Çölyak Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Çölyak hastalığı alerjik bir bağırsak rahatsızlığıdır. Hastalığın kaynağında Gluten adı verilen bir çeşit protein yer almaktadır. Ekmek, makarna, tatlı ve tuzlu bisküviler, kuru pasta ve türevi unlu mamuller Gluten proteini yönüyle oldukça zengin gıdalardır. Çölyak hastalığına sahip bir kişi bu gıdalardan herhangi birini tükettiğinde; bağırsaklarında yer alan; yiyeceklerin sindirilmesinde büyük etkisi olan villus çıkıntı ve kıvrımları Gluten ‘e karşı alerjik bir tepki oluşturarak tahriş olurlar. Bu da kişinin rahatsızlığının yükselmesine ve çölyak hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde hemen her yaş grubunda rastlanılabilen başlıca çölyak hastalığının belirtileri şu şekildedir:

Erken yaştaki çocukların büyüme ve gelişim oranlarında gerileme ya da durma oluşması, çölyak hastalığının belirtisi olabilir. Bu noktada ailelere büyük görev düşmektedir. Özellikle küçük yaş gruplarındaki çocukların aile hekimleri tarafından düzenli olarak kontrol edilmeleri ve gelişim eğrilerinin düzenli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. Aksi halde aile çocuğundaki büyüme ve gelişme sürecini kendi başına ölçemeyerek; hastalığın en belirgin bulgularından birini atlamış olabilirler.

Okul çağındaki çocuklardaysa daha çok kusma, mide bulantısı, sık sık karın ağrısı hissi, dikkat bozukluğu, halsizlik ve uykusuzluk çölyak hastalığının bulguları arasındadır.

Çölyak hastalığı yetişkinlerdeyse genellikle 30 ile 40 yaş aralığında görülmektedir. İshal, iştahsızlık, şiddetli karın ağrıları, sindirim problemleri ve şişkinlik hissi yetişkin bireylerde görülen çölyak hastalığının belirtileri arasındadır.

Çölyak Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çölyak hastalığı tedavi yöntemlerinden en önemlisi sağlıklı beslenmeyi temel alan bir diyet programı izlenmesidir. Çölyak hastası bir kişi, unlu mamullerin birçoğunda bulunan buğday, arpa, çavdar ve yulaf gıdalarından uzak durmalıdır. Bunlar yerine mısır unu, nişasta ve patates besinlerini tercih etmelidir. Buğday ekmeği yerine mısır ekmeği yemelidir. Bilindiğinin aksine çölyak hastalığı bulunan kişiler pirinç yiyebilir.

Çölyak hastalığı, alerjik bir bağırsak rahatsızlığı olsa da küçümsenmemeli; tedbirleri alınmalıdır. Aksi halde kişi, ilerleyen yaşlarında lenfoma ya da bağırsak kanseri gibi hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabilir.

Gluten sıfır özelliği ile doğadan gelen Mucize besin Karabuğday ile yapılmış “Karabuğday salatası” tarifimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *