Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan birisi de işsizlik maaşı ne kadar? işsizlik maaşı alma şartları nelerdir konusudur. Sigortalı olarak çalışan kişilere işsiz kalmaları halinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödenmektedir.
İşsizlik Maaşı Alma Şartları
Sigortalı olarak çalıştığı işyerinde kendi isteği ile işten ayrılmadan işveren tarafından işine son verilmesi gerekir. Ayrıca işyeri kapanmış olan çalışanların işten ayrılış nedenleri işsizlik maaşı almaya yeterli sebeplerden sayılıyor.
İlginizi Çekebilir:Instagram da Ürün Satarak Para Kazanmak Mümkün Mü?
İşveren tarafından işine son verilen veya işyeri kapandığı için işsizlik maaşı almaya hak kazanan sigortalı çalışanlar için İş-kur tarafından belirlenen diğer şartlara da uyum sağlanması gerekiyor. En son çalışmış olduğu işyerinde son 120 gün prim günü olmalıdır. Sigortalı çalışanın çalışmasının sona ermesinden itibaren son üç yılda 600 günlük primi olması diğer şartlardan bir tanesidir.
İşsiz Kaldıktan Sonra Başvuru Süresi
Çalışanın işinin sona erdiği tarihten itibaren 30 günlük süre içerisinde İş-kur üzerinde İşsizlik Ödeneği başvurusu yapması gerekiyor.30 günlük süre aşıldığı takdirde yapılan başvurular İş-kur tarafından kabul edilmemektedir.
İşsizlik Maaşı Alma Süreleri ve İşsizlik Maaşı Ne Kadar
Başvuru onaylandığı takdirde işsizlik maaşını İş-kur tarafından belirlenen süreler ile sınırlı olarak alınabiliyor. Son üç yılda 600 prim günü olan çalışanlar 6 ay süre ile, son 3 yılda 900 prim günü olan çalışanlar 8 ay süre ile alabilmektedir. Son 3 yılda 1080 prim günü olan çalışanlar ise 10 ay süre ile alabiliyor. Asgari ücret ile çalışan bir kişi 2019 yılında 1015,59 TL almaktadır.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar, Nereden Alınır?
İşsizlik maaşı başvurusu onaylandığı takdirde her ayın 1’i ile 5’i arası en yakın PTT şubesinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile birlikte alınabilmektedir.
İşsizlik Maaşı Bir Defadan Fazla Alınabilir mi?
İşsizlik maaşı sona erdiği tarihten itibaren tekrar 600 günlük sigortalılık süresi geçmesi halinde tekrar alınabilmektedir.
Maaş Hangi Şartlarda Kesilmektedir?
İşsiz kalınan dönemde işsizlik maaşı alındığı süre içerisinde yeniden başka bir yerde sigortalı olarak çalışmaya başlanan kişinin maaşı İş-kur tarafından kesilmektedir.