Coronavirüs aslında hayvanlarda bulunan ve hastalığa neden olan virüs çeşidinin genel adıdır. Pek az virüs hayvanlardan insanlara geçebilme kabiliyetine sahip olur. Zamanla mutasyon geçiren yeni tip Corona Virüsü belirtileri , 2019 yılında ortaya çıktığı için Covid-19 adını almıştır. Aslen Mers ve Sars ile aynı familyadan gelmektedir. Sars virüsü ile kıyaslandığında öldürme oranı daha az ama bulaşma oranı en yüksek olan kardeştir. Şu ana kadar Veba salgınından sonra dünyada en fazla insan bulaşan virüs için dünya sağlık örgütü yüksek alarm durumuna geçti.
Corona Virüs Nerden Çıktı? Nasıl Yayıldı? Nasıl Bulaşır?
Yeni tip Corona virüs, diğer adıyla Covid-19 isimli virüs ilk olarak, Çin’in Vuhan şehrindeki deniz ürünleri, evcil ve vahşi hayvan satışı yapılan pazardaki çalışanlarda çıkmıştır. Damlacık yoluyla bulaştığı var sayılan hastalığın burada satılan bir vahşi hayvandan insan geçtiği var sayılmaktadır. Aslında hayvanda bulunan Corona virüs insan geçiş özelliğine sahip değildir. Ancak mutasyon geçiren virüs hayvandan insana bulaştı. İnsan bedenine giren virüs burada da mutasyona uğrayarak insandan insana geçme kabiliyetine kavuştu. Bu ivmeyi kazanan virüs artık durdurulamaz oldu. Tüm dünya ve Avrupa’da enfekte olmuş vaka sayısı gün geçtikçe artmakta. Buna bağlı olarak ölüm oranları da hızla yükselmektedir.
Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Corona virüsü belirtileri arasında en belirleyici olan düşmeyen yüksek ateştir. Görülen ilk belirtiler Enflüanza virüsünün neden olduğu grip ile oldukça benzerlik gösterir. Ama bu virüs alt solunum yollarına daha hızlı geçiş yapar ve zatürreye neden olup hastalığın seyrini gittikçe ağırlaştırır. Hastalık böbrekleri ve sindirim sistemini de etkiler. Fakat ağır ve ölümcül olan vakalarda genellikle solunum sisteminin etkilendiği görülmektedir.
Yüksek ateş ile birlikte kusma, ishal, öksürük ve burun akıntısı görülürse derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir. Aile hekimi gerekli gördüğü takdirde hastayı hastaneye sevk edebilir. Corona virüs için geliştirilen test sonucu pozitif çıkarsa hasta karantinaya alınır.
Corona Virüs Tedavi Edilir mi?
Corona virüs basit bir mikrop gibi antibiyotiklerle tedavi edilemez. Tamamen bağışıklık sistemini güçlendirmekle alakalı bir tedavi prosedürü uygulanmaktadır. Grip gibi bir hastalık olduğundan dolayı antibiyotikler işe yaramamakta ve sadece hastanın ağrılarını dindirici, bağışıklığını destekleyici tedavi programları ile hastalığa karşı savaş verilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini ve B vitamini üst gruplarından takviyeye devam edilmelidir. Ayrıca dengeli beslenme ve dinlenme de bağışıklık sistemine yardımcı olur.
Corona Virüsü Risk Grubunda Kimler Var?
Virüs insandan insana damlacık yoluyla bulaştığı için enfekte bir kişiden vücut salgılarının geçtiği herkes hastalığa maruz kalabilir. Ancak herkesin bağışıklık sistemi bu virüse karşı farklı tepkiler verir. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar virüsle gerektiği gibi mücadele ederken bağışıklık sistemi zayıf olanlarda maalesef ağır tablolar izlenmektedir. Hatta ölüme kadar giden hastalık seyirleri %3 oranındadır.
Corona virüsü belirtileri ile teşhis edilen hastalardan ölenlerin çoğu 65 yaş üzeri kimselerdir. Erkeklerde ölüm riski kadınlara oranla daha fazladır. Kalp hastaları, Koah hastaları, kanser hastaları, hamileler, daha önce bağışıklık sistemini baskılayan tedavi görenler ve 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar ve yaşa bakmaksızın sigara içenler yüksek risk grubunda yer alır.
Corona Virüs İçin Alınacak Kişisel Önlemler Nelerdir?
- Corona virüs için alınacak kişisel önlemler sayesinde insan kendini hastalıktan koruyabilir. Grip gibi vücut sıvılarından damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için kalabalık ortamlardan uzak durmakta fayda vardır. Özellikle toplu taşıma araçlarında maske takmak ve eldivenle dolaşmak gibi önlemler de alınabilir.
- Zorunlu olmadıkça evden çıkmamak ve dışarıdan eve gelindiğinde elleri en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamak gereklidir. Bu işlem, her dışarı çıkıp gelindiğinde yapılmalıdır.
