Dünyaca Ünlü Yazarların Kaleminden Kitap Sözleri

Bazı kitapların hayatımızda ve benliğimizdeki etkisi diğerlerine göre daha fazla olur ve bu yüzden kitap sözleri sevilir. O kitabın içindeki bir paragraf, bir söz, bir kelime kalbimize dokunur, ruhumuzu sarar ve bizi kitaba bağlar. İçinde bizi sarsan, titreten, adeta duvara toslamışız gibi etkiler bırakan kitap sözleri olsun isteriz.

Bu güzel kitap sözleri bir de duygularımızdan izler taşıyorsa diğerleriyle paylaşmamak olmaz ki başka insanlar da kitaba ulaşıp ondan faydalanabilsinler. Biliriz ki paylaştığımız bu kitaplarda sözler, diğer okurlara ulaştığında onları da tam okuma damarından kavrar. İç sarsıcı, yeni ve özgün fikirlerle dolu kitap sözleri paylaşır ve çoğalırız.

İlginizi Çekebilir: 150’den Fazla Samsung Kullanıcı Bilgileri Çalındı!

Kafka’nın da dediği gibi: “Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamızdan vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?” (Aforizmalar kitabından)

 

Yeraltından Notlar – Dostoyevski

Yeraltından Notlar – Dostoyevski

Suç ve Ceza’nın ayak seslerinin duyulduğu bu kitapta Dostoyevski, yalnız ve yeraltında olduğunu düşünen bir adamın iç münakaşalarını ve hayatını anlatarak onun derin karakter analizini yapar.

Dostoyevski’nin Yeraltından notlar isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

 “Çünkü bizler yaşamdan koptuk, hepimiz az veya çok aksıyoruz. Hem öylesine kopmuşuz ki zaman zaman gerçek ‘canlı yaşam’dan tiksiniyoruz. Bu yüzden de bize onu hatırlattıklarında buna dayanamıyorum.”

Sıfır Noktasındaki Kadın – Neval El Seddavi

 

Kitapta cezaevinde idam cezasına çarptırılmış adeta bu cezayı kendi istemiş bir kadının yazara anlattığı gerçek yaşam öyküsü yazılmıştır. Aynı zamanda kapalı toplumlardaki kadın varlığı ve kadına bakış açısı çarpıcı bir dille sorgulanmıştır.

 “Hiçbir şey beklemiyorum, hiçbir şey istemiyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum. Özgürüm ben.”

 Yerdeniz Büyücüsü – Ursula K. Le Guin

Yerdeniz Büyücüsü – Ursula K. Le Guin

 

Yerdeniz Serisi’nin ilk kitabı olan Yerdeniz Büyücüsü’nde Le Guin, büyü gücüne sahip olan Ged’in çocukluktan gençliğine kadar yaşadıklarını ve bir dünyanın değişimini anlatır.

Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz Büyücüsü isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Dünya bir denge içindedir. Denge’dedir. Büyücülerin çağırma ve dönüştürme güçleri dünyanın dengesini bozabilir. Bu güç tehlikeli bir güçtür. Korkunç bir güçtür. Bilgiyi izlemeli, gereksinime hizmet etmelidir. Bir mum yakan bir gölge yaratır.”

Atuan Mezarları – Ursula K. Le Guin

Atuan Mezarları, büyülü bir dünyanın anlatıldığı Yerdeniz Serisi’nin ikinci kitabıdır. Bir genç kız olan Arha’nın büyüme ve bildiği, öğrendiği, yaşadığı dünyadan kopma serüveni anlatılır.

“Öğrenmeye başladığı her şey aslında özgürlüğün yüküydü. Özgürlük ağır bir yüktür, ruhun yüklenmesi gereken büyük ve garip bir sorumluluk. Kolay değildir. Verilen bir armağan değil, yapılan bir seçimdir; bu seçim de zor bir seçim olabilir. Yol, yukarıya, ışığa doğru çıkar ama yüklü yolcu oraya hiçbir zaman varamayabilir.”

Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

Kitapta idam cezasına çarptırılmış bir adamın idamdan önceki son günü, yaşadıkları ve düşündükleri incelenir. Victor Hugo, idam cezasının suçlular üzerinde hiçbir caydırıcılığı olmadığını yalnızca toplumun vicdan rahatlatması olduğunu söyleyerek bunun üzerine gider.

Victor Hugo’nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“… Veya bu adamın bir ailesi vardır, o zaman boynunu kestiğiniz darbenin sadece onu öldürdüğünü, babasının, annesinin, çocuklarının bu durumdan hiç etkilenmeyeceğini mi sanıyorsunuz? Hayır. Onun kellesini uçururken bütün ailesini de öldürüyorsunuz. Ve yine masumları yok ediyorsunuz.”

Bir Delinin Hatıra Defteri – Gogol

Bir Delinin Hatıra Defteri – Gogol

Bu hikayede kendi halinde bir memurun, İvanoviç’in müdürün aralarında sınıfsal farklılık olan kızına tek taraflı aşık olduktan sonra nasıl delirdiği ve bu deliliğin bir sonucu olarak kendisini olduğundan daha önemli biriymiş gibi görmesi anlatılır.

 “Ama bu dünyada hiçbir şey kalıcı değildir. Mutluluk bir kez geldikten sonra azalır. Biraz zaman geçince bitmeye yüz tutar. En sonunda da tükenir ve biz her zamanki ruh halimize döneriz.”

Kuş Uçar Kanat Ağlar – Şükrü Erbaş

Bu kitap bir şiir-hikaye örneğidir. Her hikaye de farklı bir duyguyla karşılıyor okuyucuyu. Aşk, acı, hüzün, umut… Şükrü Erbaş’ın şiirsel diliyle birleştiğinde bu şiir-hikayeler okuyanın üzerinde derin bir etki bırakıyor.

 “Şimdi hepimiz elimizde bir ölü dünya, koşa koşa bütün iyilikleri unutmaya çalışıyoruz.

Ermiş – Halil Cibran

Ermiş’te, sürgün hayatı yaşadığı adadan bir gemiyle ayrılmak üzere olan bir bilge vardır. Kitap, onun çevresinde toplanan ada halkının sorularına verdiği yanıtları bir anlamda öğütleri anlatır.

Halil Cibran’ın Ermiş isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Aynada kendini seyreden sevecenlik taşa döner ve kendine methiyeler düzen iyi bir edim, felaketlere gebedir.”

Toplum Sözleşmesi – J.J. Rousseau

Toplum Sözleşmesi – J.J. Rousseau

Bir politika analizi olan kitapta, devlet, halk, egemenlik kavramları derinlemesine incelenmiştir.

“Gerçeği bütün açıklığıyla söylemiş olmak insana bir şey kazandırmaz, halk da insana ne elçilik bağlar ne profesörlük verir ne de maaş bağlar.”

Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Kitapların yasaklandığı ve kitap okuyanların cezalandırıldığı bir distopyada itfaiyecilerin görevi değişmiştir, onlar artık yangın söndürmekle değil yangını başlatmakla görevlidirler. Bu dünyada kitapları yakmakla görevli bir itfaiyecinin içinde olduğu düzeni sorgulamaya başlamasının öyküsü anlatılır.

Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451 isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Dünyayı gör. Fabrikalarda üretilen veya bedeli ödenen herhangi bir rüyadan daha fantastiktir o.”

Dalloway – Virginia Woolf

Romanda bilinç akışı tekniğiyle farklı karakterler üzerinden Clarissa’nın bir günü ve yaşadığı hayata ilişkin düşünceleri anlatılır.

“Adlarını bilmese de arkadaş olduklarını biliyordu. En iyi arkadaşlar isimsiz arkadaşlardır ve en iyi şarkılar da sözsüz olanlar.”

Son Kuşlar – Sait Faik Abasıyanık

Son Kuşlar – Sait Faik Abasıyanık

Kitap Sait Faik’in hüzün, ada ve İstanbul konulu hikayelerinden oluşmaktadır.

“Ölesiye yalnız, ölesiye mesudum. İçim kalabalık çekiyor. İnsanlar çekiyor. Çocuklar istiyorum: haşarı, sarışın, esmer, edepsiz… Seyahatler çekiyor içim.” Yandan Çarklı

Od – İskender Pala

İskender Pala bu kitabında Yunus Emre’nin hayatını kurgulayarak anlatmıştır. Yunus Emre’nin şiirlerinden hareketle düşüncelerinin derin analizi yapılmış ve kurgunun içine yerleştirilmiştir.

İskender Pala’nın Od isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Anladım ki insan bu dünyaya bir dava için değil ancak bir sevgi için gelebilir.”

Dalgalar – Virginia Woolf

Bilinç akışı tekniği kullanılarak üç kız üç erkek, altı arkadaşın çocukluklarından yaşlılıklarına kadar olan hayatları gün metaforu kullanılarak anlatılmıştır.

“İşte onu bu yüzden seviyorum. Hiç hatırlamadan neredeyse hiç bilmeden hayatımdan çıkacak. Ve ne kadar inanılmaz görünse de ben de başka hayatlara geçeceğim, bu sadece bir eğlence belki, bir başlangıç.”

Yabancı – Albert Camus

Yazar kitapta kendi kendisine bile yabancılaşmış, en basit duygulardan bile uzak nihilist bir adamın cinayetini anlatır.

Albert Camus’un Yabancı isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Doğrusunu söylemek gerekirse onun muhakemesini pek kavrayamamıştım. Çünkü sıcaktan dehşetli rahatsız oluyordum ve odadaki koca koca sinekler sürekli yüzüme konuyorlardı; ayrıca adamdan biraz korkuyordum. Fakat aynı zamanda bunun gülünç olduğunu çünkü cinayet işleyenin ben olduğumu da kabul ediyordum.”

Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez

Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez

Marquez bu kitabında, yaşadıkları kasabayı terk ederek kendilerine başka bir yerleşim yeri bulan bir grup insanı ve atalarının ardından gelen nesillerin yaşayışı, duyguları ve isimleri dışında da birbirlerine olan benzerliklerini, büyülü gerçeklik akımına uygun olarak anlatır. Gerçeküstü olayların hepsi gerçekmiş gibi okuyucuya yansıtılır.

“İnsan ölme zamanı geldiğinde değil, ölebildiği zaman ölür.”

Kendini İmha Etmenin Kolay Yolları – Bill Little

Ters psikoloji üzerine odaklanmış bir kişisel gelişim kitabıdır. Bill Little, aslında iyi bir hayat için yapılmaması gereken şeyleri ‘eğer kendinizi imha etmek istiyorsanız…’ diyerek yapılması gerekenler olarak yazar.

“Hayatı her şeye ‘ama’ diyerek yaşayanlar yüzleri hariç her şeylerini kaybederler.”

Bu Ülke – Cemil Meriç

Kitap Cemil Meriç’in doğu-batı problemi, sağ-sol ayrışmasına ilişkin görüşlerini içermektedir. Denemelerden oluşan kitapta yazar, yıllardır düşündüklerini sayfalara aktarmıştır.

Cemil Meriç’in Bu ülke isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Hepsini boş ver de, diye düşündü, hakkımı düşmanım saydığım savunmaya, dostum dediğim yemeye başladıysa…”

Dracula – Bram Stoker

Asıl itibariyle bir korku romanı olan Dracula gotik edebiyatın baş yapıtlarından biridir. Jonathan Harker, Kont Dracula’nın Londra’dan satın aldığı mülklerin işlemlerini patronunun yerine tamamlamak için Transilvanya’ya gider. Fakat bir süre sonra burada tutsak olduğunu ve Kont’un acayip bir yaratık olduğunu fark eder.

