Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusu merak edilmektedir. Çocuklarda ders çalışmama problemi, öğretmenler ve yetişkinler için büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır. Yetişkinler tarafından çocuklara sağlanan her türlü imkana rağmen, çocukların bu konuda isteksiz olmaları, sorumsuzluk örneği olarak gösterilmektedir. Öğretmenler tarafından çocuklara ilgi gösterilmesi ve karşılığında da çocuğun derslerine ilgisiz olması, öğretmenleri zaman zaman üzmekte ve yer yer kızdırmaktadır.
Bu durum ebeveynler için daha ciddi boyutlara ulaşmakta ve çocuğa bu konuda bazı ağır yaptırımlar gündeme gelmektedir. Anne ve baba tarafından bu konuda çocuğa baskı yapılması ya da yetişkinler tarafından kendi duygularının kontrol edilememesi sonucunda durum, içinden çıkılması zor bir hale ulaşmaktadır. Çocuklara her türlü fırsatın sunulmuş olmasına rağmen çocukların neden ders çalışmayı tercih etmedikleri merak konusu olmaktadır.
Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı: Müfredat Sorunu
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusuna eğitim müfredatının eğlenceli hale getirilmesi sağlanmalı şeklinde bir cevap verilebilir. Uzmanlara göre çocukların ders çalışmama problemi çok da basite alınmaması gereken bir durumdur. Çocukların ders çalışmama nedenleri birbirinden farklılık arz etse de genel olarak ortak nedenler ağırlıkta olmaktadır.
Bu sorunun tüm insanlar için geçerli bir durum olduğu, ders çalışmanın aslında kimsenin eğlenerek yaptığı bir iş olmadığı yine uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ders konularının başkası tarafından belirlendiği ve başkası tarafından belirlenen bir müfredatın öğrenilmesinin de çok heyecanlı bir tarafı olmadığından bahsedilmektedir. Bu şartlar altında bir çocuğun ders çalışmayı istemesinden ziyade istememesi daha doğal karşılanmalıdır. Müfredat, eğlenceli bir hale getirilirse çocukların ilgisi artacaktır.
Ders Çalışmanın Ödülünün Geç Gelecek Olması
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorunu cevaplamak için, çocukların ders çalışmak istememe nedenleri iyi bilinmelidir. Çocuğun bugünden itibaren ders çalışmaya başlaması karşılığında alacağı ödülün uzun yıllar sonra iyi bir üniversite ya da meslek olarak geri dönecek olması, çocuğun bunu anlamasını ve eyleme geçmesini zorlaştırmaktadır. Çocuk, gelecekte elde edeceği rahatlıktan ziyade bugünkü hazzı tercih ederek oyun oynamak istemektedir.
Aslında insanların büyük bir çoğunluğu bu güdü ile hareket etmektedir. Bilgisayarlar, tabletler, oyun konsolları çocukların ders çalışmasını engellemede öncü konumda bulunmaktalar. Beyin tarafından en büyük hazzı veren eylemler kısa sürede sonuç aldığımız eylemler olmaktadır. Beyin tarafından hazzın kontrol edildiği bölge yirmili yaşlarda olgunlaşmaktadır. Bu nedenle bir çocuğun kısa süreli hazzı bırakıp da ders çalışmaya yönelmesi kolay değildir.
Bu durum, çocuğun bir kusuru değil aksine sahip olduğu beynin bir tercihi olarak kabul edilmektedir. Farklı yöntemler uygulayarak çocukların ders çalışma sürecini daha dikkat çekici bir hale getirmek ise güzel bir haber vermek gerekirse mümkündür. Çocuğum ders çalışmıyor Diyenler için Öneriler eğiticiler tarafından farklı platformlarda anlatılmaktadır.
Başarı Elde Etmiş Bir Model Gösterilmeli
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusunun en etkili yanıtı model göstermedir. Çocukların başarılı olma güdülerini harekete geçirmek için, başarı elde etmiş birini rol model olarak göstermek güzel sonuçlar verebilir. Çocuklar için başarılı ve canlı bir örneğin karşılarında durmaları kendilerini motive edecektir.
Ayrıca, rol modeli gördüklerinde, başarılı bir insan olmak için kendilerinin de çaba göstermeleri gerektiğini anlayacaklardır. Henüz ders çalışma alışkanlığına sahip olmayan çocuklar için bu model gösterme eylemi etkili sonuçlar vermektedir. Çocuklar için rol model seçiminde kendi sınıf öğretmenlerinin seçilmesi ise çok sık kullanılmaktadır. Bazı çocuklar, sınıf öğretmenlerini çok sevdikleri için bunları kendilerine rol model olarak seçmektedir.
Psikolojik Direnci İle Mücadele Edilmeli
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusunun diğer bir yanıtı çocuğun psikolojisi ile baş etmekte yatmaktadır. Bu süreçte çocukla konuşarak günde en az ne kadar süre ile ders çalışmak istediği, hangi saat aralıklarında ders çalışabileceği sorulmalıdır. Çocuk, örneğin günde 1 saat ders çalışmak istediğini söylediğinde, ona şöyle söylenmelidir:
“Günde 1 saat ders çalışabileceğini söyledin, ben sadece yarım saat ders çalışmanı bekliyorum.”
