Keten tohumu ılıman iklimi seven, genellikle Akdeniz iklimin hâkim olduğu yerlerde yetişen ve uzun boylu bir bitkidir. Keten tohumuna tam bir lif ve gıda deposu dersek abartmış olmayız. Bazı zaman kabuklu, bazen de kabuksuz tüketilebilin keten tohumu dalında mavi çiçekleri bulunan ve çiçeklerin içinde de susama benzeyen iki ya üç adet kadar tohumları barındıran muhteşem bir bitkidir. Özellikle zayıflamak isteyenlerin tercih ettiği keten tohumu hem tohum şeklinde hem de keten tohumu yağı şekline getirilerek de kullanılmaktadır.
Keten Tohumu İçinde Neler Vardır?
Keten tohumu içeriğinde yüksek oranda doymamış yağ asitleri ile çok düşük bir oranda doymuş yağ asitleri barındırır. Ayrıca diyetisyenlerin sıklıkla tavsiye ettiği bolca lif olmakla birlikte yüksek miktarlarda, omega3, omega 6, amino asit, B12 vitamini ve potasyum bulunmaktadır. Öte yandan keten tohumunun içinde az miktarlarda çinko, demir, bakır ve çeşitli vitaminleri içerir. 100 gram keten tohumu ortalama 450 kalori içerirken, içerisinde 13,5 mili gramda E vitamini bulunmaktadır.
Keten Tohumu Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?
Keten tohumu öteden beri zayıflamak isteyenlerin rağbet ettiği bitkilerin başında gelir. Zayıflatıcı özelliğe sahip olmasından ötürü özellikle bayanlar için kullanılması cazip hale gelen keten tohumu tokluk hissi vermesinden dolayı da tercih edilip kişilere daha az yemek yemelerini sağlamaktadır. Günlük olarak bir yemek kaşığı kadar tüketildiğinde yaklaşık olarak ayda 5 kiloya kadar verilebilmektedir. Yalnız bu, kişiden kişiye ve bünyeden bünyeye değiştiğinden bir uzmana danışmak en isabetli bir tercih olacaktır.
Keten Tohumu Nelere İyi Geliyor? Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu yağı müshil yapıcı bir etkiye sahip olmasından dolayı bağırsaklara iyi gelmektedir. Yine yumuşatıcı özelliği sayesine keten tohumu gastrit, ülser ve sindirim sistemi tahrişlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca eski Mısır medeniyetinde sağlık alanında müshil ilacı niyetine keten tohumu yağı kullanılmıştır.
Sağlık bakımında birçok faydası bulunan keten tohumu, fazla kiloların atılmasında, yüksek kolesterolü düşürmede, yüksek kan şekerini indirmede, kemik zayıflığını güçlendirmede, bazı deri hastalıklarında, kalp-damar sağlığı ve romatizmal hastalıkların tedavisinde, yaralar ile solunum yolu hastalıkları üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Keten tohumu unutkanlığı önler, bağırsakları çalıştırıp temizler, öksürüğe, nezleye, soğuk algınlığına, böbrek ağrısına, kramplara iyi gelir.
Keten Tohumunun Diğer Faydaları
- Mide-bağırsak problemlerine karşı faydalıdır.
- Kabızlığa karşı iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Menopoz kaynaklı sorunların hafiflemesine faydası vardır.
- Şeker seviyesini dengede tutmaya yarar.
- Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
- Sinir sistemini güçlendirerek, romatizmal hastalıkları önlemeye faydası vardır.
- Kişinin konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelerek, hafızayı güçlendirir.
- Dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir.
- Dışarıdan kullanılmak suretiyle ciltte olmuş yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
- Nasırlara karşı bir kompres aracı olarak kullanılır.
- Solunum yolu hastalıklarına karşı olumlu etkisi vardır.
- Öksürüğün giderilmesinde faydası vardır.
- Ağız içi yaralarının ve diş eti problemlerinin iyileşmesinde gargara yapılmak suretiyle kullanılır.
- İçeriğinde bol miktarda bulunan lifleri sanayide özellikle dokuma sanayisinde kullanılmaktadır.