“Onları dinleyin, gecenin çocukları… Nasıl bir müzik yapıyorlar ama!”

Şeker Portakalı – Jose Mauro de Vasconcelos

Şeker Portakalı – Jose Mauro de Vasconcelos

Roman, günün birinde acıyı keşfeden bir çocuğun, aslında yazarın kendi şiddet, horlanma ve sevgi arasında geçen kendi çocukluğunun öyküsüdür. Yazar ana karakter olan Zeze’nin çocukluğunu, dostluğu buluşunu ve kaybedişini anlatır.

Jose Mauro de Vasconcelos’un Şeker Portakalı isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Elimden gelse seninle sekiz yüz elli iki bin kilometre hiç durmadan konuşurum.”

“Bu kadar yola nasıl benzin yetiştiririz?”

“Gider gibi yaparız.”

Alice Harikalar Diyarında – Lewis Caroll

Lewis Caroll’un küçük arkadaşı Alice Liddell için yazdığı bu kitapta Alice’in yanlışlıkla gittiği doğaüstü bir yer ve o yerde başından geçen tuhaf olaylar anlatılır. Bu olaylar küçüklerin hayal dünyasını zenginleştirirken, büyükler için sembolik bazı anlamlar içermektedir.

“Sen de kimsin?”

“Şey, ben, ben de şu an bilmiyorum efendim. Bu sabah yataktan kalktığımda kim olduğumu biliyordum ama o zamandan bu yana sanırım birkaç kere değişmiş olmalıyım.”

Aşk ve Gurur – Jane Austen

Kitap evlenme çağına gelmiş birbirinden huy olarak çok farklı kız kardeşlerin iyi bir evlilik yapma uğraşları ve aşk hayatları etrafında döner. Dönem İngiltere’sindeki insan ilişkilerini yansıtması açısından önemli bir eserdir.

Jane Austen’in Aşk ve Gurur isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Geçmişin sadece güzel anılar uyandıran kısmını hatırlayın.”

Sergüzeşt – Sami Paşazade Sezai

Sergüzeşt – Sami Paşazade Sezai

Türk Edebiyatında önemli bir yere sahip olan kitabın baş kahramanı Dilber adında küçük bir köledir. İlk sahibi bir süre sonra maddi sıkıntılarından dolayı Dilber’i başka bir eve satar. Bu sırada Dilber göz alıcı bir genç kız olmuştur. Satıldığı evin oğlu, Dilber’e aşık olur.

“Ağlamak, uğradığımız felaketlere karşı vücudumuzda kalan son kuvvetin bir feryadıdır.”

Marslı – Andy Weir

Kitapta, öldü sanılarak geride bırakılan bir astronot ve botanikçi Mark Watney’in dünyadan çok uzakta, yalnızca sınırlı besine sahip bir halde Mars yüzeyindeki yaşam savaşı anlatılır.

“Mars’ın ne kadar mutlak bir sessizliğe sahip olduğunu daha önce fark etmemiştim. Burası sesi iletecek bir atmosferi bulunmayan bir çöl gezegeni. Kendi kalp atışlarımı duyabiliyordum.”

Mülksüzler Kitap Sözleri– Ursula K. Le Guin

“Romanım Mülksüzler, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı anlatıyor.” der Le Guin. Mülksüzler kitabında Urras ve Anarres adında yaşanabilir iki dünya vardır. Urras günümüz dünyasına çok benzerken uydu olan Anarres anarşizmin hakim olduğu devletin olmadığı biraz da çorak bir yerdir. Yüz yetmiş yıl önce Urras’tan kaçan anarşistler Anarres’de kendilerine bir düzen kurmuştur. Kitapta Anarres’te fizikçi olan Shevek’in Urras’a yaptığı gezi ve sonuçları anlatılır.

