En pahalı kitaplar listesi aklınızın dahi alamayacağı fiyatlara alıcı bulabiliyor. Tarihin en önemli kitapları, günümüzde milyonlarca dolara alıcı bulabiliyor. Doksanlarda unutkan bir çocuğunuz varsa, kağıttan oluşan bir altın madeni üzerinde oturuyor olabilirsiniz. Harry Potter’ın sadece okul kütüphanelerine verilen ilk kopyaları şimdi açık artırmada on binlerce dolara satılmakta. Ancak, bu çocuk sihirbazın maceraları dünyanın en pahalı kitapları listemize kıyasla oldukça ucuz kalıyor.
En Pahalı Kitaplar Listesi
En pahalı kitap fiyatları arasında küçük dilinizi yutmanıza neden olacak önemli eserler bulunuyor. En pahalı kitaplar listesi, antik dönemden günümüze uzanan önemli eserleri de içine alıyor. Tarihin belli dönemlerinde yazılmış olan en pahalı kitaplar listemize gelin birlikte göz atalım:
1- En Pahalı Kitaplar: Les Liliacées
Pierre-Joseph Redouté, çiçek tasvirleri ve doğa manzaraları ile ünlü olan Hollandalı bir ressamdı. Bazı sanat çevrelerinin dışında neredeyse unutulmuş, mütevazi bir bitkiyi düşünen en büyük ressam olarak biliniyor. Zambak resimleri koleksiyonlarından biri 1985’te 5 milyon dolar karşılığında satıldı. Bu önemli kitap da en pahalı kitaplar arasında başı çekmektedir.
2- Pahalı Elyazmaları: Shakespeare’in İlk Folyosu
Shakespeare’in tanıtıma ihtiyacı yok. 400 yıl sonra zevk vermeye devam eden şiirler ve oyunlar yazdı, ancak günümüzde biraz pahalı olan birkaç kitap da yazmıştı. İnternetten ücretsiz olarak yazdığı her kelimeyi toplayabilirken bazı insanlar bulunurken bazıları ise gerçek kitapları almayı tercih ediyor. İlk foliolarından biri (eski bir kitap tarzı) 6,2 milyon dolara satıldı.
3- En Pahalı Kitaplar ve Masallar: Canterbury Masalları
İlk basımlar genellikle sonraki basımlardan biraz daha değerlidir. Hatta bazıları koleksiyoncular için özel baskı da çıkarıyorlar. Bazıları, Chaucer’ın Canterbury Masallarının ilk baskısı gibi, 7.5 milyon dolar getiriyor. Maceraperest bir ayak takımı grubunun klasik İngiliz hikayesi 1478’de basıldı ve 1998’de açık artırmada satıldı.
4- Dev Bir Eser: Amerika’nın Kuşları
John James Audubon, kitap yazmak için büyük bir fikri olan 19. yüzyıldan kalma bir Amerikalı idi. Audubon, ABD’de bulunan her kuşun resmini içeren bir koleksiyon üretmek istedi. Planını tam olarak yönetemese de, şimdiye kadarki en pahalı kitaplardan birini üretti. Büyük katlanabilir kitapların her biri bir birey tarafından elle suluboya ile boyanmıştı. Hayatta kalan kopyaların satışları 7.9 milyon dolar, 8.8 milyon dolar ve hatta 11.5 milyon dolar satıldı.
5- Aslan Henry İncilleri
Aslan Henry adında az bilinen bir Fransız dük, bir zamanlar yerel kilisesine oldukça küçük bir İncil kitabı verdi. Kitap dört müjde içeriyordu ve kilisenin merkez parçası olarak kullanıldı. Yaklaşık 900 yıl sonra, bir Londra müzayede evi kitabı o zamandan beri inanılmaz derecede nadir bir sanat örneği olarak 11.7 milyon yıl sonra sattı. Aslan Henry şimdi cesareti yerine kitapları sayesinde hatırlanıyor.
6- En Pahalı Kitaplar ve Rothschild Dua Kitabı
Rothschild Dua Kitabı, bilinmeyen sahiplerinin ve dünya savaşının zengin geçmişine sahip gizemli bir kitaptır. 1500 yılı civarında basılan kitap, şimdiye kadarki en etkileyici Flaman sanatından bazılarını içeriyor. Daha sonra, Avusturya’nın ünlü Rothschild’lerinin eline geçmeden önce Avrupa’daki isimsiz sahiplerinde bir süre kaldı. Naziler tarafından çalınan kitap nihayet 13,4 milyon dolar ödeyen bir Avustralya milyarderine gitti.
7- Amerika’nın İlk Kitabı: Bay Psalm Kitabı
Bay Psalm Kitabı, şimdiye kadarki basılan en pahalı kitaplardan biri değil, aynı zamanda Amerika’da basılan ilk kitaptır. 1640 yılından kalma Psalm Kitabı, Amerikan edebiyat üretiminin başlangıcıydı ve hacıların hayatı hakkında büyüleyici bir içgörü içeriyor. İlk baskı 2013 yılında 14.2 milyon dolara satılmadan önce yüzlerce yıldır örnek olarak kullanıldı.
8- En Pahalı İncil: Aziz Cuthbert İncili
Aziz Cuthbert, Anglo-Sakson işgali ve fetih döneminde ölen bir İngiliz aziziydi. 687’de öldükten sonra, şimdiye kadar bulunan en eski örnek haline gelen küçük bir deri ciltli kitapla gömüldü. İncil, İngiliz müzesine 14.3 milyon dolara satılmadan önce çıkarıldı, Anglo-Sakson akıncıları hakkında bilgi ve yüzlerce yıllık İngilizce tarihine sahip.
9- Demokrasinin Habercisi: Magna Carta
Her İngiliz okul çocuğunun bildiği gibi Magna Carta, demokrasi ve özgürlük için son derece önemli bir adımdı. 1215’te Kral John, gücünü sınırlayan ve kanunları için bir dereceye kadar yasal koruma anlamına gelen yasal belgeyi imzaladı. Belgenin birçok kopyası hazırlandı, bir tanesi yakın zamanda 21.3 milyon dolara satıldı. Yani sizin anlayacağınız Magna Carta da en pahalı kitaplar arasında başı çekiyor.
10- Gerçek Anlamda En Pahalı Kitaplar: Codex Leicester
Codex Leicester, gelmiş geçmiş en büyük düşünürlerden biri olan Leonardo da Vinci’nin not defteri ve dünyanın en pahalı kitabı. Latince yazan da Vinci, kabataslak çizimlerle birlikte doğal dünyayla ilgili düşüncelerini ve teorilerini anlatıyor. Dünyanın en zengin adamı Bill Gates, 30,8 milyon dolarlık şaşırtıcı bir fiyat ödeyerek not defterini aldı. Gates kitabın sayfalarını taradı ve herkesin görmesi için İnternet üzerinden online olarak yayınladı.
Bu yazımızda sizlerle dünyanın en pahalı kitapları hakkında bilmeniz gerekenleri sunduk. En pahalı kitaplar listesinde yer alan önemli eserlere günümüz basımlarından da ulaşabilirsiniz. Pahalı kitaplar arasında yer alan bu önemli eserlerin günümüz basımları da uygun fiyatları ile mevcuttur. Bunun yanı sıra sitemizde yer alan “Yazın Okumanız Gereken Muhteşem 4 Kitap Önerisi” yazımıza da göz atabilirsiniz.