Uzak mesafelerin en düşündürücü sorusu hava yolu firmaları olur. Peki dünyanın en tehlikeli hava yolu firmaları hangileridir?
Uçmak, araba kullanmaktan istatistiksel olarak daha güvenli olabilir, ancak uçağınızın güvenli bir şekilde uçması için sizi yerden binlerce metre yukarıya çıkarmanın doğasında bir yanlışlık var. Ne yazık ki, diğer tüm ticaret alanlarında olduğu gibi, hava yolu şirketi işletme konusunda hem iyi hem de son derece kötü şirketler bulunur.
Ancak, diğer birçok taşımacılık yönteminin aksine bir hava yolu şirketi kötü ise uçağa adım attığınız anda kelimenin tam anlamıyla hayatınızı riske atmış olursunuz. İşte, uçağa binmeden önce iki kez düşünmenize neden olabilecek 10 hava yolu şirketi.
İşte Dünyanın En Tehlikeli Hava Yolu Firmaları
-
Daallo Hava Yolları
Somali, gökyüzünde uçan büyük araçlara sahip olan her işletme için zorlu bir pazardır. Daallo Havayolları, savaşın yıktığı ülkenin pazarında faaliyet gösteren ve hatta Türk Hava Yolları gibi uluslararası büyük bütçeli hava yollarıyla mücadele etmek için en büyük rakibi Jubba Airways ile birleşerek, mevcut koşullarda oldukça övgüye değer bir iş yaptı. Yirmi yıldır, havayolu şirketi savaş baronları ve militanların ezdiği bir ülkenin yaşam çizgisi olarak hareket etti.
Daallo, tarihsel anlamda değişken bir bölgedeki oldukça küçük bir işletmeciydi. Bu da, ölümle sonuçlanan sadece üç kazası olmasını daha etkileyici kılıyor. 2016 yılında bir bombalı saldırıda uçağın içinde bulunan terörist üzerindeki bombayı patlattı. Bomba Daallo yolcu uçağının gövdesinde büyük bir delik açtı. Patlamanın uçakta bulunan herkesi öldürmesi gerekiyordu, ama tek ölüm uçaktan aşağıya düşen fakir bir yolcuydu. Sonuçta, işler çok daha kötü olabilirdi.
-
Blue Wing
Blue Wing, Surinam’da küçük bir uçak filosu işleten bir havayolu şirketi. Bu ülkedekiler için başka bir seçenek mevcut değil. Şirketin uluslararası itibarı ise hiç de iyi değil. Bu itibar, büyük ölçüde, 2002 yılında kurulan şirketin ilk yıllarında kullandığı yaşlı Antonov uçaklarından geliyor. 2008’de, Blue Wing şirkerine ait bir uçak bir dağ yamacına düştü ve iddiaya göre üzerinde zaten bir başka uçak bulunan bir pist üzerine inmeyi deniyordu. Bu çarpışma uçakta 19 kişinin hepsini öldürdü. Bir yıl sonra, bir başka Blue Wing’e ait Antonov bir pist kazası yaşadı ama neyse ki bu sefer ölümle sonuçlanmadı.
Üçüncü bir Antonov 2010’da düştüğünde, uçaktaki sekiz kişinin hepsi öldü, AB kısa bir tarihte bu hava yolunu ikinci kez yasakladı (ilki 2004 yılındaydı). Yasak o zamandan beri kalkmadı.
-
SCAT Hava Yolları
Eğlenceli kelimelerden hoşlanıyorsanız, muhtemelen SCAT Hava yolları ile uluslararası uçuşlarda kesin olarak eğleneceksiniz. Bu Kazak havayolu şirketinin kısa bir süre önce Avrupa Birliği içinde uçuşları yasaklandı. Ancak 2013-2015 yılları arasında güvenlik kayıtlarına baktığınızda bir trend ortaya çıkıyor: Uçakların kalkarken havalanamaması ve iniş sırasında yaşanan sorunlar, iniş takımı sorunları ve hatta iniş sırasında uçağın sol iniş takımlarındaki lastiklerin patlaması.
Kokshetau’dan Almaata’ya uçan bir SCAT Havayolları uçağının sisli koşullarda uçarak riske girmesi ve 2013 yılında Almaata pistine inerken yaşanan ölümcül kaza olmadan bile bu sorunları duymak oldukça korkunç şeyler. Uçak pistten bir kilometreden daha az bir uzaklıkta bulunan bataklıkta bulundu. Mürettebat ve 16 yolcu öldü. Avrupa’nın kullanılmaması gereken hava yolları listesine dahil edilmelerinden bu yana işlerin daha iyiye gittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 2018 yılında bir başka Almaata’ya giden uçakğın iniş sırasında kuyruğu piste vurdu. Neyse ki, bu sefer 233 yolcudan yaralanan olmadı, ancak bu durum hava yolu şirketinin tarihiyle ilgili olarak olumlu düşünebilmeye engel oluyor.