“Urras’ta doğru hareket etmenin, temiz bir yürekle hareket etmenin yolu yok. İçine kâr, zarar korkusu ve güç isteği girmeden yapabileceğiniz bir şey yok. Hanginizin diğerine “üstün” olduğunu bilmeden ya da kanıtlamadan bir başkasına günaydın diyemezsiniz. Diğer insanlara kardeş gibi davranamazsınız, onları kullanmanız ya da aldatmanız, onlara emretmeniz ya da itaat etmeniz gerek. Başka birine dokunamazsınız, yine de sizi yalnız bırakmazlar. Özgürlük yok.”

Alemdağ’da Var Bir Yılan – Sait Faik Abasıyanık

Alemdağ’da Var Bir Yılan – Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik’in ölmeden önce çıkardığı son eser olan kitapta diğer kitaplarından ve hikayelerinden farklı olarak daha karamsar, daha hüzünlü bir hava vardır. Anlatıcı da karakterler de yalnız ve küskündür.

“İnsanlar var, sevdiklerini almışlar şu saatte koyunlarına, dalmışlar iki kişilik rüyalarına. Pekala ne yapalım? Ama sen Zeyrek yokuşunda kuyruksuz, tüysüz, uyuz, soğuktan titreyen bir sokak köpeği, ben Panco’nun arkadaşı, başka hiçbir şey değil, yağmura vurmuş, uykusuz, canı burnunda, yüreği Ağaççileği Sokağı’nda, kafası Bomonti tramvay durağından yüz metre uzakta kirli bir yastıkta bir adamcağızım.” Öyle Bir Hikaye

Kara Kara Kapkara – Işın Beril Tetik

Kitap Türk kültürünün ağır bastığı korku hikayelerinden oluşmaktadır.

Işın Beril Tetik’in Kara Kara Kapkara isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Sessizlik kimi zaman sağır edercesine bağırır kulağınıza, önce avaz avaz sonra çığlıklarla! Özellikle geceleri, uykuya dalmadan hemen önceki sessizlik, bir başka yankılanır kafanızın içinde… Ölüm şarkısı gibidir, pusuda bekleyip en çaresiz anınızda üzerinize çullanan dehşet gibidir.”

Kitap Evi Kitap Sözleri– Enis Batur

Romanın kahramanına zengin bir adaman büyük bir miras kalır. Bu miras kocaman bir ‘kitap evi’dir. Fakat diğer bütün evler gibi bu evin de bir gizemi vardır, kahraman kendini bu gizemi çözmek için uğraşırken bulur.

“Gerçek kitap tutkununun merakına ket vurma, önünde açılan küçük evrenin ortasına dalma isteğini erteleme olanağı yoktur. Sıra tanımaz bu tutku, sıraya koymayı bilmez. Kitap dünyasında, yalnızca yazmanın sırası vardır.”

Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu – Haruki Murakami

Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu – Haruki Murakami

Kitapta iki farklı evren bulunuyor, bunlar Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu. İlki ana karakter Hesapçı’nın da bulunduğu kovalamacalarla dolu, ikincisiyse durağan, zıt duyguların bulunmadığı bir evren.

“Doğduğumdan beri varlığım hiçbir zaman böylesine önemli bir anlam taşımamıştı.”

Sevdalinka Kitap Sözleri – Ayşe Kulin

Yugoslavya’nın dağılma sürecini Boşnak gazeteci Nimeta’nın bakış açısından anlatan kitapta savaşın kan donduran yıkımı da gözler önüne serilmiştir.

Ayşe Kulin’in Sevdalinka isimli kitabından alıntılanan Kitap sözleri;

“Allah’ın adını kullanarak, insanlara Allah adına eziyet ve kıyım yapan herkes şeytandır.”

 

 

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *