Home Office iş ilanları büyük ilgi görüyor ancak evden çalışma zorlukları da göz ardı edilmemeli. Çünkü toplumsal yapımız evden çalışma yöntemlerine alışkın olmadığı için bu süreç çoğunlukla zorlayıcı ve düzensiz bir çalışma ortamını da beraberinde getirmektedir. Peki, Evden çalışma zorlukları nasıl aşılır, home office işler değerlendirilmeli midir?
Home Office Çalışanlar Nasıl Daha Verimli Çalışabilir?
Home office çalışanların iş verimini arttırmak son derece önemli. Disiplin ve disiplinsizlik arasında sürekli git gel yaşadıkları için yaptıkları işlerden aldıkları verimde çok değişken oluyor. Evden çalışma son yıllarda özellikle gençler tarafından tercih edilen bir para kazanma yöntemi haline gelmiştir.
Evden kendi imkanları ile iş almak bazı kişiler için zahmetli görünse de birçok kişi evden çalışmak fikrine oldukça sıcak bakmaktadır. Aslında kazançlarına bakıldığında ciddi rakamlarda daha rahat bir ortamda çalıştıklarını söylemek yalan da olmaz.
Home office çalışmanın çok daha verimli geçmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunun için taktiksel hareket etmek her zaman daha pratik ve seri çalışmanızı sağlayacaktır.
Home Office Çalışanlar İçin: İş Verimliliği Nasıl Artırılır?
Herhangi bir iş yerinde çalışırken iş saatleriniz, mola / yemek saatleriniz ve yapacağınız işler genellikle bellidir.
Home ofis çalışma şekline geçiş yaptıktan sonra bunların hiçbirini sizin yerinize birilerinin belirlemediğini ve sizden istemediğini fark edeceksiniz. Bu nedenle çalışma düzenini kendinizin sağlaması ve bu düzene istikrarlı bir şekilde uyması gerekiyor.
Verimli çalışma düzeni nasıl sağlanır, home ofis çalışma düzenini etkileyen faktörler nasıl engellenir bunları alt başlıklar halinde ele alalım.
1. Kendinize Bir Çalışma Rutini Belirleyin

Home ofis çalışma için iş verimliliği arttırmanın en önemli yollarından biri çalışma rutinine sahip olmaktır. Hangi işi ne zaman yaptığınızın belli olmadığı, müşterilerle düzensiz bir şekilde görüşme yaptığınız bir çalışma şekli düşünebiliyor musunuz? Elbette bu tarz bir kaos ortamında iş yapmaya çalışmak siz ve müşterileriniz için son derece verimsizdir.
Kendi sektörünüze ve müşteri portföyünüze uygun bir çalışma saati belirlemelisiniz. Örneğin kendinize çalışma saati olarak “08:00 – 17:30” gibi bir saat aralığını belirlediğinizi düşünelim.
Artık bu saatler içerisinde tembellik yapmak gibi bir lüksünüz olmayacak. “Aman! Şu işi de yarın yaparım”, “Biraz yatıp uyuyayım/dinleneyim” gibi bahanelerle tembellik yapmaya kalkarsanız çalışma saatlerinin dışına çıktığınız aklınıza gelecektir. Bu düşünce sizi rahatsız etmeye başlayacağı için tembellikten kurtulmanız daha kolay bir hale gelir.
Dolayısı ile düzenli olarak iş yapabildiğiniz için aldığınız verim artacaktır. Unutmayın, bu kuralı atladığınız takdirde diğerlerini yapmanızın neredeyse hiçbir bir faydası yok.
“Bu katı(!) kurallara nasıl uyarım”, “hiç mi dinlenmeyeceğim?” gibi düşünceler aklınıza gelmiş olabilir. Sorularınızn cevabı için diğer maddeleri okumaya devam edin.
2. Takvim & Yapılacaklar Listesi Belirleyin
Çalışma saatlerinizi belirlediniz. Sıra geldi bu saatler içerisinde yapacağınız işleri önem sırasına göre belirlemeye.
Müşteriden bir iş aldığınızı düşünelim. Bu iş sıfırdan bir web sitesi yapmak olsun. Web sitesini yapmaya başlamadan önce proje ihtiyaçlarının belirlenmesi için veri tabanı tasarımı, hangi sayfalara ihtiyaç duyulacağı ve algoritma gibi bazı konular önem sırasına ve istenirse tarihe göre kağıt üzerine dökülür.
Ardından işler önem sırasına veya tarih sıralamasına göre tek tek yapılır. İşler yapıldıkça listeden/takvimden gün içerisinde veya günde sonunda silinir. Yeni sorunlar meydana geldikçe küçük büyük demeden takvime/yapılacaklar listesine kaydedilir.
Bu tarz bir liste veya takvim her gün bilgisayarın karşısına geçtiğinizde “ben ne yapacaktım” sorusunu sormanızı ve saatlerce düşünmenizi önler. Hızlı bir şekilde listeye bakar, çalışma saatleri içerisinde listedeki işlerin yetiştirebildiğiniz kadarını yaparsınız. Çok acil sorunlar için çalışma saatlerinizin 1-2 saat dışına çıkabilirsiniz.
3. Mola & Yemek Saatlerinizi Belirleyin

Home ofis çalışmak için çalışma saatleri ve yapılacaklar listesi gibi çözümlerle işi yavaş yavaş disiplinli bir hale getirmeye başladık. Ancak bir şeyler eksik gibi değil mi? Sonuçta insanız ve yemek yemeye ve dinlenmeye de ihtiyacımız var.
Çalışma saatlerinizi belirledikten sonra aklınızın bir ucuna veya tavsiyemiz bir kağıt üzerine mola ve yemek saatlerinizi yazın. Maksimum 1-2 saat hiç masadan kalkmadan çalışmanızı ardından 10-20dklık molalar vermenizi tavsiye ederiz. Fakat sık oturmaya ve hareketsizliğe bağlı sağlık sorunları yaşıyorsanız maksimum 45dk – 1 saat aralıksız çalışmanızda ve ardından 10-20dk molalarla dinlenmenizde fayda var.
Dinlenmekten kastımız sandalyeden kalkıp kanepeye uzanmak değil. Genel olarak molalarda temiz hava almaya, güneşe çıkmaya ve hareket etmeye (vücut/göz egzersizleri) yapmaya özen gösterin.
Bunun yanı sıra home ofis çalışırken yapılması gereken en önemli aktivitelerden biri de yürüyüş. Günlük olarak min. 5000 adım atmaya ve üzerine çıkmaya elinizden geldiğince çaba gösterin.
Net bir kural olmamakla beraber her 3-4 saatte bir molalarda kanepeye uzanmanızı öneririz. Bu sayede vücudunuzun rahatlamasına ve enerjinizi yeniden toplamaya fırsat bulmuş olursunuz.
Sabah kahvaltısını ve akşam yemeğinizi çalışma saatlerinden önce halletmeniz gerekiyor. Bu sayede işiniz bölünmemiş olacak. Öğlen yemeğinde ise, yemeği yedikten sonra kendinize bir rahatlama alanı oluşturmak için yemeğe ayırdığınız zamanı mola ile birleştirebilirsiniz.
4. Gereksiz Şeylere Zaman Ayırmayın
Genelde iş yapmaktan sıkılan freelancerlar/home ofis çalışanların ofis düzenine ve temizliğine kafayı takabiliyorlar. İş yaparken bir anda gelen “masanın üstü çok pis”, “ekran bulanık görünüyor” gibi düşüncelerle temizliğe başlamayın. Bu tarz temizlik işlerini ve ofis düzeninde yapacağınız değişiklikleri temizlik günlerine bırakmalısınız.
Bahanelerle işi bölmenin bir farklı çeşidi de iş yaparken bir anda kendinizi sosyal medya da bulmaktır. “5dk girsem ne olacak ki?” gibi bir düşünce ile sosyal medyaya daldığınızı, ardından 1-2 saat sosyal medyadan kendinizi alamadığınızı hatırlıyor musunuz? Muhtemelen bu sorunun cevabı evet olacaktır. Bu nedenle iş saatleri içerisinde kesinlikle işinizle alakalı olmayan web sitelerine girmeyin. Ucundan dahi olsa bakmayın.
İşi bölen ve zamanınızı çalan şeyler arasında sadece kendi eylemleriniz yer almıyor. Dikkat gerektiren bir iş yaparken dışarıdan gelen gürültüler de işinizi bölmeye yetebilir. Bu soruna çözüm bulmak biraz maliyetli olsa da, karşılayabileceğinizi düşünüyorsanız ses yalıtımı yaptırmanızda fayda var.
Yine sizin elinizde olmayan etkenlerden biri de gereksiz telefon görüşmeleri ve mesajlaşmalarıdır. Arkadaşlarınızla ve akrabalarınızla acil durumlar dışında tatil gününüzde veya çalışma saatleri dışında görüşmeye çalışın. Bu durumu onlara kırıcı bir dil ile değil yumuşak bir dille anlatmaya özen gösterin.
5. Ofis Temizliğine Önem Verin

Özellikle tek başına yaşayan home ofis çalışanların dikkat etmesi gereken konuların başında temizlik gelir. Tek başına yaşamanın verdiği iş gücü eksikliğiyle beraber bazen temizlik konusu atlanabiliyor. Çeşitliği sağlık sorunlarıyla boğuşmamak için önleminizi alın, elinizden geldiğince çalışma ortamınızı temiz tutun.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Ofis Dekorasyonu Renk Seçimi Nasıl Yapılır? |6 Adımda En Doğru Ofis Rengi Hangisi Bulalım![/geo_alert]
Haftanın bir gününü temizlik günü olarak belirleyin ve belirlediğiniz saat aralığında temizlik yapın. Aşırı detaya kaçmamakla beraber ofis eşyalarından, kullandığınız klavyedeki kire kadar mikrop ve bakterilerden kurtulmaya çalışın. Bunu yapmak size zor geliyor veya farklı sebeplerden ötürü yapamıyorsanız tek günlüğüne birisiyle anlaşıp tüm ofisi temizletebilirsiniz.
6. Veriminizi Arttıracak Temel İhtiyaçlara Yatırım Yapın

İşinize yönelik verimi artıracak yatırımlar yapmaktan çekinmeyin. Bilgisayarınızın yavaşlığı çalışmanızı zorlaştırıyorsa bilgisayarınızdaki donanımları güncelleyin. Artık donanım güncellemek dahi fayda vermiyorsa yeni bilgisayar satın alabilirsiniz.
En sık kullandığınız ve temel ihtiyacınız olan şeylerin başında ofis sandalyesi gelir. Sandalyeniz vücudunuz için uygun koşulları sağlamıyorsa, konfordan eser yoksa ve malzeme kalitesi de düşük ise çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle sandalye ve diğer temel ihtiyaçlarınız için gerekli yatırımları yapmaktan çekinmeyin.
7. İşlerinizi Mutlaka Yedekleyin

Bir dükkanınızın olduğunu ve kapıyı kilitlemeden işten çıkarak tüm malzemeleri içeride bıraktığınızı düşünün. Yapılacaklar listesindeki işlerinizi bitirdikten sonra yedek almamakta, dükkanın kapısını açık bırakıp gitmek gibidir.
Sebebi ise dükkandaki malzemeler kapıyı açık bırakıp gittiğiniz için çalınabilir. Aynı şekilde evden çalışma sürecinde de bilgisayarınızın bozulması veya çalınması gibi durumlarda tüm işlerinizi ve emeklerinizi boşa götürebilir.
İşlerinizin bir yedeğini bulut ortamında, diğer yedeğini de harddisk veya usb bellek gibi yanınızda taşıyabileceğiniz bir depolama aygıtında tutun. Bu sayede her iki yedekten birisinde meydana gelecek problemlerde diğer yedeğe erişmeniz mümkün olur.
8. Eşyaların Yerlerini Ara Sıra Değiştirin

Ofis dizaynını ara sıra değiştirmenin iş verimliliğine direkt etkisi olmasa da, dolaylı olarak faydalı etkileri bulunmaktadır. Ayda bir eşyaların yerlerinde küçük değişiklikler yapmanızı öneririz.
Özellikle tekerlekli masanız varsa eşyaların yerini sık sık değiştirebilirsiniz, Eşyaların yerini değiştirmek konfor alanınızdan çıkmanızı sağlayacağı için tembellik gibi bazı kötü alışkanlıklardan kurtulmanıza katkıda bulunur.
Eşyaların yerini değiştirdiğiniz için yeni bir ofise girmiş gibi hissedersiniz. Bu da elinizdekilerin değerini bilmek gibi bazı güzel huyları unutmanızı önler.
Yukarıda listelediğimiz evden çalışma iş verimliliğini artırmanın yollarını istikrarlı bir şekilde uyguladığınız ve elinizden gelen çabayı gösterdiğiniz takdirde iş verimliliğinizin arttığını, hayatınızın düzene girdiğini göreceksiniz.
Evden Çalışma Zorlukları ile Başa Çıkma Yolları

Günümüzde birçok insan evde çalışma imkanı oluşturarak artık her sabah ofise koşturmak zorunda kalmadan evinde kazanç elde edebiliyor. Teknolojinin geldiği noktada birçok kişi için fırsat olan bu tercih kimi zaman oldukça sıkıcı ve zorlu olabiliyor.
Günlük koşturmacaya yer açmadan evinizin de rahatlıkla elde edebildiğiniz kazanç oldukça cazip olmak ile beraber evin huzur veren etkisi de çalışmanın zorlaşmasına sebep olabilir. Daha çok televizyon seyrederek ya da daha uzun uyuyarak veya dinlenerek geçmesi istenen zamanın sonunda biriken işler sebebi ile sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra toplumunuz da henüz tam olarak oturmamış ve duyulmamış olan evde çalışma uygulaması sebebi ile de zorluk yaşamanız mümkün. Bazıları bunun bir iş olduğuna tam olarak inanmazken bazıları ise nasıl olsa evde diyerek her an ziyaretinize gelebilir. Yaşanan bu zorluklar ile baş etmek aslında oldukça kolaydır.
- Öncelikle evde çalışma için aylık ve günlük planlamanızı mutlaka yapmanız gerekir. Eğer o gün içindeki planlamanızı erken bitirdiyseniz bir sonraki gün işlerine de geçir yaparak ay sonuna daha rahat girmenin keyfini yaşayabilirsiniz.
- Yapmış olduğunuz planlamaya mutlaka uyum. Bir gün ya da bir saatten bir şey olmaz demeyin. Belki o gün o ay için bu doğru olabilir ama bedensel ve ruhsal olarak tutarsız işlemlere açık hale gelirsiniz. Bu durum ise uzun vadede sıkılmanıza sebep olur.
- İşinizi severek yapmanız ise aslında en önemli hedeftir. İşini sevmeyen kişiler ofis ya da evde çalışma yapması fark etmeksizin her an bundan sıkılır ve çalışmayı istemezler.
- Etrafınızdakilere meşgul olduğunuz ve çalıştığınızı düzenli olarak hatırlatın. Bunun için cep telefonunuzun sesini kısabilir ve arayan kişilere işiniz bittikten sonra dönerek belli edebilirsiniz. Aynı zamanda etrafınızdaki insanların bu işten para kazandığınız bilmesi ve bu konuda takdir görmeniz için ise işiniz ile ilgi olarak ufak bilgileri de paylaşabilirsiniz.
- Evinizdeki mutlaka size ait olan bir evde çalışma alanı yaratın. Sakin bir yer olmasına dikkat etmeniz tavsiye edilir.
- Evde çalışma keyifli olmasına karşın uzun vadede zorlu bir iştir. Hem evde olup hem de aynı işte olduğu gibi sosyal faaliyetlerden uzak kalma durumu ise insanı bunaltabilir. Bunun için ise mutlaka haftada bir gün kendinize mola günü olarak belirleyin. Böylece daha keyifli bir çalışmaya yer açmanın avantajını elde edebilirsiniz.