-
Nepal Hava Yolları
Nepal Havayolları ( ya da Royal Nepal Airlines) dünyanın en zor ve az hizmet verilen bölgelerinden birinde, dağlarla kaplı zor pistlerle iniş kalışlar gerçekleştirmekte. Yine de, bu onların güvenlik kayıtlarında mazeretlerin olduğu anlamına gelmez. Havacılık Güvenlik Merkezi 40 yıl içinde resmi anlamda Kraliyet ön ekiyle uçuşlarına devam eden Nepal Hava Yollarının 16 defa ölümcül kazalar yaptığını söylemekte. Bunlar içinde hava ve coğrafi şartlara bağlı olanlar olduğu gibi, pilotların öldürülmesi gibi korkunç olaylar da yaşandı.
Hava yolu nihayetinde adını Nepal Havayolları olarak değiştirdi, ancak bu isim değişikliğinden sonra da üç kaza geçirdi. Bunlardan en kötüsü 18 kişiyi öldüren 2014 yılında uçağın dağlık alana düşmesiydi. Belki de bunu duymak çok enteresan olmayacak ancak hava yolu Avrupa Birliği tarafından yasaklandı.
-
Susi Air
ABD’nin, elçilik personelinin uçuşlarında kullanmalarını yasaklaması bu hava yolunun güvenliği hakkında az çok bir fikir veriyordur. Sadece 12 ay içinde meydana gelen en az üç kazadan sonra, 2012’de Endonezya havayolu olan Susi Air’in adı dünyada bilinmeye başladı. İlerleyen zamanlarda Birleşik Devletler Diplomatik Güvenlik Bürosu tüm ABD vatandaşlarının dikkatini çekerek firmanın hiçbir şekilde kullanılmamasını açıkladı.
Havacılık Güvenliği Ağı, Susi Air adı altında sadece iki kaza listeliyor olsa da (ikisi de 2011 yılında yapılan kargo uçuşlarıydı). İşin daha da tuhaf tarafı hiç bir şekilde gizlenmeye çalışılmayan Endonezyalı pilotların uçuşları sırasında eroin kullanmaları. Bu son zamanlarda herkes tarafından bilinen bir durum haline geldi.
-
Tara Air
Evet, yine Nepal. Tara Air, kendisini Nepal dağlarındaki en yeni ve en büyük hava yolu olarak tanıtıyor, altı tane kısa mesafede iniş kalkış yapabilen uçağa sahip. Küçük ve hafif olan bir uçağın en azından nispeten az sayıda kazaya karışacağını düşünürsünüz, ancak ne yazık ki, Tara Air’in güvenlik sicilinde bu durum pek de öyle değil.
Havacılık Güvenliği Ağı’nın tarif ettiği gibi, havayolu şirketi 2009’da kuruldu ve faaliyetinin ilk on yılında, beşten fazla kazaya karıştı. Bu kazaların ikisi ciddiydi ve toplam 45 kişinin ölümüne neden oldu. Alltı uçaklı bir şirketin iki kaza yapıp, bu kazalarda herkesin ölmesi bu şirkete çok da fazla güvenilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.
-
Kam Air
Kam Air’in ellerinden gelenin en iyisini yaptığına dair hiçbir gösterge yok. Ancak New York Times koşullar göz önünde tutulduğunda yapabilecekleri pek fazla şey olmadığını söyleyerek bu hava yolu şirketine biraz destek çıktı. Kam Air pek çok hava yolunun karşılaşmadığı bir kaç engelle karşı karşıya geliyor. Sonuçta, Kam Air Afganistan’da faaliyet gösteriyor ve bu nedenle yerel suç patronları ve Taliban gibi küçük aksaklıklarla uğraşmak zorunda kaldılar. Yıllar geçtikçe, uçakları öfkeli yerel çeteler tarafından kovalandı. Uçaklarında afyon kaçakçılığına izin verdikleri için kara listeye alınmışlardı ve inecekleri pistler roketler için güzel hedeflerdi.