Çocukta ders çalışma alışkanlığını kazandırma isteğinin bilinci bu şekilde oluşturulmalıdır. Burada amaç, çocuğun yarım saat de olsa ders çalışma devamlılığını sağlamak olmalıdır. Bu sürecin ikinci aşaması, çocuğun her gün belirlenen sürede ders çalışmasıdır. Sürecin kuralları, çocuğa ayrıntılı bir şekilde anlatmalıdır. Yani bu yarım saatlik ders çalışma süresine her gün uyulması gerektiği açıklanmalıdır.
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusuna yönelik olarak çocuğa ders çalışma ile ilgili başka kurallar da koyulmalıdır. Diğer kurallar olarak da çocuğun yatarak ya da televizyon karşısında ders çalışmasına müsaade edilmediği belirtilmelidir. Çalışmaların, çalışma masasında ve çocuğun kendi odasında olacağı da eklenmelidir. Bunun nedeni olarak da her gün aynı ortamda çocuğun ders çalışmasını sağlayarak kendisine ders çalışma alışkanlığının kazandırılmak istendiğini anlatılmalıdır.
Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı: Çocuğun Motivasyonu Artırılmalı
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusunun motivasyonla ilgili olan yanıtı da önemlidir. Ders çalışma sürecinde, çocuğun motivasyonunu artırmak gerekmektedir. Belirlenen ders çalışma süresinin üzerine, çocuğun kendi isteği olursa çıkabileceği belirtilmelidir:
“İstersen 30 dakikanın üzerinde ders çalışabilirsin, bu tamamen senin isteğine bağlı, ben karışmıyorum.”
Böyle bu uygulama ile çocuk farkında olmadan belirlenen ders çalışma süresinin üzerine çıkacaktır. Yani bunun için ekstra başka bir çabaya kesinlikle ihtiyaç duyulmamaktadır. İlk başta koyulan ders çalışma süre sınırı ile birlikte çocuk, sınırı aştıkça kendisinin başarılı olacağının inancına ulaşmaktadır. Bunun dışında, ders çalışma sırasında azim faktörünü öne çıkarmak da etkili olmaktadır.
Yani hırstan ziyade azim, anahtar kelime olmalıdır. Hırslı çocuk, kendisi dışındaki unsurlara odaklanmaktadır. Diğer arkadaşlarını geçmeye çalışır. Ancak azimli çocuk, kendini geçmeyi hedefler. Azimli olmak, başarılı olmak adına daha önemli bir yetidir. Azimli bir çocuğun hayat boyunca başarılı olacağını bilinmelidir.
Çocukların Öğretmenlerinden İlgi Görmeleri
Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusunun öğretmenden kaynaklı cevapları da bulunmaktadır. Çocukların öğretmenleri tarafından ilgi görmeleri, okula olan bağlılıklarını artırmaktadır. Bu nedenle ilgili bir öğretmenin kazanabileceği öğrenci sayısı çok fazladır. Bu nedenle çocukların eğitim sürecine adapte olmalarında öğretmenlere büyük bir sorumluluk düşmektedir. İyi bir öğretmen, okulu seven öğrencilerin yetişmesine yol açmaktadır.
Anne ve babanın da çocuğun ders çalışma alışkanlığı kazanması sürecinde aktif katılımı beklenmektedir. Karnesi zayıf gelen çocuğun kesinlikle incitilmemesi gerekmektedir. Çocuk başarılı olamadığında, yanında ailesini destekçi olarak görmesi her zaman önemlidir. Çünkü hayatta herkesin başarısız olduğu zamanlar illa ki olmaktadır. Hiç kimse %100 başarı ile hayatını sürdürmemektedir. Çocukların da normal bir birey gibi düşünülerek onların başarısız olabilecekleri kabul edilmelidir. Çocuk, başarı elde edemediğinde ona, bu süreci yönetmeyi öğretmeli ve her koşulda destekçisi olduğunuzu hissettirmelisiniz.
Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Okunacak Dua
Ders çalışmak istemeyen çocuğa okunacak dua sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Çocuğa faydalı geldiğine inanılan pek çok dua bulunmaktadır. Bu dualardan derse başlamadan önce okunmasının çocuğa iyi geldiği söylenmektedir.
Bunun için “Rabbi Zidni ilmen ve fehmen ve imanen” şeklinde ilim anlayışının ve imanın artırılması anlamına gelen bir dua ile derse başlanmalıdır. Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı sorusunun cevabı, duanın gücüne inananlar açısından manevi anlamda da sıklıkla araştırılmaktadır.
Psikoljik durumlar göz önünde bulundurulmalı ve baskı yapılmamalıdır. Çocuk ders çalışmıyorsa veya öğrenme sıkıntısı çekiyorsa uzmandan yardım alınmalıdır.