Güneş Yanığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş bizler için çok önemli bir ısı ve enerji kaynağıdır. Bundan dolayıdır ki, yaz aylarının gelmesi ile birlikte dışarıda geçirilen zamanda artmaktadır. İnsan cildi bu zaman dilimlerinde güneş ışığına daha fazla maruz kalmaktadır. Bundan dolayı yaz aylarında güneş yanığı çok sık görülen hastalıkların başında gelmektedir ve oldukça insanı rahatsız edicidir.

Güneş yanığı, insan cildinin veya derinin güneş ışığına fazlaca maruz kalması neticesinde meydana gelen bir deri hastalığıdır. Çok yoğun bir şekilde güneşin ultraviyole ışınlarının etkisiyle ciltte ilk etapta kızarıklar meydana gelmektedir. Bu tür bir yanık birince derecede yanık olarak tanımlanır Daha sonra bu süre uzarsa deride su kabarcıkları oluşmaya başlar. 3 – 4 saat sonra deride ağrı, kaşıntı ve şişmeler baş gösterir. Bu yanık türü ise ikinci derecede yanık olarak ifade edilir. Fakat yanıklar kabuk bağlamışsa bu durum üçüncü yanık olarak not edilir. Lakin güneş ışınları üçüncü derecede bir yanığa sebebiyet vermez.

Cilt Kanseri ile ilgili yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz: Cilt Kanseri Nedir, Belirtileri ve Teşhisi

Güneş ısı ve ışı kaynağı olmanın yanında ve kişilere de mutluluk vermekle birlikte D vitaminden de yararlanılmaktadır. Fakat güneş ışığına şuursuzca maruz kalmak kişilerde güneş yanığı riskini artırmaktadır. Ayrıca uzun sürede ise deride tedavisi mümkün olmayan DNA hasarlarına yol açabilmektedir. Öte yandan deri kanserleri gibi hastalığa yakalanma riski de daha fazladır. Bundan dolayı güneş ışınlarının zararlı ışınlarından korunmalı ve sadece güneş ışığının faydasından yararlanma yoluna gidilmelidir.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığının işaretleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Buradaki farklılık insanların derisinin cinsinden ve güneş ışınlarına maruz kalınan süreden kaynaklanmaktadır. Beyaz tene sahip insanların koyu olan ciltlere oranla güneş yanığına yakalanma riskleri daha fazladır. Açık tende olan kişiler daha fazla risk altındadır. Bu kişiler daha çok dikkat etmek zorundalar.

Güneş yanığının insanlarındaki en belirgin özelliklerini şöyle söyleyebiliriz;

  • Deride kızarıklık
  • Yanık bölgede ağrı
  • Derinin normalinden fazla sıcak olması ve gerilmesi
  • Derinin pullanıp soyulmaya başlaması

Çok daha fazla veya yoğun bir şekilde güneş yanığının belirtileri ise şöyle sıralayabiliriz;

Derinin sertleşmesi

Deride ödem meydana gelmesi

  • Yüksek derecede ateş görülmesi
  • Halsizlik ve üşüme
  • Nabzın hızlı artması
  • Baş ağrısının ve mide bulantısının görülmesi

Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş yanığına maruz kalmış kişilere yapılacak ilk müdahale çok önemlidir. Özellikle ikinci ve üçüncü derecede olan güneş yanıklarında fazla zaman harcamadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir. Güneş yanığına muhatap olmuş kişilerin bol miktarda su tüketmesi önerilir. Çünkü yanan ciltte gerilme ve sertleşme meydana gelir. Bundan dolayı vücut susuz kalır. Ayrıca yanık olan yere gün içerisinde birkaç defa nemli bir bezi koyarak ıslatabilirsiniz. Böylece yanık bölgenin verdiği acıya hafifletmiş olursunuz. Halk arasında yapılan bir yanlış ise yanıklara iyi gelir düşüncesiyle diş macunu, yoğurt ve üzüm ezmesi gibi maddelerin sürülmesi çok yanlış bir müdahaledir. Tıp alanında sonucu kanıtlanmamış bu tür uygulamalardan kaçınmak en doğru olanıdır. Aksi takdirde güneş yanığı olan bölgeye daha fazla zarar verebiliriz. Ayrıca bölgede bakterilerin artmasına sebebiyet vermiş oluruz. Sadece hekimin bize reçete ettiği ilaçları uygulamak en doğru tedavi yöntemi olacaktır.

İkinci derecenin en belirgin özelliği derinin su toplamasıdır. Cilt su toplamış ise kesinlikle kişiler müdahale etmemeliyiz. Bu yanık bölgeler enfeksiyon riski yüksek olan yerlerdir. Öte yandan bu tür yanıklar daha derin bir yanığın olduğunu bize söyler. Bu tür yaralar açık yara olarakta ifade edilir. Eğer bu yara daha fazla alana yayılmışsa vücudun daha fazla zarara uğrayacağı anlamına gelmektedir. Bu duruma hasta çok dikkat etmelidir. Özellikle alkol bağımlısı, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığı yaşayan insanların damar yoluyla serum tedavisi görmesi gerekmektedir. Güneş yanığına maruz kalan hastaların bu sorundan bir hafta içinde tam iyileşmesi beklenir.

Çocuklarımızı Güneşten Koruma ile ilgili bu yazımızda ilginizi çekebilir : Bebeklerimizi ve Çocuklarımızı Güneşten Nasıl Koruyabiliriz?

Kişiler güneş yanığına maruz kalmamak ve daha fazla acı çekmemek adına güneşin zararlı ışınlarına çok yoğun bir şekilde maruz kalmamalıdır. Buna azami ölçüde dikkat etmelidir. Eğer kişiler güneşin ve sıcağın çok olduğu bir ortamda bulunacaksa kişiler şapka, şemsiye, kasket vb. eşyalar kullanmaları yararlarına olacaktır. Son olarak ne olursa olsun kişiler bu gibi vakalarda mutlaka hekime başvurmaları yapacakları en doğru davranış olacaktır.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

This Post Has One Comment

Comments are closed.