Hala çalışabilmelerinin tek nedeni, azim ve Afganistan’ın uçuş pazarının % 90’ına sahip olmaları. Bununla birlikte Afganistan kara yoluyla güvenle seyahat etmek için çok büyük ve oldukça tehlikelidir. Bu yüzden uçaklar genellikle seyahat etmek için tek seçenektir. Bu süreçte Kam Air ülkedeki en büyük vergi mükelleflerinden biri oldu ve hükümet için vazgeçilmezdir. Bu, bir Kam Air uçağı ile uçmanın, ister yolcu ister pilot olsun güvenli olduğu anlamına gelmez. Kam Air, ülkeyi bir arada tutan bir şirket olduğu için pilotlarına yapılan saldırılar bu birliği bozmanın en kolay yolu. Şirket pek çok uçuşunda, uçuş sırasında öldürülen kendi çalışanlarının tabutlarını taşımıştır. 104 kişinin ölümüne sebep olan 2005’teki kaza bile tek başına Kam Air’in bu listeye dahil edilmesi için yeterli.
-
Lion Air
2000 yılında faaliyete başlamasından bu yana, Endonezya’nın Lion Air firmasına ait sekiz uçağın başına çeşitli kazalar geldi ve uçaklar bu kazalar sonrasında tamir edilerek yeniden sefere kondu. 2019 yılında, Lion Air’e ait bir Boeing 737 Max uçağının karıştığı kazada 189 kişiyi öldü ve hemen arkasından Etyopya hava yollarının aynı modele sahip uçağının düşmesiyle Boeing 737 Max uçakları tüm dünyada hangarlara çekildi.
Garip bir şekilde, Lion Air kendine has olarak çok kötü bir marka imajı varmış gibi görünüyor. Pilotları, uyuşturucu kullandıkları için sürekli tuhaflıklar sergiliyor. Tercih ettikleri uyuşturucu, lokal olarak sabu-sabu olarak bilinen kristal met’dir. Korkunç bir şekilde, önemli bir pilot, ülkenin Ulusal Narkotik Ajansı’nın operasyon şefine, pilotların kristal metini yaşam tarzlarının bir parçası olarak gördüklerini ve görevlerini yerine getirirken uyanık ve formda kalmak için zorunlu olarak kullandıklarını söylemiştir. Bir sonraki bilet rezervasyonunuzu yaptırmadan önce çok iyi düşünün.
-
Merpati Nusantara Hava Yolları
Evet, bu listede başka bir Endonezya havayolu var. Merpati Nusantara, Havacılık Güvenliği Ağı’nda 1962’de kurulduğundan bu yana isminin en az 50 kaza ile gündeme geldiği Jakarta merkezli bir şirkettir.
Hava yolunun kazalarından sonuncusu birkaç yıl önce, 2013’te oldu ve 2015’te AB’nin yasaklı hava taşımacılığı listesinden bile çıkarıldılar. Ancak, bu gerçeklerin her ikisi de muhtemelen Merpati’nin 2014’te uçmayı bırakması nedeniyle sahip olduğu parayı kaybetmemek amacıyla yapıldı. Tahmini borçları, toplamda 734 milyon dolar. Yine de endişelenmeyin – 2019’da tekrar uçmaya başlayacak kadar yatırım sermayesi toplayabilecekleri konusunda iyimserler.
-
Dünyanın En Tehlikeli Hava Yolu Firmaları Ariana Afghan
Ariana Afghan, Afganistan’da 1955’ten bu yana havacılık sektöründe kalmayı başardı ve Kam Air’in liderlik meşalesini elinde tutmasına rağmen kendilerini Afganistan’ın lider havayolu şirketi olarak ilan ettiler. Ariana 12 varış noktasına, 2017 başında yalnızca dört uçaktan oluşan yaşlı bir filoyla uçuş gerçekleştiriyordu. 2019 sonuna kadar toplam yedi uçağa kadar büyüme planları var. Beklediğiniz gibi, küçük bir ticari hava yolu işletmek dünyanın en karmaşık bölgelerinden birinde kolay olmamıştı ve Ariana Afgan’ın bunu ispatlayacak trajik olaylar dizisi var.Uçak kazası olarak ciddi kayıplarla karşımıza çıkan birçok olay yaşanmıştır.
Bu küçük havayolu şirketi, resmi olarak sekizinin ölümlü olduğu toplam 27 kaza yaşadı. 1969’da, bir iniş hatası, Ariana Boeing 727’nin bir eve çarpmasına neden oldu, bu çarpma sonucu “parçalanmış” olan uçakta yer alan 48 kişiyi öldü. 1998’de bir 727, Kabil yakınlarındaki bir dağa çarptı ve 45 kişiyi öldürdü. Ayrıca Pakistanlı bir savaşçının, bir Ariana Afgan uçağını düşürdüğü ve 25 kişinin öldüğü 1988’de meydana gelen bir olay daha var. Ancak Pakistan bunu inkar ediyor. Ariana ile uçarken diğer potansiyel riskler arasında garip kazalar ve uçakların roketlerle vurulması gibi olaylar var.