Isırgan Otu Nedir? Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu Urtica türüne sahip ve ısırgan ailesine mensup olan ve çiçek açan bir bitki türüdür. Bitki genellikle Mayıs ya da Ağustos aylarında çiçek açmaktadır. Yıllık ya da çok yıllık bir bitki olma özelliğine sahiptir. Otun gövdesi dik yapıdadır. Bitkinin üst kısmında ve yapraklarında yakıcı tüyler yer alır. Bitkinin yapraklarında kısa saplar bulunur ve yapraklar oval bir şekle sahiptir.

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitkinin fındığa benzeyen ve esmer renkte meyveleri bulunmaktadır. Isırganın tohumunda bol miktarda yağ vardır. Bitki üzerinde bulunan yakıcı tüylere emergenz adı verilmektedir. Bu tüylere herhangi bir temas olduğunda tüy başları kırılarak histamin ve formik asit salgılanır. Bu maddelerin değdiği yerde yanma meydana gelmektedir.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitkinin sahip olduğu faydalar farklı mecralarda tartışılmaktadır. Yakıcı tüylere sahip olan bu bitkinin sahip olduğu faydalar merak edilmektedir. Bitkinin toprak üstünde kalan kısmında flavonoid bileşikler bulunmaktadır. Ayrıca lutein gibi bileşikler sayesinde bitkinin diüretik bir reaksiyon oluşturduğu görülmüştür. Bitkinin insan sağlığına genel faydaları şunlardır:

  • Vücuttaki bağırsak florasını dengeleyici bir özelliğe sahiptir,
  • Vücutta bulunan toksinleri çok kısa sürede vücuttan dışarı gönderir,
  • Böbrek ve mesane kısımlarında taş ve toprak oluşmuşsa bunları temizler,
  • İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonların en büyük önleyicisidir,
  • Kan hücrelerine fayda sağlar, zengin C vitamini kaynağıdır,
  • Damar tıkanıklığı ile mücadele eder, kalp rahatsızlıklarını yok eder,
  • Alerjik rahatsızlıklara da faydalı olduğu tespitler arasında yer alır,
  • Mevsimsel geçişlerde nezle ve gribe karşı bağışıklık sağlar,
  • Solunum yollarını kısa sürede rahatlatıcı bir etki oluşturur.

Lohusa dönemindekiler için olumlu faydalar sağlamaktadır. Kadınların süt oranını çabucak artırır. Anne sütündeki besin kalitesi, ısırgan sayesinde artar. Ancak hamilelik sonrası dönemde, ısırgan bitkisini kullanmadan önce, bir uzmana danışılmasında fayda bulunmaktadır.

Isırgan Otunun Cilde Faydaları Nelerdir?

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitkinin cilt üzerindeki olumlu etkileri sanıldığından da fazladır. Isırgan, cilt için adeta bir şifadır. Yüzde bulunan sivilcelerin kısa sürede yok olmasını sağlar. Aknelerin de oluşumunu engelleyici bir özelliği bulunmaktadır. Isırganın suyu, tonik olarak pek çok kullanım alanına sahiptir. Isırgan ayrıca, ciltte yaşlanma karşıtı bir etki oluşturur.

Isırgan Otunun Saça Faydaları Nelerdir?

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitkinin saç için faydaları hücreler üzerinden sağlanmaktadır. Kafa derisinde yer alan hücrelerin onarılmasını sağlar. Kafa derisindeki hücrelerin onarılması ile kepek oluşumları azalır. Aynı zamanda bu durum, saç köklerinin güçlenmesini sağlamaktadır. Saç kökleri güçlendiği zaman saç dökülme riski azalır. Saçlar daha canlı ve daha kuvvetli bir şekilde çıkmaya başlar. Bu nedenle ısırganın suyu ile saçlara masaj yapılmalıdır.

Isırgan Otu Zayıflatırmı?

