Sosyopat Nedir, Kimdir?
Sosyopat kişilikler hakkında bilinmesi gereken en önemli özelliklerden biri; insanları etkileme, kandırma ve ikna etme de çok başarılı olduklarıdır. Akıl hastalığından ziyade bir kişilik bozukluğu hastalığıdır. Toplum kurallarını hiçe sayan, ahlaki değerleri tanımayan, empati kuramayan ve kendi çıkarı için başkalarını önemsemeyen bu kişiler belki de etrafınızda bulunuyordur. Aslında onlar her yerdeler. Otobüste, yolda, markette, iş yerlerinde, evde, apartmanda. Belki de en yakın arkadaşınız bir sosyopat olabilir. Peki; bu kişilerin özellikleri nedir, nasıl tanırız, gelin ona bakalım.
Bir Sosyopat’ın Özellikleri
Bu kişiler genellikle karizmatik ve etraflarında belli bir hayran kitlesi oluşturan, cinsel açıdan da çekici oldukları söylenebilen kişilerdir. Utanma, pişmanlık, empati kurma ve suçluluk duyma gibi dürtüleri bulunmaz. Bu dürtüleri ortaya çıkaran beyinde bulunan merkez ya yoktur ya hasar görmüştür. Söyledikleri yalanlardan dolayı vicdan azabı duymayan bu kişiler kolaylıkla insanları tehdit eder veya zarar verirler. Bu kişiler sadece tanımadıkları insanlar ile değil ailesi, akrabası ve arkadaşları ile de uyum sorunu yaşarlar. Toplum kuralları dahil yazılı veya yazısız hiçbir kuralı tanımayan sosyopatlar, dürtülerine göre hareket eder, çok iyi yalan söylerler.
Sevgi, merhamet ve iyilik gibi insanı insan yapan duyguları bilmeyen bu kişiler ayrıca manipülasyon ustalarıdır. Tartışmaları kendi istedikleri yerlere çekerler, bu tip kişiler hayal dünyasında yaşadıkları için mantık çerçevesinde tartışmak mümkün değildir. Hayatlarını anlık yaşayan bu kişilerin aldıkları kararlar da plan ve programdan yoksundur. İnsanları boyundurukları altına almayı seven bu kişiler, her tartışmanın da kazananı olmak isterler. Hızlıca yalan söyleyebilen bu kişiliklerin, zeki oldukları bilinir; ancak zekalarını daha çok kötü şeyler için kullanırlar, tanıdıkları veya tanımadıkları kim olursa olsun üzülmelerinden veya zarar görmelerinden etkilenmezler.
Özür dilemeyi bilmeyen sosyopat kişilikler zaten suçluluk duygusu da yaşamadıkları için suçları veya hataları kanıtlansa da dahi yine kendilerini haklı görüp saldırılarına devam ederler. Kendilerini mağdur olarak göstermeyi severler ve birlikte oldukları kişileri kendi çevrelerinden uzak tutmaya çalışırlar. Kendilerinin yalnız olduğunu, hep haksızlıklara uğradıklarını söyleyerek karşısındaki kişileri kandırmaya çalışırlar.
Zeki olanları ayrıca toplum için gerçek bir tehdit oluşturur. Bu zekâ sayesinde devlet güçlerine yakalanmadan cinayet işleyebilirler, seri katil olarak anılan çoğu insanın sosyopat oluşu bizleri şaşırtmamalıdır. Harvard Üniversitesi’nden psikolog Dr. Martha Stout’ın The Sociopath Nex Door (Yanı Başınızdaki Sosyopat) ayrıca M.E. Thomas’ın Confessions of a Sociopath (Bir Sosyopat’ın İtirafları) kitapları sosyopatları tanımak ve bu tip kişilerden neden uzak durulmasını anlayabilmek açısından önemli çalışmalardır.
Bir Sosyopat ile Başa Çıkma Yolları
Çıkarları ve beklentileri hususunda insanlara yaklaşan sosyopatlar; sakin ve kararlı adımlar ile istediklerine ulaşmaya çalışırlar bu sebep ile onların sizden alacak bir şeyin olmadığına ikna edilmeleri gerekir. Sıkıcı olmak, heyecanlanmamak ve en önemlisi onlar ile tartışmamak önemli noktalardır. Kararlı olmak, kendi fikrine sahip olmak önem teşkil eder; çünkü sosyopatlar, bu tarz kişileri yönetemeyeceklerini bilirler. Güçlü bir benlik göstermek gerekir. Hiçbir sosyopat bu tarz insanlar üzerinde enerji harcamayı istemez.
This Post Has One Comment