Bu Belirtiler Siz de Varsa Dikkat! Karaciğer Yağlanması Olabilir

Karaciğer Yağlanması hakkında detaylı bilgiler bulacağınız bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

Karaciğer, karın boşluğunun sağ kısmında yer alır. İç organlar arasında en büyük yapıya sahiptir. Bir çok önemli görevi bulunur: Enerjiyi depolamak, safra asitlerini meydana getirmek, protein oluşturmak, yağı ve şekeri depolamak gibi. Diğer organlara oranla daha çok işleyişi bulunur. Kendisini yenileyebilen bir organdır. Herhangi bir ameliyatta bir kısmı alınsa bile; ortalama bir ay gibi bir sürede yeterli düzeye gelir ve görevlerine devam eder. Önemli bir statüde olan karaciğer çeşitli hastalıklara maruz kalabilir. En çok görüleni ise; karaciğer yağlanmasıdır.

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması; organda meydana gelen aşırı yağlanma problemidir. Normalden fazla oluşan bu yağ, aniden ve aşırı seviyede ortaya çıkarsa insan sağlığını tehdit eder. Karaciğerin bütün görevlerini tam ve eksiksiz yerine getirebilmesi için, yağlanma oluşmaması gerekir. Bu rahatsızlık türünün bir diğer adı hepatik steatoz’dur.

Karaciğer Yağlanmasının Sebepleri Nelerdir?

Türkiye’de her 5 kişi arasından en az 1 kişide, karaciğer yağlanmasına rastlanır. Bu hastalığın meydana gelmesinde çeşitli sebepler vardır. Bunlar;

  • Fiziksel aktiviteden yoksun bir yaşam sürmek.
  • Dengesiz beslenme. Aşırı öğün tüketimi, uykudan önce yağlı ve bol kalorili yiyecekler yemek.
  • Aşırı ilaç kullanımı.
  • Aşırı alkol tüketmek ve alkol bağımlısı olmak.
  • Uyku düzeninin olmaması.
  • Depresyon durumları ve aşırı stresli bir yaşam sürmek.
  • Şok diyetler uygulamak. Aniden ve aşırı şekilde verilen kilolar da karaciğer yağlanması başta olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır.

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması genelde belirti göstermeden artan bir hastalıktır. Rahatsızlığın ileri boyutta olduğu dönemde; kişilerin aşırı kilo kaybettiği görülür. Aynı zamanda bu evrede; kişilerin karın bölgesinde şişkinlik gözle görülür boyuttadır. Keyifsizlik ve halsizlik durumları ise ilk belirtiler arasındadır. Karın ağrısının yaşanması, anlamsız kilo kayıpları, iştahsızlık, hafızada sıkıntılar yaşama, uykuda ağızdan salya gelmesi gibi durumlarla karşılaşıldığında doktora başvurmak gerekir. Bu belirtiler karaciğer yağlanmasını işaret etse de; başka bir hastalığın da belirtileri olabilir. En doğru ve kesin tanı için doktora gitmekte fayda vardır. Karaciğer yağlanması için teşhis konulmadan önce; ultrason ve MRG yöntemi ile karaciğerin durumu incelenir.

Karaciğer Yağlanmasında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması teşhisi konulan hastada; bu rahatsızlığa yakalanma sebebi ortaya çıkarılır. Öncelikle kilo kaybetmesi gerekiyorsa; kişiye uygun bir diyet ve egzersiz programı belirlenir. Alkol veya sigara gibi zararlı alışkanlıkları varsa; bu alışkanlıklardan kurtulması için gereken tedavi yöntemi uygulanır. Stres ve uyku problemi görülen bir hastanın da, yaşam şeklini düzeltmesi için uygun olan tedaviler yapılır. Hekim uygun görüyorsa; ilgili ilaçlar yardımıyla hastanın yağlanmadan kurtulması amaçlanır.

Karaciğer Yağlanması ve Besinlerin Önemi Nedir?

Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını önlemek için çeşitli besinleri tüketmek gerekir. Genel olarak aniden ortaya çıkan karaciğer yağlanması rahatsızlığı ile karşı karşıya kalmamak için; temkinli davranmakta fayda var. Hastalık öncesinde ve sonrasında tüketilmesi gereken bazı besinler vardır ki; şifa niyetindedir. Yağlanma için güçlü etkiye sahip olan bu besinleri şöyle sıralayabiliriz;

Elma Sirkesi: Düzenli bir şekilde tüketildiğinde karaciğer etrafındaki yağların yok olmasında etkilidir. Aynı zamanda kilo vermeyi kolaylaştırır.

Limon: C vitamini kaynağı ve antioksidan görevindeki bu besin; karaciğerin yağlarından kurtulmasında önemli rol oynar.

Yeşil Çay: Yeşil çay tüketmeyi alışkanlık haline getirmek; karaciğerde yağ depolanmasını önlemek demektir.

Karahindiba: Çok fazla bilinmeyen bir besindir. Karaciğer için tonik görevi görür ve oluşmuş yağları ortadan kaldırmada etkilidir.

Papatya: Karaciğerde biriken fazla yağların hızlıca yakılmasında etkin rol oynar.

Kırmızı Pancar: İçinde bulundurduğu betain ve pektin ile karaciğer için çok faydalı olan bu besin; karaciğeri zararlı maddelerden arındırır.

Sarımsak: Karaciğerin toksinlerden arınıp daha iyi çalışmasını sağlar ve yağ miktarını azaltmada etkilidir.

Zencefil: Bu besin alkol ile zarar gören ve yağlanan karaciğere faydalıdır. Meydana gelen alkol etkilerini yok etmede görevi büyüktür.

Avokado: Karaciğerde oluşmuş zararlı toksinleri kolaylıkla atmayı sağlar.

Bazı besinler ise, karaciğer yağlanmasına yol açtığı için tüketilmesi önerilmez. Genel olarak karaciğer yağlanmasının düşmanı olan besinler şunlardır; alkol, bol miktarda fruktoz barındıran besinlerden; bisküvi, çikolata ve şekerlemeler, doğal olmayan reçel ve bal, fazla kalorili ve bol yağlı fast food ürünleri.

Karaciğer Yağlanması Hakkında Merak Edilenler

Karaciğer yağlanması hakkında pek çok konuya yazımızda açıkça yer verdik. Peki, bu konuda en sık sorulan sorular nedir?

Karaciğer yağlanması nedir?

Karaciğer hücrelerinde olması gerekenden fazla yağ bulunması durumudur. Normal şartlarda çok fazla yağ bulunmayan karaciğerde fazla yağ olması önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Karaciğer yağlanması belirtisi nedir?

Karaciğerde meydana gelen fazla yağlanma genelde ciddi bir semptom göstermediği gibi genel itibari ile yorgunluk ve karnın üst kısmında şiddetli ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Bunun yanı sıra bazı kişilerde rahatsızlığa bağlı olarak döküntü ya da kızarıklık durumu meydana gelebilmektedir.  
Cilt üzerinde meydana gelen belirtiler karaciğerde yağlanmanın ve sirozun belirtisi olabilmektedir. Kişilerin;
·       İştah kaybı,
·       Yorgunluk,
·       Halsizlik,
·       Zayıflama,
·       Karında ağrı ve şişme meydana gelmesi,
·       Burunda kanama görülmesi,
·       Ciltte kaşıntı,
·       Vücudun bazı yerlerinde morlukların oluşması,
·       Gözlerde ve ciltte sarılaşmaların görünmesi, siroz belirtilerinin ortaya çıkması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmektedir.

Karaciğer yağlanması rahatsızlığına ne iyi gelir?

Karaciğere meydana gelen rahatsızlığı önlemek ve etkilerini hafifletmek için bir takım besinler ve bazı yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
·       Limon,
·       Kahve,
·       Balık,
·       Avokado,
·       Yulaf,
·       Zeyitnyağı,
·       Yeşil sebzeler,
·       Elma sirkesi,
·       Zerdaçal,
·       Karahindiba,
·       Yeşilçay gibi besinler tüketilmesi hastalığın seyrini azaltmada oldukça etkilidir.
Besin tüketiminin yanı sıra;
·       Olması gerektiğinden fazla kiloya sahip olan kişiler ideal kiloya gelebilmesi için diyetisyen eşliğinde bir diyet programı hazırlanması gerekmektedir.
·       Haftanın bazı günleri günde en az yarım saat egzersiz yapılmalıdır.
·       Düşük kalorili gıda tüketimi ile birlikte doymuş yağ içermeyen gıda tüketimine dikkate edilmesi gerekmektedir.
·       Alkol tüketiminin yapılmaması gerekmektedir.
·       Tüketilen gıdalar arasında E vitamini içeren gıda tüketilmesi karaciğer sağlığının korunmasında oldukça etkili olacaktır. E vitamini içeren ürünler tüketmeden önce doktora danışılarak onay verildiği takdirde tüketimi yapılmalıdır.