- Dışarıdan gelen misafirler için de bizim adetimiz içinde yer alan kolonya dökme işlemini uygulamak gelenekleri canlandırırken Corona’yı ve diğer zararlı mikroorganizmaları öldürür. Çünkü kolonyanın içinde en iyi dezenfektanlardan biri olan Alkol vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme düzenini uygulamak ve takviye vitaminler almak da faydalı olacak önlemlerdendir. Bol bol C vitamini ve D vitamini bunun yanında B vitamini almak da vücudumuzun bağışıklık sistemine destek olacaktır.
- Hayvanlarla ilgilene insanlar için alınabilecek önlemler de vardır. Her şeyden önce hijyen kurallarına uyulması noktasına daha fazla dikkat etmek gerekli. Hasta hayvanlarla koruyucu önlem lamadan temas edilmemeli ve bu hayvanlar karantina şartlarında tutulmalıdır. Çiğ ya da az pişmiş şekilde olan hayvansal gıdalar tüketilmemelidir.
- Virüsün ağızdan ve burundan girdiği düşünülürken geçenlerde yapılan bir gözyaşı Corona testi pozitif çıkınca tüm vücut sıvılarının bulaştırma riski olduğu fark edildi. Bu nedenle maske ve eldiven gibi koruyucu aksesuarlara bir de gözlük eklenmesine kara verildi. Dışarı çıkarken maske ve eldivenin yanında gözlerden bulaşabilme ihtimaline karşılık gözlük de takılmalıdır.
- Mide asidi virüsü öldürdüğü için sık sık su içip ağız ve temizlemek de etkili bir önlemdir. Boğazın kurumasına izin verilmediği için virüs rahat ilerleyemez ve alt yoluna yerleşemez. İçilen su sayesinde de virüs direk olarak mide asidinin içine yollanır ve orada yok olur.
Corona Virüs İçin Aşı Bulundu mu?
Aşı çalışmaları için virüsün gen analizi yapıldı. Hastalık yapan protein dizilimi tespit edildikten sonra ilk olarak Avustralyalı bilim insanları ve sonrasında da Çin-Rus ortak çalışma grubu virüse karşı aşı geliştirdiklerini açıkladılar. Ancak aşı uygulamasının yaygın olarak yapılabilir hale gelmesi için nispeten kısa ama virüsün yayılma hızına göre uzun bir zaman aralığı var maalesef. Avustralyalı bilim insanları en erken 12 ay gibi bir süre verirken, Çin ve Rusya ortak çalışma grubundan Haziran 2020 tarihi verildi.
Dünya’da Corona Virüs
Bugün itibariyle dünya genelinde yaklaşık 90.000 kişiyi etkileyen Covid-19 ‘dan kurtulmayıp ölenler 3000 kişi kadardır. Kurtulan kişi sayısının vaka sayısına oranı 2 de 1’dir. Ölenlerin oranı ise %3’tür. Çin’den sonra Japonya ve Tayland da görülen vaka sayısından sonra İran’da 388, Amerika’da 60 İtalya’da 800 civarında vaka tespit edildi. İran’da virüse bağlı ölü sayısı 43’e yükselirken Vietnam’da ise 20 gündür hiç hastalık görülmediği ve hasta olan herkesin iyileşmiş olduğu bildirildi.
Tüm Avrupa ülkelerinde birer ikişer olan vaka sayıları Almanya’da vaka sayısı 70’in üzerine çıktı. Bu nedenle Almanya’da halk marketlere hücum etmiş ve Almanya’ da büyük bir panik havası halkın üzerine yerleşmiş durumda.
Corona virüs artık sınırlarımıza kadar dayanmış durumdadır.
İlk başlarda hiçbir önlem almayan İran, hastalık salgın boyutuna geldiği için, bulaşıcı hastalık olarak alarm seviyesinde önlemler almaya başladı. Yunanistan’da ise 3. Vaka görülmüş olup bunların ikisi İtalya seyahati sırasında enfekte oldukları anlaşıldı. Son vaka ise hastalığın tespit edildiği bir kadının yakın akrabalarından biri olduğu anlaşıldıktan sonra bütün vakalar karantina altına alındı.
Dünya Sağlık Örgütü alarm düzeyini “acil durum” düzeyine çekmiştir.
İtalya’da ise virüse bağlı ölü sayısı 21 oldu. Avrupa’daki virüs vakasının en yüksek sayıya ulaştığı İtalya’da bazı bölgelerde okullar tatil edildi.
En son haberlere göre sınır komşularımızın neredeyse tümünde görülen virüs yüzünden İran sınır kapısı tek yönlü olarak kapatıldı. Habur sınır kapısı da enfekte olan bir kişinin sınırdan geçmeye çalışması sonrasında kapatıldı. En son Gürcistan’da tespit edilen yeni vaka ile yayılma hızı tekrar ivme kazandı.