Bitki zayıflatır mı sorusu merak edilen sorulardan bir tanesidir. Isırganın direkt olarak zayıflatıcı bir etkisi bulunmamaktadır. İdrar söktürücü özelliği nedeni ile bir nebzeye kadar diyet programlarını destekleyici bir özelliğe sahiptir denilebilir. Ayrıca sindirim sistemini düzenleyici etkisi sonucunda da kilo verme programlarının rahat bir şekilde uygulanmasına imkan tanımaktadır. Direkt olarak belirgin bir yağ yakıcı özelliği yoktur.

Isırgan Otunun Kansere Faydaları Var Mıdır?

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitkinin kansere faydalı olup olmadığı soruları sıklıkla sorulmaktadır. Bu tartışma hakkında tezat yönlü görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlerde, ısırganın kanseri önlemede herhangi bir etkisi bulunmadığı belirtilirken bazı görüşlerde ise meme kanseri ile mücadelede önemli etkilerinin olduğu iddia edilmektedir. Isırganın kanseri önlediği yönünde somut bir veri yoktur.

Isırgan Otunun Tohumunun Faydaları Nelerdir?

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitki tohumunun olumlu etkileri hücrelerde görülmektedir. Vücutta belirli dönemlerde gelişen şiş halinin yok edilmesini sağlar. Hormonları dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Romatizmal hastalıkları iyileştirmede ısırgan tohumu etkilidir. Isırganın tohumundan çay yapmak da mümkündür. Tohum genellikle ezilerek diğer bitkilerle karışım şeklinde kullanılmaktadır.

Isırgan Otunun Suyunun Faydaları Nelerdir?

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

Bitkinin pek çok yararı, ısırgan çayı yapılarak içildiğinde de görülmektedir. Isırgan suyunu hazırlamak için değişik yöntemler bulunmaktadır. Bu metotlardan birincisinde bir demet ısırgan öncelikle yıkanır. Yıkama işleminden sonra kaynamak üzere olan ve ocaktan alınan suyun üzerine parçalar halinde atılır. Isırgan bu şekilde demlenir. Demlendikten sonra süzme işleminden sonra cam bir kabın içerisine alınmalıdır.

Bu şekilde hazırlanan su, acımsı bir tada sahiptir. Bu yöntemle hazırlanan çay içilebilir ya da saça sürülmesi ile de fayda elde edilebilir. Isırganı otu çayı içenler kısa sürede çaydan pek çok fayda elde ettiklerini belirtmiştir.

Isırgan suyunu elde etmenin bir diğer yolu için blenderdan faydalanmak gerekmektedir. Blendara koyulan birkaç demet ısırgan ile birkaç bardak su karıştırılmalıdır. Bu şekilde elde edilen ısırgan suyunun tadı da acı değildir. Isırgan bu şekilde hazırlandığından güzel bir tada sahip olacağından tüketimi daha kolaydır. Aynı şekilde, blenderda hazırlanan karışımı saça ve cilde sürerek, ısırgandan fayda sağlamak mümkündür.

Isırgan Otu Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Isırganın sayısız faydalarından yararlanmak için bitkiyi çorba yaparak tüketmek mümkündür. Çorba için gerekli malzemeler şunlardır:

isirgan-otu-nedir-isirgan-otu-faydalari-nelerdir

  • 500 gram ısırgan bitkisi,
  • Daha önce ıslatılmış 200 gram buğday,
  • 1 tane yumurta,
  • 1 kg yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı kadar un,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı.

Daha önceden ıslanmış olan buğday, iki litre su ile birlikte geniş bir tencereye koyulmalıdır. Buğday yumuşayana kadar pişirme işlemi uygulanmalıdır. Isırganlar güzelce doğranmalıdır. Doğrama işleminden sonra ısırganlar tencere koyulur. Bu şekilde yarım saat boyunca ateşte durmalıdır.

Başka bir tencere içerisinde yumurta, un ve yoğurt karıştırılır. Karıştırma işleminden sonra karışım, geniş tencereye yavaşça ilave edilir. Kaynama noktasına ulaşmaya yakın bir noktaya kadar pişirme işlemi sürdürülmelidir. Kaynama gerçekleştikten sonra da bu şekilde 10 dakika daha çorba pişirilmelidir. Sonrasında ısırgan otu çorbası servise hazır hale gelecektir.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *