Bitlis Usulü İçli Köfte Tarifi| İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Bitlis usulü içli köfte tarifi birçok yörece bilinen bir tariftir. Genellikle kızartılan içli köfte tarifi batı illerinde de tanınır. Hatta özellikle içli kızartma usulü köfte siparişi verilir ve özel ikram olarak sunulur. Ancak bu tarifte Bitlis- Van bölgesine ait bir lezzetin tarifini vereceğiz.

İçli köfte yapılış olarak iki çeşittir. Bu iki çeşit de birbirinden görüntü ve lezzet yönü ile oldukça farklıdır. Eğer acıyı, salçayı ve yağı seven bir damak tadınız varsa kesinlik bu içli köfte yapımı için verilen tarifi bir yerlere not etmelisiniz. Aslında oldukça da kolay bir yapılışı var, denemeye değer bilmiyorum deyip geçmeyin deriz😋

Türkiye genelinde içli köfte kültürü aslında önemli bir yere sahiptir. Batı illerinde Karadeniz ya da Ege’ de içli köfte tarifi yapılışı bilinmez. Ancak yöresel lezzetlerin Anadolu’ nun her köşesinde bilinmesi bu güzelim yemeği tanınır hale getirmiştir. Hal böyle olunca içli köfte makinesi kullananlar dahi bulunmaktadır. Ancak biz burada içli köfte makinası olmadan yapılması gereken bir tarif paylaşacağız. İçli köfte haşlama usulü ile hazırlanacak ve sıcak sıcak yenecek bir lezzettir. Buyurun tarifimize başlayalım:

Bitlis Usulü İçli Köfte Nasıl Yapılır ? İçli Köfte Yapımı Aşamaları Nelerdir?

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

İçli Bitlis köfte aslında malzemesi oldukça az ve fazla karışık olmayan bir yapıya sahiptir. Tek yapmanız gereken dikkatlice malzemeleri hazırlayarak el becerinizi konuşturmaktır. Eğer vereceğimiz püf noktalarına dikkat ederseniz oldukça lezzetli bir tarif hazırlamanız mümkün. Peki içli köfte nasıl yapılır? İçli köfte için gerekli malzemeler nelerdir? İçli köfte yapımı için kaç saat gereklidir? Bitlis usulü içli köfte nasıl yapılır merak edenler için tüm detayları ile haşlama içli köfte tarifi şu şekildir:

1- İçli Köfte Malzemeleri

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

  • 500 gr kıyma
  • 2 adet büyük baş kuru soğan
  • 2 su bardağı kısırlık bulgur
  • Tuz
  • Ilık su
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon (isteğe bağlı)

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

  • Sıvı yağ
  • Un
  • Maydanoz (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı salça (1 kaşık biber salçası+1 kaşık domates salçası olabilir. Eğer domates salçası kullanıyorsanız biraz kırmızı toz biber ilave edebilirsiniz)

Bitlis Usulü İçli Köfte İç Hazırlanışı

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

İçli Bitlis köfte için öncelikle soğanları doğramalısınız. Ancak burada dikkat etmeniz gereken soğanın suyunu asla içe dahil etmemek. Oldukça küçük kıyılması gereken soğanları dilerseniz robottan da geçirebilirsiniz. Soğanlar hazır olduktan sonra geniş bir tavaya alın ve yağda kavurun. Rengi pembeleşince üzerine kıymayı ekleyin. Sonra sırasıyla salça, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyin. Maydanoz ve kimyon sizin damak tadınıza bağlı… Güzelce karıştırdıktan sonra kıymalı harca 1 bardak su ilave edin. Sonra ocağın altını kısın ve tavanın kapağını kapatın.

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır? Bitlis Usulü İçli Köfte Yapımı Püf Noktaları

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

Köfte iç harcı hazırlanırken diğer tarafta hamuru hazırlamak gerekli. Aslında kıyma hazırlığına başlamadan önce bulguru sıcak suda biraz bekletip şişirmeniz iyi olacaktır. Beklerken suyunu çeken ve şişen bulgur çok daha rahat yoğurulur. Yumuşayan bulgura tuz ve yavaşça su ilave edin. Sonra yeteri kadar unla yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduktan sonra hamuru ufak bezeler halinde bir tepsiye dizin.

2- Bitlis Usulü İçli Köfte Yapılışı Püf Noktaları

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

Hazırladığınız bezelerin baş parmağınızla ortasını açarak oyun. Bu oyuklara sırasıyla hazırladığınız köfte harcını doldurun. Ancak buradaki içli köfte püf noktası asla harcın yağını hamurun dışında değdirmemek. Çünkü yağ değerse hamur kapanmaz ve suda kaynarken dağılır gider.

fikirsiz-icli-kofte-tarifi-icli-kofte-nasil-yapilir

Amaç hamurun ağzının sıkı kapanarak açılmadan kaynamasıdır. Tek tek bezelerin içini harç ile doldurduktan sonra kaynar su dolu geniş bir tencereye atın ve kaynamaya bırakın. Pişmeye yakın hamurların rengi değişecektir. Şeffaflaşan köfte hamurunu süzgeç kepçe yardımı ile çıkarın ve yayvan bir tabağa alın.

Türkiye genelinde içli köfte kültürü aslında önemli bir yere sahiptir. Batı illerinde Karadeniz ya da Ege’ de içli köfte tarifi yapılışı bilinmez. Ancak yöresel lezzetlerin Anadolu’ nun her köşesinde bilinmesi bu güzelim yemeği tanınır hale getirmiştir. Hal böyle olunca içli köfte makinesi kullananlar dahi bulunmaktadır. Unutmayın içli köfte sıcak yenilmelidir. Bu ara sıcak tarifi ile ikram için köpüklü bir ayran da efsane güzel olacaktır… Afiyet olsun😋

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

This Post Has 8 Comments

  1. Aradığım tarifi sonunda buldum. O kadar detaylı ve güzel anlatmışsınız ki harika oldu. Tarif için çok teşekkür ederim.

  2. Verdiğiniz tarifi yaptım gerçekten güzel oldu teşekkürler sitenizi sürekli takip ediyorum. Daha başka tarifler de bekliyorum.

  3. Yemek deyince zaten aklım gidiyor yapmayyııııınn…
    Bitlis usülü hiç duymamıştım açıkçası, içli köfte hayranı olarak bunu mutlaka yapmam gerekiyor. Anlatışınıza göre gayet pratik ve güzel görünüyor. Teşekkürler.

  4. Yemek deyince zaten aklım gidiyor
    Bitlis usülü hiç duymamıştım açıkçası, içli köfte hayranı olarak bunu mutlaka yapmam gerekiyor. Anlatışınıza göre gayet pratik ve güzel görünüyor. Teşekkürler.

  5. İçli köfte tarifini verdiğiniz icin tesekkürler yazinizi keyifle okuyup ne yapmam gerektiğini sizlerin verdigi bilgiler sayesinde öğrenmiş olduk tesekkür ederim.

  6. Içli köfte benim en en sevdiğim yemektir. Yemesini bildiğim ama tarifini bir türlü öğrenemedim. Ben kızartmasını biliyorum. Ama Bitlisliler haşlama yapıyorlarsa vardır bir bildikleri. Tarif için teşekkürler

  7. Herkesin yapması gereken bir tarif, biraz emek istiyor tabi ama el mahareti olan biriyseniz kesinlikle hemen koltuktan kalkın ve yapın derim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *