Bulimia nervoza yaygın olarak bulimia olarak bilinen ciddi bir hastalıktır. Hayatı tehdit edecek seviyede yemek yeme bozukluğudur. Bu hastalığa sahip insanlar, kontrolünü kaybederek fazla miktarda yemek yerler. Sonra da aldıkları bu ekstra kalorileri sağlıksız yollardan vermeye çalışırlar.
Yedikleri yemekler yüzünden aldıkları kalorilerden kurtulmak için her hasta farklı yöntemler dener. Bazıları düzenli olarak kusmaya çalışırken bir kısmı ise ishal olmak için çeşitli ilaçlar kullanmaktadır.
Bulimia Nervoza Belirtileri
Öncelikle bu hastalık fazla yemek yeme ve bu yemek yemeden rahatsız olmaktır. Dolayısıyla bu aslında psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu yüzden belirtileri de daha çok mental seviyede olmaktadır. Bulimia hastalığı belirtileri şunlardır:
[irp posts=”9308″ name=”Mehmet Ali Erbil’in Hastalığı : Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir?”]
- Vücudun şekli ve kiloyu kafaya çok takmak ve durmadan bu fikirle meşgul olmak en büyük belirtileri arasındadır.
- Hayatı kilo alma korkusuyla hep tedirgin olarak yaşamak.
- Bir oturuşta anormal derecede fazla yemek başka belirtilerindendir. Yemek yeme sırasında da yemeyi bırakamayacağını hissederek kontrol kaybı yaşamak.
- Fazla yemek yemekten dolayı alınan kilolardan kurtulmak için kusmak veya aşırı egzersiz yapmak için kendi kendini zorlamak.
- Ellerin ve ayakların şişmesi
- Yorgunluk, kabızlık, karın ağrısı gibi fiziksel belirtileri de bulunmaktadır.
Bulimia hastalığı sahipleri genellikle normla bir kiloya sahiptirler. Bu yüzden bu hastalığa yakalandıkları çevreden fiziksel olarak çok fark edilememektedir. Bunun yerine ruhsal değişimlerindeki farklılıklar bu hastalığa yakalandıklarını ele vermektedir.
Yiyeceklerle çok meşgul olmak ve gizliden gizliye yemek bu hastalığın bir başka belirtisidir. Yemek yedikten sonra da aşırı bir pişmanlık duyması gerekmektedir.
Bulimia Nervoza Nedenleri
Bulimia nervoza kesin bir nedeni yoktur. Birçok farklı faktör bu hastalığın gelişmesine neden olabilmektedir. Bunların en başında psikolojik nedenler ve çevre baskısı gelmektedir. Genetik nedenlerin de bu hastalığın meydana gelmesinde rolü bulunabilmektedir.
Bulimia Risk Faktörleri Nelerdir?
Bu hastalığın ana nedeni yemek yemekten kendini alıkoyamamanın yanında dış görünüşe fazlaca önem vermektir. Toplumda kadınların güzel olmaya zorlanması, diğer kadınların hor görülmesi genç kızların bu durumu kafaya takmasına neden olmaktadır. Bu hastalığın genç kızlar da görülme oranı erkeklerde görünme oranından daha fazladır.
Eğer yakınlarınızda bu hastalığı geçiren biri varsa risk faktörü artmaktadır. Psikolojik ve duygusal konular bu hastalığı tetikleyen faktörlerdendir. Aşırı diyet yapma takıntısı bulimia nervoza hastalığı tetikleyici faktörlerindendir.
Bulimia Tedavisi
Bulimia hastalığı birden fazla tedaviye ihtiyaç duyan bir hastalıktır. Psikolojik bir hastalık oluğu için kesinlikle psikoterapi gerekmektedir. Bunun yanında antideprasan kullanımına da gerek duyulabilmektedir.
Bu hastalığın tedavisinde aileye de büyük pay düşmektedir. Ayrıca psikolojik destek veren uzmanların yanında bir de bu hastalık konusunda uzmanlık yapmış diyetisyen gerekmektedir. Genellikle hastane dışında tedavi edilen bir hastalıktır. Fakat ileri seviyede kontrol bozukluğu olduğunda hastaneye yatmak gerekebilmektedir. Bunun kararını sağlık uzmanları vermektedir.
Bu hastalık psikolojik bir rahatsızlık olduğu için tekrara nüksetme şansı bulunmaktadır. Yaşam koşullarına bağlı olarak stresli dönemlerde tekrarlanabilmektedir. Bunun gibi durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır.
Bulimia Nervoza Hastalığı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Bu hastalığı önlemenin kesin bir yolu bulunmamaktadır. Fakat bazı davranış biçimleri en azından bu hastalığın tetiklenmesini engellemektedir. Bu davranış biçimleri tavsiyeleri şunlardır:
- Çocuklarınızı görünüşleri hakkında negatif söylemlerden uzak durun. Sağlıklı bir yapıya sahip hiçbir çocuğun şekli ile ilgili olumsuz cümleler kurmayın.
- Evde çocuklarınızla düzenli bir şekilde yemek yiyin. Bu yemek anlarını keyifli hale getirmeye çalışın. Böylece alternatif yeme zamanları aramasınlar.
- Bir yakınınızda sağlıksız kilo kaybetme davranışları görürseniz, ona bu yaptığının yanlış olduğunu göstererek sağlıklı spora teşvik edin.