Latin dilinde klostrofobi, Türkçe’de kapalı alan korkusu olarak nitelendirilen bu korkuya sahip olan kişiler küçük ve dar alanlarda kalmaktan korkarlar. Bu tür ortamlarda bulunanlar nefeslerinin kesilip boğulup öleceklerini düşünerek panik atak geçirirler. Bu rahatsızlığa birey yetişkinken veya çocukluktan yaşadığı bir olay nedeniyle sahip olabilir. Her klostrofobi hastasında rahatsızlığın boyutu farklılıklar gösterebilir.
Klostrofobi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?

Bir klostrofobi hastası aşırı endişeli ve gergin olabilir. Terleme, çarpıntı, bayılma hissi yaşama, bulunduğu ortamda havasız kalacağını düşünme ve buna bağlı olarak nefes darlığı hissetme, vücutta karıncalanma ve uyuşma hatta bazı durumlarda ağlama gibi belirtilere rastlanabilir.
Doktorlar klostrofobi nedenleri olarak, çocukken cezalandırmak için ailenin çocuğunu kapalı bir alana kilitlemesi orda bir süre kalmasına mecbur tutması ve aileden herhangi bir kişinin yaşadığı kapalı alan korkularını çocuğa yansıtmaları gibi durumlarda bu rahatsızlığın ortaya çıkabileceğini söylüyorlar. Ayrıca anksiyete bozukluğu olan kişilerde de klostrofobi görülebiliyor. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler özellikle asansör pek kullanmazlar ya da kullansalar bile her an bozulup içinde kalacaklarmış hissi yaşayabiliyorlar.
Klostrofobi, Kapalı Alan Korkusu Tedavisi
Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi bu hastalıkta da psikoloji veya psikiyatri desteği almak gereklidir. Ve Özellikle hangi fobiye sahip olursak olalım genellikle çoğunun tedavisinin mümkün olduğu da bilinmelidir. Psikolojik hastalıkların tümünde hastalığı kabul edilmesi durumda daha kolay tedavi süreci yaşanacağı ve bu tür rahatsızlıklarında daha çabuk sona ereceğine emin olunmalıdır.
Terapist klostrofobi tedavisi başlangıcında hastalığın teşhisini koyduktan sonra psikoterapi ile bu hastalığı tedavi edebilir. Psikolog terapi sırasında korkular ile yüzleşme ve bunun için egzersizler, endişelerin tedavisi ve bilinçaltımıza yerleşmiş olan duygu ve düşünceleri tedavi etme yoluna gidebilir. Hastalığın yaşandığı durumlarda panik atak geçirilmesi anında nefes alıp verme ve kişinin kendisini nasıl rahatlatacağı ile ilgili bilgiler verilir. İleri boyuttaki kapalı alan korkusu durumlarında terapist psikolog kişiyi psikiyatriye yönlendirip ilaç tedavisi de ön görebilir.
This Post Has One Comment