ağır ve havalandırması az çadırlardır. Eğer baharda ya da yaz aylarında kamp yapacaksanız havalandırma sorunu yaşamayacağınız ve gündüz güneş ışınlarından geceyse soğuktan koruyan çadırları tercih etmelisiniz. Bu çadırlar oldukça hafif ve sırtta taşınmaya uygun çadırlardır.

Kişi sayısına göre farklı boyutlarda çadırlar üretilmektedir. Taşıyacağımız yük göz önüne alındığında 2-3 kişilik çadırlar ideal kiloda olup daha büyük çadırlar parkurlarda sizi zorlayabilir. Eğer araçla ya da karavanla seyahat etmiyorsanız çadırın ağırlığı oldukça önem kazanacaktır. Bunun dışında alacağınız çadırın kolay kuruluma ve duvar ceplerine sahip olmasına, fermuarının kalitesine, dikiş yerlerinin izolasyonuna dikkat etmelisiniz.

[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Karavan Ehliyeti Alınması Gerekli mi?[/geo_alert]

Çadır Kurulumu

İlk kez çadır kuruyorsanız kamp alanına gitmeden önce kullanma talimatını okumalı ve evde ya da bahçede kurarak tecrübe kazanmalısınız.

  • İlk olarak düz bir zemin seçin ve tabandaki sivri cisimleri çıkartın. Seçeceğiniz zeminin kuru olmasına özen gösterin.
  • Daha sonra rüzgârın hangi yönden estiğini kontrol edin. Çadırı kurarken rüzgâr önemli bir etkendir. Çadırınızı rüzgârı içine almayacak biçimde kurmaya özen gösterin.
  • Çadırınızı gerdirin ve kazıklar ile sabitleyin böylece rüzgârda uçmasını ya da yırtılmasını engellemiş olursunuz. Kar veya buz üzerinde kurulacak çadırlarda ise kazıklar işe yaramayacaktır. Bunlar yerine kazma ve batonlar kullanılarak sabitleme yapılır.
  • Çadırınızı toplarken içerisinde kum, ot vs. varsa çıkartın ve kuru olmasına özen gösterin.

Çadır içerisinde dikkat etmeniz gereken noktalar

  • Tüp gaz gibi yanıcı maddeleri çadırın dışında tutun.
  • Böcek ve sineklere karşı çadırınızın fermuarını kapalı tutun.
  • Yatmadan önce çadırınızı havalandırın.
  • Çadır içerisinde mum yakmamaya özen gösterin.

2) Kamp Çantası

Bir kampın en önemli noktalarından birisi de sırt çantasıdır. Özellikle bir araç kullanmıyorsanız kamp çantası seçimi ve içerisine koyulması gereken malzemelerin listesi oldukça önemlidir.

Sırt çantası seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çantanın vücudunuza uygunluğudur. Çantanız gövde boyunuza ve vücudunuzun şekline uygun olmalıdır. Alacağınız çanta, yükü omuzlara ve kalçanızın üzerine dağıtmalıdır.

Bir sonraki adım olarak sırt çantanızın hacmine karar vermelisiniz.  2-3 gecelik seyahatleriniz için 50 litrelik çantalar yeterli olacaktır. Kısa bir seyahat için 80 litrelik bir çanta kullanmak çantanın kendi ağırlığı da göz önüne alındığında sizi yoracaktır bu yüzden uygun hacimde çantalar tercih etmelisiniz. Daha uzun kamplar için 60-70 litrelik çantalar tercih edebilirsiniz. Çantalar genellikle su geçirmez malzemeden yapılmaktadır ancak sağanak yağışlarda yeterli olmayabilirler. Bu sebeple çantalar için üretilen su geçirmez bir kılıf edinmek yararınıza olabilir.

Çanta seçiminde ki bir diğer nokta ise çantanın dizaynıdır. Çabuk doldurup boşaltılabilen, kullanışlı, omuz ve bel kayışları sağlam bir çanta yararınıza olacaktır. Ayrıca çantanızın üzerinde malzemelerinizi bağlayabileceğiniz bantlar ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz yan cepler olmalıdır.

Kamp Çantasının Yerleştirilmesi 

  • Çantanızı yerleştirmeye başlamadan önce her malzeme için kendinize bunu tüm kamp boyunca sırtımda taşımak istiyor muyum ya da buna gerçekten ihtiyacım var mı sorularını sormalısınız. Yerleştirme yaparken çantanızı düzensiz doldurmayın ve küçük malzemeleri amaçlarına göre farklı poşetlerde düzenleyin.
  • Çantayı yerleştirirken ağır eşyaları sırtınıza yakın kısımlara yerleştirmeli ve ağırlık merkezini bele yakın oluşturmalısınız.
  • Çantanın en altına az kullanacağınız ve hafif olan eşyaları koyarak başlayın.
  • Çadır, ocak gibi ağır eşyaları sırta yakın yerlere yerleştirin.
  • Kıyafetlerinizi kolay ulaşabilmeniz için çantanın üst kısımlarına yerleştirin.
  • Telefon, pusula, cüzdan gibi her an ihtiyaç olabilecek malzemelerinizi yan ceplere koyun.

 

3) Uyku Tulumu

Uyku tulumu seçimi yaparken tulumun mevsim koşullarına uygun olması önemli bir etkendir. Tulumu kullanacağınız mevsim ilkbahar sonu, yaz, sonbahar başlangıcı gibi ılık ya da sıcak mevsimler ise 0 C, ilkbahar, yaz, sonbahar ise -5 C, ilkbahar, yaz, sonbahar, kış yani 4 mevsim için kullanılacaksa -15 C tulumlar tercih edilmelidir. Uyku tulumunuz hafif ve yer tasarrufu sağlayan özellikte olmalıdır. Uyku tulumlarının etkinliğinde matın, giyilen giysilerin ve çadırınızın da önemli payı vardır.

Uyku tulumunun ısıyı muhafaza etmesi için yatmadan önce vücudunuzun kuru olduğundan emin olun değilse kurulanın ve pudra kullanın. Nemli şekilde uyumak ısı kaybını büyük ölçüde arttıracaktır. Tulumunuzu silkeleyerek kabarmasına yardımcı olun bu size ısı yalıtımında kolaylık sağlayacaktır. Tuluma girerken bere kullanın. Mutlaka mat kullanın ve çıplak yatmayın. Tulumun boyutunun size uygunluğundan emin olun. Tulumunuzun fermuarını ve boyun büzgüsünü kapatmaya özen gösterin.

4) Mat

Mutlaka iyi bir mat kullandığınızdan emin olun. Yer ile temas ederek ısı kaybı yaşıyorsanız uyku tulumunuzun yeterli olması bir şey değiştirmeyecektir.

5) Kafa Feneri  + Çadır Lambası

Doğa koşullarında iyi bir aydınlatıcı oldukça gereklidir. Gece yürüyüşleri ve diğer durumlar için fenerlere ihtiyacınız olacaktır. Kafa fenerleri ellerinizi rahat hareket ettirebilmeniz açısından oldukça fonksiyoneldir. Bunun dışında çadırınızı aydınlatmak için bir çadır lambasına da ihtiyacınız olacaktır. Bir kafa feneri ve çadır aydınlatmasının yanı sıra yedek pil bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

6) Kamp Bıçağı + Kamp Çakısı + El Baltası ya da Budama Testeresi

Yiyecek hazırlamak, ilk yardım, ateşleme ve diğer acil ihtiyaçlar için bıçak, çakı ve el baltası kullanmak faydalıdır.

7) İlk Yardım Seti

Hazır satılan ilk yardım setlerinden edinebilir ya da kendiniz oluşturabilirsiniz. Yara bandı, steril gazlı bez, steril gazlı bandaj, üçgen sargı bezi, kelebek sargı bandı, ecza bandı, oksijenli su ilk yardım çantanızda olması gereken malzemelerdir. Bunların haricinde sinek kovucu, oluşabilecek alerjiler için ilaç ve kullandığınız ilaçları yanınıza almayı unutmayın.

8) Koli Bandı ya da Duck Tape

Duck tape ülkemizde kampçıların sıklıkla kullandığı su geçirmez, hafif, dayanıklı ve ucuz bir üründür. Bu özellikleri ile onarımda ve ilk yardımda kullanılan bir ekipmandır. Eğer elinizde yoksa bunun yerine koli bandı da kullanabilirsiniz.

9) Magnezyum Çubuğu + Kibrit + Çakmak

Kampta ateş yakmanın önemini biliyorsunuzdur bu yüzden bir kampçının mutlaka bulundurması gereken malzemeler arasında magnezyum çubuğu, kibrit ve çakmak vardır. Bunlar arasında magnezyum çubuğu daha kullanışlı ve garantidir. Olası bir yağmurdan sonra kibrit ya da çakmağınız ıslanma durumu olabilir. Magnezyum çubuğu ateş başlatmanız için sağlam bir ekipmandır ve uzun süre kullanılabilirdir.

10) Beslenme

Beslenme kamp için oldukça önemli bir noktadır. Vücudumuz sürekli hareket halinde olacağından enerji verecek gıdalara ihtiyaç duyar. Konserve gıdalar ve kolay bozulmayacak ürünler işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra çikolata, kuruyemiş, hurma gibi gıdalar enerji açısından vücudunuzun ihtiyacını karşılar. Ayrıca yanınızda mutlaka 1 lt su taşımalı ve bir su arıtma cihazı bulundurmalısınız. Her alanda ateş yakmaya izin verilmediği için kamp ocağı edinmelisiniz. Kamp için üretilmiş tencere setleri, ızgara teli gibi ürünler de beslenme konusunda işinize yarayacak ürünlerdir.

Kişisel Malzemeler

  • Tuvalet kâğıdı + Sabun + Ayak pudrası
  • Güneş kremi + Güneş gözlüğü + Şapka
  • İç çamaşır + yedek tişört + yedek pantolon + çorap
  • Buff (ya da boyun için fular)
  • Kazak + Polar + Mont, Yağmurluk (hava koşullarına göre)
  • Kol saati
  • Cep telefonu + güneş enerjisiyle şarj aleti
  • Çeşitli boyutlarda poşetler
  • El / yüz havlusu
  • Kalem + kâğıt (küçük notlar için)

Doğaya Saygı İlkesi!

Doğa tahribatını önlemek ve bilinçli bir kampçılık gerçekleştirmek adına lütfen aşağıdaki maddelere dikkat ediniz.

  • Yürüyüşlerinizi daha önce kullanılan patikalar üzerinde yaparak doğaya vereceğiniz zararı azaltın.
  • Kamp kuracağınız yerin daha önce kullanılmış olmasına özen gösterin.
  • Tuvalet ihtiyaçlarınızı su kaynaklarının uzağında giderin.
  • Kamp ateşi yakacağınız yerin daha önce kullanılmış olmasına dikkat edin, işiniz bittiğinde ateşinizin söndüğünden emin olun ve kamp ateşi yaktığınız taşları tekrardan etrafa dağıtın.
  • Kamp sonunda çadır kurduğumuz alanı yeniden dökülmüş yaprak ve dallarla örtün
  • Alandan çıkmadan önce etrafı kontrol ederek sizden bir iz kalmadığına emin olun.

İlginizi Çekebilecek Kamp Temalı 11 Film Önerisi adlı yazımıza gitmek için tıkla

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *