Son zamanlarda Asya ülkelerine artan merak gerek kozmetik gerek kozmetik gerek kültürel gerekse yemekleriyle hemen hemen herkesin en az bir kere denediği bir tarz haline geldi. Öncelikle noodle nedir bir onu öğrenelim.
Noodle Nedir?
Noodle, önceden pişirilmiş makarna türüdür, genellikle paket, bardak veya kaselerde satılmaktadır. Makarna tipik olarak un, tuz ve palm yağı içerir.
Noodle paketleri genellikle tuz, baharat ve monosodyum glutamat (MSG) içerir. (MSG ayrıca doğal olarak hidrolize sebze proteini, maya özütü, soya özütü, domates ve peynir gibi ürünlerde bulunur. Bazı çalışmalar çok yüksek MSG tüketimini kilo alımı ve hatta artan tansiyon, baş ağrısı ve bulantı ile ilişkilendirmiştir.)
Makarna fabrikasında hazırlandıktan sonra buharda pişirilir, kurutulur ve ambalajlanır. Her pakette, baharat için bir parça lezzetlendirici veya yağlı kuru makarna bulunur.Alıcılar, yemek yapmadan önce makarnayı sıcak suda tatlandırarak pişirir veya nemlendirirler.
Bu Yazımızda İlginizi Çekebilir : Yatağa Girmeden Önce Bunu İçin, Göbek Yağlarınız Erisin
Genel olarak bir porsiyon noodle aşağıdaki besin maddelerini içerir:
- Kalori: 188
- Karbonhidrat: 27 gram
- Toplam yağ: 7 gram
- Doymuş yağ: 3 gram
- Protein: 4 gram
- Lif: 0.9 gram
- Sodyum: 861 mg
- Tiamin: % 43 RDI
- Folat: % 12 RDI
- Manganez: % 11 RDI
- Demir: % 10 RDI
- Niasin: % 9 RDI
- Riboflavin: % 7 RDI
Unutulmamalı ki bir paket noodle iki porsiyondur ve yerken dikkat edilmelidir, aksi takdirde yukarıda belirtilen değerler iki katına çıkar ve vücuda olan zararı kaçınılmazdır. Basit ve faydalı gibi gözüksede aslında bu hazır yiyeceğin kalorisi, lif oranı ve protein oranının oldukça düşük olduğu gözle görülür bir gerçektir. Noodle, lif ve protein gibi bazı besin maddelerince nispeten düşük olmasına rağmen, demir, manganez, folat ve B vitaminleri gibi çeşitli mikro besin öğeleri içerir.Bazı noodle türleri ayrıca ilave besinlerle zenginleştirilmiştir.Bazı araştırmalar, noodle tüketiminin genel beslenme kalitesinde bir düşüş ile ilişkili olabileceğini bulmuştur.
Sodyum bakımından her ne kadar yüksek olsa da (tek porsiyonu 861 mg sodyum içerir.)Yüksek sodyum alımının tuza duyarlı sayılan bazı insanlar üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteren kanıtlar vardır.
Bu kişiler sodyum etkilerine karşı daha duyarlı olabilirler ve sodyum alımındaki artış kan basıncındaki artışa neden olabilir.
Sonuç olarak;
Bazı durumlarda, noodle tüketmek, herhangi bir olumsuz sağlık etkisine neden olmayacaktır. Bununla birlikte, besin maddeleri bakımından düşüktür, bu nedenle beslenmenizde ana öğün olarak kullanmayın.
Dahası, sık tüketilmesi, kötü beslenme kalitesine ve metabolik sendrom riskine bağlıdır. Genel olarak, tüketiminizi azaltın, sağlıklı bir çeşitlilik seçin ve meyve, sebze ve protein tüketin.
Biz vazgeçemeyenler için yine de birkaç noodle tarifi paylaşıyoruz. Sizde evinizde kolayca yapabilir ve bu düşük kalorili Asya yemeğinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.
Tavuklu Noodle Çorbası
Malzemeler:
2 parça kemiksiz but
Yarım paket noodle
1 adet havuç
3 dal taze soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı zencefil
Maydanoz
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Havuçlar ile birlikte etleri haşlayın. Üzerinde oluşan köpüğü sık sık toplayın. Kaynadıktan sonra içerisine zencefil, tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak ve taze soğanları ekleyip tekrar kaynatın. Ardından noodle paketini ekleyin. Noodle yumuşayınca maydanozları üzerine serpiştirerek servis edin.
Parmesanlı Noodle
Malzemeler:
Yarım paket noodle
1 su bardağı parmesan peyniri
3 dal taze soğan
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Noodle makarnayı haşlayıp, süzün. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlayın. Parmesan peyniri ve taze soğan ile servis edin.
Yumurtalı ve Taze Soğanlı Noodle
Malzemeler:
1 paket noodle makarna
3 adet haşlanmış yumurta
2 dal taze soğan
1 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı soya sosu
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı zencefil
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Noodle makarnayı haşlayıp, süzün. Ardından üzerine soya sosu, susam, tuz, karabiber ve zencefil ile karıştırın. Taze soğan ve dilimlenmiş yumurta ile servis edin.