Karaciğer yağlanması tedavi olmazsa ne olur?

Karaciğer’de meydana gelen aşırı yağlanmanın tedavi edilmemesi durumunda siroz ve karaciğer kanserine riski meydana gelebilecektir.

Karaciğer yağlanması olanlar ne yememeli?

Karaciğerde yağlanma meydana gelen kişilerin bazı gıdaları tüketmemeleri gerekmektedir. Bu gıdalar;
·       Doymuş yağ oranının fazla olduğu kırmızı etin tüketilmemesi gerekmektedir.
·       Yüksek miktarda karbonhidrat içeren beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
·       Tuz tüketiminin azaltılması karaciğer sağlığını korumada önemli bir yardımcıdır.
·       Kızartma türü yiyeceklerin yenmemesi gerekmektedir.
·       İçeriğinde bol şeker bulunan meyve suyu, bisküvi gibi gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir.
·       Her türlü alkollü içeceklerden uzak durulması da karaciğerlerinde yağlanma olan kişilerin uzak durması gereken durumlar arasında yer almaktadır.

Karaciğer yağlanması terleme yapar mı?

Karaciğerlerinde yağlanma olanlarda terleme belirtiler arasında yer almaktadır. Terin aşırı kötü kokması ve avuç içi terleme de yine bu rahatsızlığın olduğu kişilerde sıklıkla görülmektedir.

Alkole bağlı oluşan karaciğer yağlanmaya ne iyi gelir?

Karaciğerde yağlanma oluşması alkole bağlı olan karaciğerde yağlanma ve alkole bağlı olmayan karaciğerde yağlanma şeklinde iki şekilde meydana gelmektedir. Alkole bağlı oluşan yağlanmalarda ilk olarak alkol tamamen kesilir, tedaviler destekleyici olarak başlanır, ilaç tedavisiyle devam eden süreç gerekli durumda karaciğer nakline gidilerek tamamlanır.
Doktor gözetiminde olan hastaların doktorun tavsiye ve önerisi ile potasyum, magnezyum gibi minerallerin yanında C, K B vitaminleriyle Folik asit almaları gerekecektir.

Stres karaciğer yağlanması yapar mı?

Karaciğerde yağlanma meydana gelmesine fiziksel sebepler neden olduğu gibi yoğun stres gibi durumlarda neden olabilmektedir.

Karaciğer’de yağlanma oluşma nedenleri nelerdir?

Karaciğer’de birçok nedenE bağlı olarak yağlanma meydana gelebilmektedir. Başlıca nedenler;
·       Yanlış ve dengesiz beslenme sonrası meydana gelen obezite durumu,
·       Kan şekerinin düzensizliğinden kaynaklanan yüksek kan şekeri ve diyabet,
·       Viral karaciğer enfeksiyonları,
·       Alkol kullanımına bağlı olarak oluşan yağlanma,
·       Alkol kullanımına bağlı olmayan yağlanma,
·       Romatolojik hastalıklar,
·       Hızlı kilo verme,
·       İlaçların yan etkileri,

Karaciğer’de meydana gelen yağlanmanın zararları nelerdir?

Karaciğerde yağlanma meydana gelmesi karaciğerde var olan hücrelerin ölmesine neden olacaktır. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ise karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz gibi hastalığın daha ileri seviyelere gelmesine neden olacaktır

Karaciğer yağlanması toplumda ne sıklıkla görülür?

Gerek dünya gerekse ülkemizde karaciğere bağlı gelişen birçok hastalık mevcuttur. Özellikle karaciğerde meydana gelen yağlanma en sık karşılaşılan karaciğer hastalıkları arasında yer almaktadır. Toplumun üçte birinde bu hastalıklar görülebilmektedir.

Karaciğerde yağlanma tedavisi ne kadar sürer?

Tedavinin süreci hastalığın ilerleme durumuna göre farklılık gösterecektir. Tedavinin doğru ve olması gerektiği gibi uygulanması sürecin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayarak iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Karaciğerde yağlanma ağrı yapar mı?

Karaciğer yağlanması genel itibari ile ağrı yapan bir durum değildir. Fakat bazı kişilerde rahatsızlığa bağlı karnın üst kısmında ağrı görülebilmektedir.

Karaciğerde meydana gelen yağlanma sivilce yapar mı?

Sivilcelerin meydana gelmesinde karaciğerde yağlanma oluşmanın bir etkisi yoktur. Sivilcenin hangi nedene bağlı oluştuğunu öğrenmek için doktora danışmak daha doğru olacaktır.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *