Bir bilim Adamının Romanı özet bilgisine girmeden önce belirtmeliyiz ki İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan yazarımız Oğuz ATAY, bu romanında üniversitede hocası olan Mustafa İNAN’ın hayatını anlatmaktadır. İki bölümden meydana gelen bu Bir Bilim Adamının Romanı özet aday öğretmen hikayesinde ilk bölümünde Mustafa İnan’ın doğumundan eğitim hayatının sonuna kadarki bölüm anlatılmaktadır. İkinci bölümdeyse İnan’ın öğretmenlik hayatından ölümüne kadarki dönem anlatılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Çavdar Tarlasında Çocuklar Kitap İncelemesi : Jerome David Salinger
Bir Bilim Adamının Romanı Özet Kısa |Mustafa İnan’ın Çarpıcı Hayat Hikayesi
Bir Bilim Adamının Romanı özet , Mustafa İnan’a hem şive hem de görüntü olarak benzeyen bir çocuğun Fen Fakültesi giriş sınavı sonuçlarını öğrenmek için kuyrukta beklerken; Mustafa İnan’ın şanını duymasıyla ve Mustafa İnan’ın bilime olan ilgisinin anlatılmasıyla başlar.
Romanda Mustafa İnan’dan oldukça etkileyici bir dille bahsedilmiştir. Mustafa İnan, 24 Ağustos 1911’de ailesinin 7. Çocuğu olarak Adana’da dünyaya gelmiştir. Mustafa’dan önce doğan 6 çocuk da hayatını kaybetmiştir. Babası bir posta memurudur. Yazar, romanda Mustafa İnan’dan bahsederken; o dönemin kültürel ve ekonomik yapısını da oldukça etkileyici bir dille aktarmıştır.

Mustafa İnan’ın gençlik ve çocukluk dönemleri 1. Dünya Savaşı döneminde olup Adana Fransızlar tarafından kuşatılmıştır. Güçsüz ve narin bir yapıya sahip olan Mustafa’ya özen gösteren, onun daha kuvvetli ve canlı bir çocuk olmasını isteyen ailesi oldukça çaba harcamaktadır. Devlet memuru olan baba şehir şehir gezerken Mustafa ve annesi Adana’da yokluk içinde kalmıştır.
Ekonomik sıkıntılar çeken aile, Mustafa’nın yaz tatillerinde bir kuyumcuda çalışmasını ve çıraklık etmesini isterler. Çok zeki bir öğrenci olan Mustafa kağıt kalem kullanmamasıyla, kuvvetli ezberiyle ve başarılı ders notlarıyla her zaman dikkat çekmektedir. 19 yaşındayken babasını kaybeden Mustafa, ailesini geçindirmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle bilim adamı olmak yerine daha hızlı para kazanmasını sağlayacak olan Fen Fakültesi’ne kaydolmak zorunda kalır.
Mustafa’yı çok seven arkadaşları kaydını mühendislik fakültesine aktararak onun bir bilim adamı olması için gereken ilk adımı atarlar. Mustafa burada da dikkati üzerine çekmeyi başarmıştır. Öğretmenleri kendisine “Doçent” demeye başlamıştır.
Romanın ikinci bölümünde ise Mustafa İnan’ın üniversitede hoca oluşu ve sonraki dönemden bahsedilmektedir. Bu bölümde İnan’ın eğitimci yapısıyla ilgili detaylar verilmektedir. Etrafının baskısıyla bir ev almak zorunda kalan İnan, ev yüzünden borca girmiştir. Bu borçlar İnan’ı oldukça üzmüştür. Ve sonunda Lösemi hastalığına yakalanır. Yurt içinde tedavi edilemeyen İnan kendi deyimiyle Frengistan’da 5 Ağustos 1967’de hayatını kaybeder.
Etkili anlatımıyla Oğuz ATAY’ın önemli bir eseri olan Bir Bilim Adamının Romanı, ülkemiz bilimine büyük katkılara sahip olan Mustafa İnan’ı hem akademik hem de kişisel yönleriyle okuruna tanıtmıştır. Bir Bilim Adamının Romanı zaman mekan bakımından Türkiye eski sosyo- ekonomik yapısı tüm gerçekliği ile sunmuştur. Bir Bilim Adamının Romanı Karakterleri ve Özellikleri bakımından da halkın yaşadığı sorunları yine halkın dilinden aynı sıcaklıkta vermeyi başarmıştır. Okuyan herkesin, İnan hakkında daha çok şey öğrenmek isteyeceği, daha çok okumalar yapacağı kesindir.
This Post Has 3 Comments