Her bayramda duyduğumuz bir söz vardır nerde o eski bayramlar sözü. Bu sözü söyleyenlerin bir alt nesli de artık şu sözü söylemektedir: Nerde o eski diziler? 1990’lu yıllarda özel televizyonların birer birer mantar gibi açılmaya başlandığı yıllar ve onu takip eden 20 yılda birçok başarılı Türk dizisi çekilmiştir. Eski Türk dizileri diyebileceğimiz bu diziler bir dönem çoğu insanı ekran başından ayrılmasına izin vermeyen dizilerdir.
Eski Türk Dizileri
Akraba ya da komşu ev gezmelerinde mutlaka o saatte gelip çay eşliğinde beraber izlenerek yorum yapılan diziler vardı eskiden. İşte o eski diziler arasında yer alan bazı diziler.
1- Yılan Hikayesi
Köyden İstanbul’a polis köylüsünün yanına gelen köylü kızı ile başlayan macera adeta adı gibi bir yılan hikayesine döndü. Macera ve komplonun yanında güldüren yanları da bulunuyordu. Bütün macera Polis memuru Memoli’nin etrafında dönüyordu. Bir yönüyle günümüzün mafya dizilerinin atası gibi de olsa güldüren yanlarıyla aile dizisi tarzındaydı. 1999-2002 yılları arasında yayınlanmıştır.
2- 7 Numara
Harika bir aile-komedi dizisi dendiğinde hala akla gelen koçlar ve piliçler. Üniversite okumaya şehre gelen dört kız arkadaş babacan ve anaç kişilerin müstakil evlerinin üst katlarını tutarlar. Daha sonra Ev sahibinin köyden amcaoğullarını gelince onlar da 3 katlı evin alt katında yaşamaya başlarlar. Böylece komedi başlar. Köylü erkeklerle, elit kızların komik karşılaşmaları izlemeye değer bir dizi ortaya çıkarmıştır. 2000-2003 yılları arasında yayınlanmıştır.
3- Bir Demet Tiyatro
https://www.youtube.com/watch?v=bb309mXvNDs
1990’lu yılların Güldür Güldür ve Çok Güzel Hareketleri diyeceğimiz fakat sürekliliği olması sebebiyle de eski diziler kategorisine aldığımız program. Tiyatroyu televizyonla birleştiren ilk programlardandır. Çıtır ailesinin başından geçenleri harika bir şekilde anlatan komedi dizisidir. Her ailenin günlük yaşamından bir şeyler bulabileceği dizi 1995-2002 yıları arasında yayınlanmıştır.
4- Tatlı Hayat
Türk Sit com tarzının öncüsü olarak kabul edilebilir. Normal bir hayat sürerken aniden işlerinin gelişmesiyle zengin olan bir çifti anlatmaktadır. Çift artık statü atlayarak sosyete sınıfına dahil olmuştur. Fakat kültürel olarak özelliklerini hala taşımaktadırlar. Bu yüzden kendi içlerinde komik bir çatışma yaşamaktadırlar. 2001-2004 yılları arasında yayınlanmıştır.
5- Kaygısızlar
Türk Absürt komedi dizilerimin öncüsü kabul edilebilir. Köyde ekonomik sıkıntı içerisinde olduğundan İstanbul’daki asker arkadaşının yanına gelir. Burada bir abeslik görülmemektedir. Abeslik ise 3 eş ve 26 çocuğuyla birlikte gelmesidir. Asker arkadaşının evine yerleşen Memnun halinde ismi gibi memnundur. Fakat Asker arkadaşının eşli ve ev sahibi durumdan çok da memnun değildir.
6- Bizimkiler
Nerede o eski diziler diye yakınanların bir başka yakındığı konu ise nerede o eski komşular yakınmasıdır. İşte bu yakınmayı daha da arttıran dizi Bizimkiler dizisidir. Birbirinden çok farklı kişilerin kaldığı bir apartmanda geçen olaylar kendimizden bir şeyler bulup gülmemizi sağlamaktadır. Meraklısından kiralık katiline birçok ilginç tipleme mevcuttur. 1989 yılından 2002 yılına kadar uzun bir sürede yayında kalmayı başarmıştır. Hayatımıza Sevim koş, Dunkof gibi birçok kelimeyi kazandırmıştır.
7- Kurtlar Vadisi
Her ne kadar sonuna birkaç kere başka ek getirerek tuzun soluklu yayınlansa da 2003-2005 yıllara arasında tadı vermemiştir. Bir mafya dizisi olmasına rağmen Perşembe akşamları sanki sokağa çıkma yasağı varmış gibi sokakların boşalmasına neden olmaktaydı. Büyük bir kesim tarafından izlenmekteydi. Hatta filmde ölen Çakır karakteri için gıyaben cenaze namazı bile kılınacak kadar içselleştirilmişti. Hala ölüm yıl dönümünde çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.