Herkes iPhone pil tasarrufu yaparak bataryalarının daha uzun süre dayanmasını istiyor. İPhone kullanıcıları pil teknolojisinde yeni bir gelişme yaşanmasını bekliyor ancak beklenen bu özellik gelmeden, mevcut sistemdeki ayarları kullanarak da iphone pil tasarrufu yapmak ve iPhone’unuzun pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
İyileştirilmiş Pil Şarjı Özelliğini Kullanıma Açın
Apple iOS 13 güncellemesi ile, gün içinde ortalama olarak ne kadar şarj tükettiğinizi analiz ederek, bataryanızı optimize etmenizi sağlayan yeni bir özellik ekledi. Apple’ın yeni getirdiği bu özellik İyileştirilmiş Pil Şarjı olarak isimlendirilmekte. Bu özellik varsayılan olarak etkindir, ancak Ayarlar> Pil> Pil Sağlığı altından etkinleştirildiğini kontrol edebilirsiniz.
İPhone cep telefonlarının bataryalarında hammadde olarak kulanılan lityum, zamanla aşınma eğilimi gösteren bir yapıya sahiptir. iOS 13 ile gelen güncelleme ile telefonunuz alışkanlıklarınızı inceler ve şarj kullanımınızı sizin için optimize eder. İyileştirilmiş pil şarjı özelliği aktif durumda olan İPhone cihazlarda lityum bataryalarının hasar görmemesi ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla, şarj doluluk oranı yüzde seksene ulaştığında enerji akışı kesilir.
Bataryayı Sömüren Uygulamaları Bulun ve Durdurun
iPhone pil tasarrufu yapmak için tüm pil gücünüzün nereye gittiğini merak ediyorsanız, Ayarlar> Pil seçeneğine gidin ve ekranın altındaki listenin açılmasını bekleyin. Burada, son 24 saat veya son 10 gün boyunca her uygulamanın ne kadar pil kullandığını görebilirsiniz.
Hangi uygulamaların gerektiğinden fazla güç kullandığını tespit etmek için bu özelliği kullanabilirsiniz. Ciddi seviyede yüksek batarya kullanan, yani başka bir ifadeyle bataryanızı adeta sömüren bir uygulama veya oyun varsa, kullanımını sınırlandırmayı, yalnızca şarj cihazına bağlıyken kullanmayı veya hatta silmeyi ve alternatif aramayı deneyebilirsiniz.
Facebook kötü şöhretli bir batarya sömürücüdür. Silinmesi, iPhone’unuzun pil ömrünün daha uzun vadeli olmasını sağlar. Telefonunuzda yer alan internet tarayıcıları vasıtasıyla Facebook’un internet sitesi üzerinden iletişiminizi sürdürmeye devam edebilirsiniz.
Bildirimleri Sınırlayın
iPhone pil tasarrufu için telefonunuz internetle ne kadar çok etkileşime girerse, özellikle hücresel bir şebeke üzerinden, pil ömrü o kadar kısalır. Bir bildirim isteği aldığınızda, telefonun internete erişmesi, indirmesi, ekranı uyandırması, iPhone’unuzu titreştirmesi ve hatta bir ses çıkarması gerekir.
Ayarlara basın ardından Bildirimlere basın. Bu bölümden bildirim göndermesine gerek olmayan uygulamaları tek tek seçin ve bildirim göndermelerini engelleyin. Facebook veya Twitter’ı günde 15 kez kontrol ediyorsanız, muhtemelen tüm bildirimleri almaya ihtiyacınız yoktur. Sosyal medya uygulamaları, bildirim tercihlerinizi değiştirmenize ve bildirimlerin sıklıklarını azaltmanıza olanak tanır.
Bunu kademeli olarak bile yapabilirsiniz. Bildirim kutusunun sağ üst köşesinde bir üç nokta (…) görene kadar aldığınız bildirimlere dokunun ve basılı tutun. Söz konusu uygulamanın bildirim ayarlarını hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz. İhtiyacınız olmayan bildirimlerin bataryanızı haddinden fazla tüketmesini seyretmek yerine, onlardan kurtulmak daha mantıklı bir karar olacaktır.
OLED Ekrana Sahip iPhone’unuz Varsa Karanlık Modu Kullanın
OLED ekranlar, telefonun bataryasını kullanan ekran arka ışığı yerine kendi ışıklarını oluşturur. Bu, güç tüketimlerinin ekranda açık olan uygulamalara bağlı olarak değişeceği anlamına gelir. iPhone pil tasarrufu yapmak için daha koyu renkleri tercih edin. Cihazınızın kullandığı güç miktarını oldukça önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
iPhone X, iPhone XS ve XS Max, iPhone 11 Pro ve Pro Max gibi cihazlarda Ayarlar> Ekran altında Dark modu açarsanız, yapılan bir teste göre pil şarjının yaklaşık yüzde 30’unu tasarruf edebilirsiniz. OLED ekran teknolojisinden daha yüksek bir verimlilik almak için telefonun arka planını da koyu renklere sahip bir renk paletinden seçin.
Şarjınızın Daha Uzun Süre Dayanması İçin Düşük Güç Modunu Kullanın
iPhone pil tasarrufu için düşük Güç Modunu kullanmak için Ayarlara ardıkdan Pile basın. Daha hızlı bir erişim isterseniz Kontrol Merkezinden özel bir kısayol ekleyebilirsiniz. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde, cihazınız güç koruma moduna geçer.
Düşük güç modunu kullanarak şu özellikleri deneyimleyebilirsiniz:
- Ekran parlaklığını sınırlar ve ekran kapanmadan önceki gecikmeyi azaltır.
- Yeni postaların otomatik olarak getirilmesini devre dışı bırakır.
- Hareket efektlerini (uygulamalardaki olanlar dahil) ve hareketli duvar kağıtlarını devre dışı bırakır.
- İCloud’a yeni görüntüler yüklemek gibi arka plan etkinliklerini azaltır.
- İPhone’un daha yavaş çalışması için ana CPU ve GPU’yu yavaşlatır.
Pilin şarjını daha uzun bir süre uzatmak istiyorsanız bu özelliği kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Cihazınız elinizde değilken yani aktif olarak kullanmadığınız durumlarda düşük güç modunu kullanmanız batarya tasarrufu açısından işinize yarayacaktır. Ancak bildirimleri anlık olarak almanız gereken durumlarda düşük güç modunu devre dışı bırakmayı unutmamanız gerekir.
İhtiyacınız Olmayan Özellikleri Kullanıma Kapatın
iPhone pil tasarrufu için uzun süredir kullanmadığınız özellikleri devre dışı bırakmak, genel pil ömrünü uzatmanın harika bir yoludur. Bunlardan bazıları gerçekten yararlı olsa da, hepimiz iPhone’larımızı aynı şekilde kullanmıyoruz.
Apple’ın pil ömrüyle ilgili bir sorun olması durumunda devre dışı bırakmanızı önerdiği özelliklerden biri, Arka Planda Uygulama Yenilemedir. Bu özelliği devre dışı bırakmak ve batarya ömründen tasarruf etmek için ayarlara ve ardından genele dokunun. Bu özellik, uygulamaların (e-posta veya haber içerikleri gibi) veri indirmek ve diğer verileri (fotoğraf ve medya gibi) buluta aktarmak için uygulamaların arka planda periyodik olarak senkronize olmasını sağlar. E-postanızı gün boyunca manuel olarak kontrol ederseniz, muhtemelen yeni posta sorgularından tamamen kurtulabilirsiniz. Ayarlar> Parolalar ve Hesaplar’a gidin ve ayarı tamamen devre dışı bırakmak için “Yeni Verileri Getir” i “Manuel” olarak değiştirin. Frekansı saatlik olarak azaltmak bile batarya ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.
Bluetooth uygulamasını da kullanmıyorsanız devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bunun için önce ayarlara daha sonra Bluetooth yazan bölüme dokunun. Konum Servislerini kapatmak için önce Ayarlara ardından da Gizlilik yazan bölüme dokunun. Birçok uygulama ve hizmet konum servislerine bağlı olarak çalıştığı için bunu açık bırakmanızı öneririz. GPS eskiden ciddi bir pil tüketse de, Apple’ın hareket ortak işlemcisinde yaptığı değişiklikler ile GPS, pil kullanımı konusunda etkisini önemli ölçüde azaltmaya başladı.
Ayrıca iPhone’unuzun sesinizi sürekli dinlememesi için Ayarlar> Siri altında “Hey Siri” yi devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz. AirDrop, dosyaları kablosuz olarak aktarmak için Control Center aracılığıyla devre dışı bırakabileceğiniz ve daha sonra ihtiyacınız olduğunda yeniden etkinleştirebileceğiniz bir başka hizmettir.
İPhone’unuzda muhtemelen “Bugün” ekranında ara sıra etkinleştirdiğiniz widget’lar da var; etkinleştirmek için Ana ekranda sağa kaydırın. Bunu her yaptığınızda, herhangi bir etkin pencere aracı yeni veriler için internete girmeyi dener veya konumunuzu hava koşulları gibi alakalı bilgiler sağlamak için kullanır. Listenin en altına gidin ve ardından herhangi birini (veya tümünü) kaldırmak için “Düzenle” ye dokunun.
Ekran parlaklığını sınırlamak da pil ömrünü korumaya yardımcı olabilir. Karanlık koşullarda parlaklığı otomatik olarak azaltmak için Otomatik Parlaklık seçeneğini açmayı deneyebilirsiniz. Bu seçeneği Ayarlar> Erişilebilirlik> Ekran ve Metin Boyutu altında bulabilirsiniz. Parlaklığı periyodik olarak “Kontrol Merkezi” nden de kapatabilirsiniz.
Wi-Fi’yi Hücresel Bağlantı Üzerinden Kullanmayı Tercih Edin
Wi-Fi, iPhone’unuzun internete bağlanabilmesinin en etkili yoludur, bu nedenle her zaman bir hücresel ağ üzerinden tercih etmeniz gerekir. 3G ve 4G ağları (ve önümüzdeki senelerde 5G), eski Wi-Fi’den daha fazla güç gerektirir ve pilinizi önemli ölçüde daha hızlı tüketir.
iPhone pil tasarrufu için belirli uygulamalar ve işlemler için hücresel veri erişimini devre dışı bırakmanız gerekebilir. Bunu Ayarlar> Hücresel (veya bazı bölgelerde Ayarlar> Mobil) altında yapabilirsiniz. Hücresel verilere erişimi olan uygulamaların listesini görmek için ekranın alt kısmına gidin. Ayrıca, bir ay içerinde ne kadar veri kullandıklarını da görebilirsiniz.
Devre dışı bırakmak isteyebileceğiniz uygulamalar şunları içerir:
- Müzik akışı hizmetleri: Apple Music veya Spotify gibi.
- Video akış hizmetleri: YouTube veya Netflix gibi.
- Fotoğraflar uygulaması.
- İnternet bağlantısı gerektirmeyen oyunlar.
Ayrıca, listede yer alan diğer uygulama ve oyunları da tek tek inceleyebilir ve hangilerini devre dışı bırakmak istediğinize karar verebilirsiniz. Kablosuz bağlantınızdan her zaman uzaksanız ve belirli bir uygulamaya veya hizmete erişim konusunda sorun yaşıyorsanız, hücresel erişimi devre dışı bırakmış olabilirsiniz, bu nedenle bu menüyü sık sık kontrol edin.
Bataryanızın Fiziksel Durumunu Kontrol Edin ve Eskidiyse Değiştirin
İPhone’unuzun pil ömrü telefonu aldığınız ilk zamanlara kıyasla oldukça azalmaya başladıysa, değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Bu, iki yaşından büyük cihazlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak, telefonunuz gün boyu elinizdeyse, yani ortalama bir insandan daha fazla kullanıyorsanız bu süre sizin için daha da kısa olabilir.
Pilin sağlığını Ayarlar> Pil> Pil Sağlığı altından kontrol edebilirsiniz. Cihazınız maksimum kapasitesini ekranın üstünde bildirir. Yeni bir İPhone aldığınızda bu oran yüzde yüz olarak görünmektedir. Bunun altında, cihazınızın “En Yüksek Performans Kapasitesi” hakkında bir bölüm de yer almaktadır.
Pilinizin “Maksimum Kapasitesi” yüzde 70 civarındaysa veya azaltılmış “En Yüksek Performans Kapasitesi” hakkında bir uyarı görürseniz, bataryayı değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Cihazınız hala garanti kapsamındaysa veya AppleCare + kapsamındaysa ücretsiz bir değiştirme randevusu ayarlamak için Apple ile iletişim kurun.
Cihazınız garanti kapsamı dışındaysa, muhtemelen en pahalı seçenek olmasına rağmen cihazınızı Apple iletişim merkezlerine götürebilir ve bataryanın değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Bir iPhone X veya daha yenisini kullanıyorsanız, bu size 69 dolara (yaklaşık 470 TL) mal olacak. Önceki modellerin batarya fiyatı 49 dolardır (yaklaşık 335 TL). Cihazı üçüncü bir kişi olan tamircilere götürebilir ve telefonunuzun bataryasını değiştirebilirsiniz. Burada sorun, gitmiş olduğunuz tamircideki bataryanın orjinale ne kadar yakın olduğu konusudur. Özellikle bu işe el yatkınlığınız varsa, iPhone’unuzun bataryasını kendiniz değiştirebilirsiniz. Riskli, ancak uygun maliyetli bir çözümdür.
İOS Sürüm Yükseltmesinden Sonra Pil Gücünüz Zayıflamış Olabilir
İPhone’unuzu yakın bir zamanda iOS’un yeni bir sürümüne yükselttiyseniz, bu yükseltme işlemini takip eden birkaç gün boyunda telefonunuz eskisine oranla daha fazla güç tüketebilir. Bunun nedeni İOS’un yeni bir sürümü genellikle iPhone’daki içeriklerin yeniden dizine eklenmesini gerektirmesidir. Bu nedenle Spotlight araması gibi özellikler düzgün çalışır. Fotoğraflar uygulaması, ortak nesneleri (“kedi” ve “kahve” gibi) tanımlamak için resimleriniz üzerinde bir analiz yapar. Bu analizin amacı daha sonraki zamanlarda resimleri aramak istediğinizde kolayca bulmanızı sağlamaktır. Bu analiz işlemi de sistem güncellemesini takip eden birkaç gün boyunca arka planda çalışmaya devam eder.