İşlevsel sindirim sorunlarından biri olan huzursuz bağırsak sendromu bilinen diğer isimleri şu şekildedir; irritabl bağırsak sendromu, hassas bağırsak sendromu, spasstik kolon sendromu. En yaygın bağırsak problemlerinden biri olan bu rahatsızlık ortalama her yüz bireyin on beşinde görülebilmektedir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?
Huzursuz bağırsak sendromu diğer adıyla irritable bağırsak sendromu (IBS) pek çok kişinin yaşam kalitesini giderek düşürüyor. Halk arasında huzursuz bağırsak hastalığı, kolit, spastik kolit ve sinirsel kolit isimleri ile bilinir. Herhangi bir organik nedene bağlı olmadan karın ağrısı, dışkılama değişiklikleri ve şişkinlik şeklinde baş gösterir.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]2021’in Yeni Şifa Kaynağı Udi Hindi Yağı Ne İşe Yarar?[/geo_alert]
ISB vücudun ikinci beyni olan bağırsaklarda ortaya çıkar. Kültür, yeme alışkanlıkları, ırk, gelir düzeyi ve iklim gibi faktörlere bağlı olarak değişmeden dünyanın farklı yerlerinde her insanda görülebilen bir hastalıktır. Türkiye’de irritable bağırsak sendromu ile ilgili yapılan araştırmalar bu hastalığın erişkin nüfusta yüzde 6 ile 19 oranında görülme sıklığı olduğunu ortaya koymuştur.
- Fonksiyonel – işlevsel – gastrointestinel bir bozukluktur.
- Gençler ve 45 yaş altı bireylerde çok daha yaygındır. Bu yaş ortalamasının üzerinde görülme sıklığı çok düşüktür.
- İşlevsel bağırsak sisteminde bir tür anormallik görülmekle beraber bağırsak testleri yapıldığı zaman herhangi bir kusur – rahatsızlık saptanamamaktadır.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?
Bu rahatsızlığın oluşum sebebi tam olarak bilinmemekle beraber aşağıda sıralanan faktörlerin bu rahatsızlığın oluşmasında büyük etkileri bulunmaktadır;
- Bağırsak kaslarının anormal düzeylerde kasılmaları; uzun süren kasılmalar gaz, şişkinlik gibi problemlere uygun zemin oluşturur.
- Sindirim sistemine ait sinir sorunları; sinirler gaz, aşırı sıkışma, aşırı gerilme gibi nedenlerle bu rahatsızlığın oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda beyin – bağırsak sistemine ait zayıf sinir sinyalleri aşırı tepki vererek ağrı, kabızlık gibi sorunlara uygun zemin hazırlayabilir.
- Şiddetli ya da uzun süreli ishaller bu rahatsızlığa neden olabilir.
- Uzun süren bazı bağırsak problemlerine dair ilaç tedavileri bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
- Ağır vücut enfeksiyonları geçirenler bakteri sistemindeki yoğun değişimler nedeni ile bu rahatsızlığa yakalanabilir.
- Bağırsaklarda oluşan iltihaplanmalar, mikrofloral dengedeki azalmalar, yararlı mikro organizmalardaki düşüş seviyeleri gibi nedenler de huzursuz bağırsakların dönüşmesinde görülen temel etkenlerdendir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Pek çok olası belirti pek çok hastanın ortak sorunları olsa da bazı hastalardaki belirtiler nadiren de olsa bu belirtilere uymamaktadır. En çok görülen belirtiler aşağıda listelenmiştir;
- Aşırı gaz ( mide ya da bağırsak gazı )
- Dışkının aşırı sıvı – yumuşak ya da aşırı katı – sert olması ( aşırı, uzun süreli ya da sık sık oluşan ishal – kabız olmak )
- Dışkıda mukuslanma olasılıkları
Yukarıda anılan belirtiler zaman zaman tamamen ortadan kaybolsalar da huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığına sahip bireylerde görülen belirtiler çok sürmeden geri gelmektedir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu İçin Doktora Gitmeli miyim?
Aşağıda sıralanan maddelerden en az birinden şikayetçiyseniz ya da yukarıda anılan belirtilerden en az biri sizi çok rahatsız ediyor ise bu durumda en yakın Gastroenteroloji uzmanına danışmanız önerilmektedir.
- Kilo kayıpları
- Geceleri görülen ishal – kabızlık durumları
- Demir eksikliği ve demir eksikliğine dair anemi durumları
- Sebebi belli olmayan kusmalar
- Yutmada zorlanmalar
- Gazdan muzdarip olmadıığınız halde karın ağrısı yaşama durumlarınız
Var ise doktora gitmelisiniz..
Huzursuz Bağırsak Sendromunu Tetikleyen Durum ve Yiyecekler
- Narenciye, fasulya, lahana, tüm gazlı içecekler
- Tüm süt – süt ürünleri
- Buğday ve ürünleri
en çok rastlanan tetikleyicilerdir. Bu sebeple mutlaka huzursuz bağırsak sendromu diyeti yapılması önerilir.
[geo-post id=”8830″ label=”Okuma Önerisi”]
Bunun yanı sıra;
- Hormonal denge sorunları, hormonal denge ilaçları, hormonal sistemde yaşanan geçici ya da kalıcı rahatsızlıklar da bu huzursuz – hassas bağırsak sendorumunu tetikleyebilmektedir. Huzursuz bağırsak sendromu kefir kullanımı içeriğindeki probiyotikler sebebi ile tercih edilebilir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nadir durumlar dışında tam bir tedavi yapmak mümkündür. Doktorun belirlediği beslenme planlarına uymak ön şarttır. Beslenmedeki alışkanlıkları değiştirerek bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmak oldukça kolaydır. Buna ek olarak herhangi bir ek rahatsızlık – ek ilaç tedavileri var ise tedavi ve hastalığın boyutuna göre tedavi sürecinde zaman zaman zorlanmalar yaşanabilir. Sendromda yaşanan problemlerin sıklık ve şiddetine göre doktorunuz tarafından anti sendroma yardımcı olması için çeşitli huzursuz bağırsak sendromu ilaç reçete edilebilir.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Crohn Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?[/geo_alert]
- Antispazmodik ilaçlar reçete edilerek bağırsaklarda yaşanan ağrıların ve kramp durumlarının indirgenmesine yardımcı olabilir.
- Kabızlık sorunlarını şiddetli ve sık yaşayan hastalar için müshil tedavisi başlatılır.
- İshal sorunlarını şiddetli – sık – uzun yaşayan hastalar için bağırsakların kas hareketlerini yavaşlatabilen ilaçlar verilebilir.
- Trisiklik antidepresan türünde bulunan ilaçlarla hastanın yaşadığı karın ağrıları ve karın kramplarının rahatlatılmasına katkı sunulabilir.
- Huzursuz bağırsak sendromu diyeti uygulanır
Huzursuz Bağırsak Sendromu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Huzursuz bağırsak sendromu nedir, tedavisi var mı ve belirtileri hususunda sizlere bilgiler aktarmaya çalıştık. yazımızın bu kısmında ise sık sorulan sorulara yanıt vermek istiyoruz.
Huzursuz Bağırsak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz Bağırsak Sendromu Ağrısı Nerede Olur?
Huzursuz Bağırsak Sendromu Kaç Gün Sürer?
Huzursuz Bağırsak Sendromu Psikolojik Mi?
Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyeti Nasıl Yapılır?
Küçük porsiyonlar, sık ve hafif öğünlerle yeme alışkanlığınızı düzenleyebilirsiniz. Yemek listeniz pirinç, makarna, az yağ, yüksek oranda karbonhidrat, sebze ve meyve, tahıllar ve tam tahıl ekmek içeriyorsa IBS açısından faydalı olabilir. Ayrıca lifli perhiz yemekleri de irritable bağırsak sendoromu belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
Fibromiyalji Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?
Fibromiyalji kas romatizması olarak da adlandırılır. En çok orta yaş grubundaki kadınlarda görülen bu hastalık her yaştan ve cinsiyetten bireyde görülebilir. En sık görülen belirtisi yaygın ağrıdır. Bu ağrılar özellikle boyun ve sırt bölgelerinde yoğunlaşabilir. Ayrıca yorgunluk, uyku kalitesinin bozulması, kas krampları, halsizlik dikkat dağınıklığı gibi belirtileri de vardır.
İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşayanlar Nasıl Hisseder?
Sürekli ishal ile baş etmek zorunda olmak, kabızlık ve sık sık tuvalete gitme ihtiyacı kısa süreli yolculuklarda bile sıkıntı yaşanmasına neden olur. Doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemleri, diyetler ve stres yönetimi hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
Huzursuz Bağırsak Sendromu İlaç İsimleri Nelerdir?
İrritabl Bağırsak Sendromu Nasıl Geçer?
Diyet lifi kaynağı olan keten tohumu da ISB’ye iyi gelir. Keten tohumu ayrıca sindirim ve bağışıklık sistemini destekleyerek omega-3 esansiyel yağ oluşumunu tetikler. Bir bardak suya bir kaşık keten tohumu ilave ederek her gün tüketin. Faydalı olan diğer bitkisel ürünler ise nane, rezen tohumları, zencefil, lahana suyu, yulaf kepeği, papatya ve havuçtur.
Gastrit ve Huzursuz Bağırsak Sendromu İlişkili Mi?
İşlevsel gastrointestinal bir bozukluk olan huzursuz bağırsak sendromu sonucu bağırsakta rahatsız edici anormallikler oluşur. Fakat yine de pek çok vakada yapılan testlerin sonucu normal görünebilir. Bağırsaklarında kalıcı değişiklikler olduğun fark eden kişilerin mutlak doktora başvurması gerekir.