Evde evcil hayvan bakımı çocuk sahibi olduktan sonra soru işaretleriyle dolu olan bir durum halini almaktadır. Bazı anne ve babalar çocuklarının sağlığının bozulacağından korkarak evcil hayvan edinmekten çekinmektedirler. Fakat evcil hayvan sahibi olan evlerde çocuk gelişiminin olumlu yönde etkilendiği izlenmektedir.
Empati
Evcil hayvan bulundurmak ve çocuğun da hayvanın bakımına katkı sağlamasına izin vermek, çocuğun diğer canlıları anlamasına ve dolayısıyla empati duymasına yardımcı olur. Empati duygusu gelişmiş kimseler hem kendi gelişimleri hem de kişiler arası iletişimleri için oldukça önem taşımaktadır. Hayvanların da acıktığını, gezmek istediğini ya da üzülebildiğini öğrenen çocuk, diğer canlılara ve çevresindeki insanlara karşı daha saygılı ve daha sevgi dolu büyümektedir.
Doğum – Ölüm Bilinci
Evcil hayvan besleyen, bu hayvanların doğum yaptığı ve ölebildiği gerçeğine şahit olan çocuklar doğum ve ölüm kavramlarının bilincine varırlar. Bu bilinç ile insan doğum ve ölümlerini daha sakin karşılar. Kardeş kıskançlığı ve tek çocuk sendromu gibi durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman evcil hayvan beslemek olumlu yönde etki sağlayacaktır.
Sosyal Yetenek
Sosyal beceri, çocukların çok küçük yaşlarda öğrenmelerini gerektiren; yardımlaşma ve sosyal çevreye uyum sağlama güdülerinin gelişmesini sağlayan bir yetenektir. Sosyal yetenek yönüyle başarılı olan çocuklar yetişkin olduklarında çok daha sağlıklı ve iyi bireyler olmakta ve bu doğrultuda çocuklar yetiştirmektedirler. Evcil hayvan bulundurmak da çevreye duyarlı olmayı ve sosyal yardımlaşmayı geliştirmektedir.
Fiziksel Gelişim
Evde evcil hayvanı olan çocuklar onların davranışlarını taklit ederlerken; hoplar, zıplar ya da onlar gibi yürümeye çalışırlar. Bu davranışlar çocukların fiziksel olarak gelişim sağlamasına yardımcı olur.
Konuşma
Evcil hayvanı olan çocuklar gün içerisinde gözlemlediği hayvanın hareketlerini anne ve babasına anlatırken dil gelişimleri de doğal olarak gelişmektedir.
This Post Has One Comment